• Magyar
  • Román

T O X I C, az első román film a modern táplálkozásról,

2012-10-18 07:23
amely most a nagyközönség számára is megtekinthető az Astra Dokumentumfilm Fesztiválon

Bukarest, 2012. október 15. – Az Andrei Sota által rendezett TOXIC dokumentumfilm, mely a tavaly a média, FMCG head-office, neves személyek, egészségügyi szakértők, reklámszakemberek, hatósági képviselők számára privát vetítésben volt megtekinthető, az idén a nagyszebeni Astra Dokumentumfilm Fesztivál részét képezi. A TOXIC október 18-án, 19 órától kerül vetítésre a Nagyszebeni Szakszervezetek Művelődési Házának Marshall termében.   

A TOXIC különleges tapasztalatot nyújt: 80 perc igazság, melynek minden része nonkonformista, aktuális szemléletmód. Vizsgálja azt, hogy az általunk naponta elfogyasztott ételek mennyire egészségesek. Mindezt prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi alapelveiből, valamint a „Mi is a táplálék?” egyszerű kérdésből kiindulva.

„Amikor egy élelmiszert vizsgálunk, általános szokás annak aktuális formájának tanulmányozása. Egy jó vizsgálat azonban nem kötődik kizárólagos módon az aktuális formához, hanem a múltat is szemügyre veszi, visszatekintve az illető élelmiszer eredeti mátrixáig. Amikor azt szeretnénk megállapítani, hogy egy élelmiszer számunkra jó-e, vagy sem, vissza kell menjünk az időben és meg kel vizsgálnunk a származási környeztet, valamint azt, hogy milyen hatások érintették azt. A  T O X I C film az első, amely hangsúlyt fektet az élelmiszer igazi mivoltára, az alapos vizsgálatra, azaz nem egyszerű következtetésekre alapoz”, magyarázta prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi   

Mencinicopschi professzor egy egyszerű elméletre alapoz: az emberi test természetszerűen oly módon épül fel, hogy képes legyen a táplálék-információ dekódolására (a táplálék energiaforrást jelent, az energia pedig információforrás; ez azt jelenti, hogy a táplálék tulajdonképpen kódolt információ), illetve átalakítja azt az egészséghez szükséges anyagokká, mely a jó körülmények közötti működést is elősegíti. Az utóbbi években a termelés és a profit növelése érdekében az emberek intenzív és nagymértékű piacorientált gazdálkodás során módosításokat hajtottak végre az egyes élelmiszerekben. Ezek a szerkezeti, növekedési, szállítási, tárolási és forgalmazói módosítások a napi táplálék természetes információinak eltűnéséhez vezettek. Az emberi szervezet, mely nem képes az élelmiszeriparban bekövetkezett változások gyors befogadására, napjainkban már egyre kevésbé ismeri fel a modern táplálék információit, ugyanis gondok merülnek fel annak dekódolása során.   

A  TOXIC megvizsgálja, tanulmányozza és részekre bontja az élelmiszereket. Nem kimondottam a junk food típusú élelmiszerekről van szó, hanem az alaptáplálékról is, melyeket sokszor egészségesnek vélünk, bizalommal fogyasztunk, és amelyekkel kárt okozunk szervezetünkben anélkül, hogy tudomásunk lenne arról.

Az idén, október 15-21. között XII. alkalommal kerül megrendezésre az Astra Dokumentumfilm Fesztivál, amely Európa-szinten a dokumentumfilmek világában jelentős eseménynek számít annál is inkább, hogy a román dokumentumfilmet nemzetközi szinten népszerűsíti. A fesztiválra kiválogatott filmek között szerepel a TOXIC is, amely október 18-án 19:00 órától tekinthető meg a Marshall teremben (Szakszervezetek Művelődési Háza, str. E. Ciora 1-3). A vetítésre való belépő 5 lejbe kerül.  

 

Miért TOXIC?

Ha pontosan tudná, mi kerül a tányérba, mindent megenne? Bizonyára NEM!   

Tudta, hogy:  

  • azok a nagy, fénylő, piacon megvásárolható paradicsomok valójában tele vannak vegyszerekkel, melyek a szervezetünkben idővel felhalmozódnak és mérgezéshez vezetnek?
  • egy élelmiszer minél inkább kezelt, annál inkább veszít a tápanyag-mennyiségéből, és ezzel halált is okozhat?
  • egy lereszelt alma is tápanyag-veszteségű feldolgozott terméknek minősülhet?

„A  TOXIC az első román dokumentumfilm, mely elmondja az igazat az általunk fogyasztott élelmiszerekről, azok származásáról és összetételéről. Sőt, a dokumentumfilm összeállítása során célunk volt hogy a meghökkentő, tudományos és páratlan információkat minden ember számára elérhetővé tegyük, akik majd az életvitelük megváltoztatásáról döntenek, STOP-pot mondva a mérgező vegyszereket tartalmazó élelmiszerek bombaszerű  fogyasztására” – számolt be a film rendezője, Andrei Sota, aki saját rendezői stúdiót birtokol és független filmeket hoz világra.

 

A  TOXIC film ötletforrása

A T O X I C dokumentumfilm Dr. Menci információs és nevelőkampányának természetszerű folytatását képezi. Szorosan kapcsolódik a  “Și noi ce mai mâncăm?” [És mi mit eszünk?] c. népszerű könyv I. és II. kötetéhez, illetve a hét kötetes ”Revoluție in bucătărie”  [Konyhaforradalom] c. kiadványhoz. E két munka a románok táplálkozásának más-más oldalát mutatja be, és egy igazi táplálkozási nevelési folyamatot indított el: hogyan főzzünk egészséges ételeket, hogyan fogyókúrázzunk éhezés és szervezeti károkozás nélkül, illetve hogyan vásároljunk értelmes módon.  

A  T O X  I C egy MAKINAFILM alkotás, Andrei Sota által rendezett COREUS termék prof. dr. Ghe. Mencinicopschi ötletei alapján.

A film forgalmazói közé tartoznak a következők: dr. Gheorghe Mencinicopschi, Dr. Cristina Bogdan – természetgyógyász, Oreste Teodorescu – televíziós csillag, ing. Silviu Socol – a Fares Romania vezérigazgatója, Bora Cokyapici – konyhaséf és vendéglőtulajdonos, Mircea Al. Stoica – zöldségtermelő, dr. ing. Sorin C. Chiru – az I.N.C.D.C.S.Z. Brasov igazgatója, stb.

A dokumentumfilm megvalósításában résztvevők csapata: ANDREI NAGY forgató, ALINA DAN/ADA RADU designer, ANDREI SOTA rendező és narrátor, ALEXANDRU PREOTEASA grafika és vizuális hatások, LAURA LAZARESCU hangmérnök, ANDREI SOTA rendező és vezérigazgató.

www.toxicfilm.ro

 
 
 
Oldal teteje