• Magyar
  • Román

Miért használjunk hagyományos cserépedényeket?

2013-07-22 15:07
Fedezze fel újra az ősi hagyományokat a nagyszebeni falumúzeumban

A Nagyszebeni ASTRA Múzeum 2013. július 25-29. között szervezi meg a Nagyszebeni Nemzetközi Kerámiavásárt – Szép, Kerámia, Hasznos néven. A háromnapos eseménysorozat ideje alatt vásár-és kiállítás lesz megszervezve, a kereskedelmi oldalát ötvözi majd a magas kulturális animáció, kerámia bemutatók (július 26-án 11 fazekas) és a főzés (július 27-én 12 fazekas és szakács). A meghívott fazekasok és szakácsok között több magyarországi vendég szerepel.

afis_online_b

Az a kérdés, hogy mit főzzön a cserépededényben? Az étel megtartja a természetes ízét és egészséges marad, viszont hátrányuk, hogy nagyon törékenyek, de könnyű és kényelmes vásárolni akár vásárokon, ahol ellenőrízni kell, hogy jól ki van-e égetve és üvegezve.

Szeretettel hívunk meg mindenkit a háromnapos rendezvényre az Astra Szabadtéri Múzeumba, ahol együtt a 12 magyarországi és romániai fazekasokkal térjünk vissza hagyományos ételkészítéseinkhez és kóstoljunk a nem mérgező edényekben készült ételekből: gulyás, füstölt sonka babpaszullyal, töltött paprika, töltött káposzta, magyar pörkölt, vadhúsok.

Fazekas- és főzési bemutatókra 9-13 és 15-18,30 között kerül sor a Falumúzeumban, vasárnap 10-19 között lesz megszervezve a Kerámia Vásár.

Az esemény partnere a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület

 pliant1)online_b

DE CE SĂ GĂTIM ÎN VASE DE LUT TRADIŢIONALE?

REDESCOPERIREA TRADIŢIILOR CULTURALE ROMÂNE ŞI MAGHIARE PRIN INTERVENŢIE CULTURALĂ ÎN MUZEUL ÎN AER LIBER DIN DUMBRAVA SIBIULUI

 

Muzeul ASTRA organizează în perioada 25-29 iulie 2013, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Târgul internaţional Frumos. Ceramic. Folositor - Ceramica de Sibiu. Proiectul abordează un „altfel” de târg al olarilor, şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic, Sibiul, astazi inactiv.
Ideea acestei manifestări, ca instrument de intervenţie culturală capabilă să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construită pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale – alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, „slow motion” şi „slow food” – ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne.
Manifestarea va începe joi, 25 iulie, ora 17.30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o  Masă rotundă cu tema „Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional”, organizatorii găsind astfel oportunitatea  dialogului interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniu. Vor avea loc schimburi de cunoştinţe, informaţii şi experienţe între meşteri şi specialişti privind materialele si tehnicile folosite, precum şi marketingul produselor De exemplu, trebuie menţionată oportunitatea de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, şi anume înlocuirea smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, păstrând caracterul tipologic şi stilistic, in conformitate cu normele europene în vigoare (70 % din ceramica tradiţională românească se mai produce cu smalţ plumbifer, toxic pentru organism), din domeniul meşteşugului olăritului.

Partea aplicată va avea loc pe durata desfăşurării târgului şi va combina latura expoziţională şi comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit (26 iulie 2013, 11 olari) şi gătit (27 iulie 2013, 12 olari-bucătari) în vasele realizate prin aceeaşi metodă respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate care din păcate momentan, pe piaţa românească, nu sunt criterii prioritare nici pentru meşterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat.

Se pune întrebarea De ce să gatim in vase de ceramică? Deoarece mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural şi rămâne sănătoasă. Dezavantajul lor este că sunt foarte fragile, dar uşor şi convenabil de cumpărat din târguri, unde trebuie verificate dacă sunt bine arse şi smălţuite.

Vă invităm, pe parcursul celor 3 zile în Muzeul în Aer Liber, unde împreună cu cei 12 olari din Ungaria şi România să ne întrecem la roata olarului şi să degustăm din vase de ceramică nontoxice, bucate tradiţionale: gulyás, ciolan afumat cu fasole, ardei umpluţi, sarmale, tocăniţă ungurească, carne de vânat.

Demonstraţiile de olărit şi gătit se vor desfăşura între orele 9-13 şi 15 – 18.30 în zona Târgului de ţară, iar duminica între orele 10 – 19 se va desfăşura Târgul de ceramică.

pliant2_b

 
 
 
Oldal teteje