• Magyar
  • Román

Nagyon jó hangulatú rendezvénynek lehettek aktív résztvevői a háromszékiek

2012-06-20 11:17
HUNGARIKUM Napok 2012

A HÍD-Szebeni Magyarok Egyesülete harmadik alkalommal rendezte meg a Hungarikum napokat, ahol a magyar értékek bemutatására helyezték a hangsúlyt. A háromnapos rendezvény első napján Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, népzenész, népzenekutató tartott előadást, illetve megszólaltatta az ősi magyar hangszerekből álló gyűjteményének néhány darabját, másnap az Astra Falumúzeum korondi házának udvarán gúlyásfőző versenyre és hagyományos magyar mesterségek bemutatására került sor, a rendezvényt pedig a Magyar Nemzeti Filharmónikus Zenekar koncertje zárta.

Hungarikum Napok 2012_Zse_00108_b

Kovászna Megye Tanácsa Székely-Szórvány Partnerség Programja által egy Háromszéket képviselő csapat is részt vett a gúlyásfőző versenyen az Astra Falumúzeum udvarán. A helyi és a háromszéki csapatokon kívül Vízaknáról, Hétfalúból is jelenkeztek szakácsok a megmérettetésre. Amíg főttek a gúlyások a szervezők kézműves-vásárt, kűrtőskalács- és borkóstolót kínáltak az érdeklődőknek.

A hagyományos mesterségeket gyakorló kézművesek közül csontfaragó, szíjgyártó és bőrdíszműves, népi hangszerkészítő, nemezelő, tűzzománc ékszereket és bábokat készítő mesterek képviselték megyénket, az árusok között egyébként részt vettek még gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítők, kézimunkázók is.
A jó hangulatról a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes táncosai és zenészei gondoskodtak.

Hungarikum Napok 2012_Zse_00120 Hungarikum Napok 2012_Zse_00131

Minderről a képek is "mesélnek". A teljes album megnyitására a képre kell kattintani.

Kiss Csilla,

Szórványprogram felelős

Kovászna Megye Tanácsa

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje