• Magyar
  • Román

MIKULÁSJÁRÁS Nagyszebenben

2011-12-06 10:41
Óvodások és elemi iskolások számára

Miklós napján, december 6-án, 10 órai kezdettel Orbán Ferenc Különleges találkozás című gyermekkoncertjével kezdődött a Mikulásjárás a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban. A művész nagyon hamar magával ragadta a nagyszebeni óvódásokat és elemi iskolásokat, a fülbemászó dalokat együtt énekelték és tapsolva élvezték a gyerekek.

 

Videók:

http://www.youtube.com/watch?v=-0dBHHBmrSc

http://www.youtube.com/watch?v=Vo_OLWrbDww

 

Mikulas_04_b

Majd a kéményen keresztül érkező Mikulás-bácsi olyan erősen kopogtatott, hogy a másfélévesek meg is ijedtek tőle. Viszont hatalmas zsákjában ajándékok rejtőztek és ezt látva mindenki megelfeledkezett ijedtségéről és átengedte magát az ajándékkapás örömének. A Mikulás-bácsi a gyereksereg dalaira volt kiváncsi, de a csöppségek nem csak énekekkel, hanem versekkel is kedveskedtek a fehérszakállúnak, így bizonyítva azt, hogy érdemesek az ajándékokra.

A másfélórás műsort a nagyszebeni Octavian Goga Kollégium és a 17-es számú óvoda magyar tagozatának pedagógusaival együtt szervezte a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete. A műsort támogatta Kovászna Megye Tanácsa és a Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága, de a Mikulás „utazási költségeinek” fedezése érdekében a gyermekek szülei is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Mikulas_06_b


December 6. - Mikulás

Szent Miklós, (december 6.) a kisázsiai Myra szent püspöke, a keleti egyház máig legtiszteltebb szentje. A legenda szerint egy éjjel három szegény lány ablakába három zacskó aranyat tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől, és tisztességesen férjhez mehessenek.

Mikulas_01_b

A legenda szerint Miklós az ablakba tett ajándékával megmentette a lányok becsületét. Innen ered az a szokás, hogy a gyerekek szépen kitisztított cipőjüket az ablakba állítják ajándék reményében.

Stájerországban Szent Miklós ünnepének előestéjén a Mikulás – már igen régóta – ajándékot tesz az ablakba tett cipőkbe – persze csak a jó gyermekekébe. Másutt személyesen tér be a házakba, megajándékozni őket.

A Mikulás-nap szokásai a polgárság megjelenésével alakultak ki, s nagy valószínűséggel Ausztriából kerültek hozzánk.

Bár a Mikulás ünneplése elsősorban a polgárság körében terjedt el, azért e jeles napon való ajándékozásnak a magyar parasztság körében is voltak hagyományai. A pogány babonákat, a népi játékokat némileg átmentve, a diákok aprószentek napi püspökválasztásának szokásaival ötvözve alakult ki a hazai ún. Mikulás-járás, főleg a Dunántúlon, Csallóközben és az Ipoly mentén. E rituálé szerint láncos, álarcos, olykor szalmába burkolt Mikulás és a kíséretében lévő ördög ijesztgette az utcán a kisgyermekeket, de a fonóházban a fiatalokat is. A színes, kavargó menet számára a tél örömeit köszöntő felvonulássá változott, a fiatalság találkozásának ünnepi alkalmává.

A gyerekek persze mindig tudni szerették volna, mit csinál a Télapó, amikor nem ajándékokat osztogat. Így született meg a Mikulás-legenda, mely szerint a finn Lappföldön lakik, és rénszarvas szánon közlekedik.

Az európai népeknél a Mikulást kezdetben hosszú ősz szakállú, földig érő köpönyeget viselő aggastyánként ábrázolták. Angliában a XVII. század óta jelenítik meg, máig legnépszerűbbek a viktoriánus kor mikulásai. Szent Miklós ünnepe Amerikában a XIX. században keveredett össze karácsony ünnepével, ekkor vált Christmas Fatherré. Amerikából az 50-es években (XX. sz) terjedt el az ún. amerikai típusú Mikulás, aki pirospozsgás, joviális, pocakos, mosolygós. Ruházata is megváltozott: rövid, prémmel szegélyezett kabátot és félhosszú csizmát hord. Már nem igazán hasonlít hajdani névadójára, a szentéletű Miklós püspökre.

Az ajándékozás hagyománya, és Szent Miklós emléke, azonban máig megmaradt.

A Mikulás nevei:

Amerikában és Kanadában: Santa Claus

Angliában: Father Christmas

Brazíliában és Peruban: Papa Noel

Dániában: Sinter Klaas

Finnországban: Joulu Pukki

Franciaországban: Pere Noel

Hollandiában: Kerstman

Japánban: Jizo

Kínában: Shengdan Laoren

Magyarországon: Mikulás, Télapó

Marokkóban: Black Peter

Németországban: Christindl

Norvégiában: Julenissen

Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale

Oroszországban: Gyed Moroz

Spanyolország: Papa Noel

Svédországban: Jultomten

Mikulas_03_b

Mikulas_07_b

Plakat_December_b

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje