• Magyar
  • Román

Első alkalommal Filmtettfeszt Nagyszebenben

2012-10-08 06:23

A Filmtettfeszt szervezői idén Nagyszebenre is gondoltak, amikor a műsort előkészítették. Arra a városra, ahol a magyarok aránya az összlakossághoz viszonyítva alig éri el az 1,5 százalékot, ahol a magyar tagozat megszűnőfélben van és történelmi templomainkban is egyre csökken a hívek száma, viszont a kulturális sokszínűség az utcák legeldugottabb zugában is jelen van.

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda, országos és külföldi társszervezőinek köszönhetően különféle „vándor” kulturális eseményeknek is otthont ad, ilyen volt első alkalommal megszervezett kétnapos Filmtettfeszt. Zágoni Bálint a Filmtett portál főszerkesztője, a fesztivál főszervezője szerint a fesztivál célja, hogy megismertessék az erdélyi közönséggel a legszínvonalasabb magyar filmeket, az utóbbi két-három év legjobb alkotásait.

FilmtettFeszt2012_Nagyszeben_014_b

A nagyszebeni filmvetítéseket a Magyar Kulturális Központban szerveztük a helyi magyar közösség tagjai számára más nyelvű szikron- vagy feliratos fordítás hiányában. Animációs és kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, majd nagyjátékfilmeket vetítettünk, vasárnap pedig ifjúsági filmet is bemutattunk a kisebbeknek. A filmek mindegyike az elmúlt két-három év termése.

A szükséges műszaki felszerelést a Nagyszebeni Református Egyház biztosította, amelynek segítségével otthonias moziteremmé változtattuk a kulturális központ Stúdió Galéria terét.

Nagyszebenben a magyar lakosság körében nem szokványos az ilyen műfajú rendezvény, ezért egyelőre sem igényfelmérésről, sem nagyközönségről nem beszélhetünk. Míg a délutáni órákban tucatnyian voltak kíváncsiak az animációs és rövidfilmekre, a későbbi dokumentum- és nagyjátékfilmek népesebb közönséget vonzottak.

A Nagyszebeni Filmtettfeszt a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesület és a Filmtett Egyesület második idei közös program, hiszen tavasszal egyhetes Magyar Filmnapokat szerveztek a filmrajongó nagyszebenieknek.  

Megköszönve a főszervezőknek, hogy városunkra is gondoltak a magyar filmek erdélyi fesztiválja alkalmából, kíváncsian várjuk a következő hasonló jellegű eseményeket és szeretettel fogadjuk a magyar filmeket, valamint a műfaj alkotóit.

Dézsi Ildikó

 
 
 
Oldal teteje