• Magyar
  • Román

A magyar film története

2017-01-10 13:46
Filmtörténeti sorozat Nagyszebenben - 11 gyöngyszem-film bemutatásával

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet egyik fontos tevékenységi pillére a mozgóképkultúra képviselete. 2017-ben egy vetítés-sorozatban mutatjuk be a magyar filmtörténet gyöngyszemeit a nagyszebeni filmszerető közönségnek, annak apropóján, hogy 120 éve vetítették az első filmet Budapesten, illetve megnyílt az első mozi és nem utolsó sorban, hogy a millenniumi ünnepségek alkalmával készült el az első mozgókép Magyarországon.

 Fimtortenet_Nagyszeben_03_online_b

Helyi szervezőként, a HÍD Egyesület - Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ a Habitus Könyvesbolt partnerével együtt magyar filmtörténeti műsorokra vár minden film-, kultúra- és történelem kedvelőt 2017 tavaszán. A filmek vetítése napjain előadásokat, könyvbemutatókat, beszélgetéseket és más meglepetés műsorokat is programunkba iktatunk, hogy még vonzóbbá és a nagyérdemű számára érdekesebbé, tartalmasabbá tehessük a közösen eltőltött estéket. A filmeket román felirattal vetítjük.

 Vetítési terv:

Január 20.: Uher Ödön: Mire megvénülünk (1916, néma, 64 perc)

 Janovics Jenő: Az utolsó éjszaka (1917, néma, 40 perc)

Január 21.: Korda Sándor: Az aranyember (1918, néma, 84 perc)

Február 10.: Székely István: Hyppolit, a lakáj (1931, 77 perc)

Február 11.: Ráthonyi Ákos: Sarajevó (1940, 81 perc) 

Március 10.: Szőts István: Emberek a havason (1942, 89 perc)

Március 11.: Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr (1956, 90 perc)

Jancsó Miklós: Szegénylegények (1965, 90 perc)

Április 21.: Makk Károly: Szerelem (1970, 85 perc)

Április 22.: Gothár Péter: Megáll az idő (1981, 96 perc)

Június 10.: Bereményi Géza: Eldorádó (1988, 100 perc)

site ist film magh_b

A sorozatot a Magyar Kultúra Napja - JANUÁR 22. - alkalmából pénteken, 2017. január 20-án, 18 órai kezdettel indítjuk a Habitus Könyvesboltban. Ez alkalomból partnerünk lesz a Polgári Magyar Művelődési Egyesület, amelynek alelnöke ecsetelni fogja miért ünnepeljük minden évben január 22-én A Magyar Kultúra Napját. Ezt követi két remek némafilm levetítése, szünetben mindenkinek teát szolgálunk. Az est végén elbeszélgetünk a megtekintett filmekről és tombola formájában könyvekkel jutalmazzuk a jelenlevőket.

Szombaton, 2017 január 21-én, ugyancsak 18 órai kezdettel vetítjük le a sorozat harmadik filmjét: Korda Sándor: Az aranyembert (1918, néma, 84 perc)

01 uher 01_b

Mire megvénülünk1916, némafilm, 64 perc, román felirattal

Rendező: Uher Ödön

Forgatókönyv: Hevesi Sándor, Jókai Mór regénye alapján

Operatőr: Kovács Gusztáv

Szereplők: Beregi Oszkár, Fenyő Emil, Szerémy Zoltán, Mátray Erzsi, Camilla von Hollay, Csernell Bella, Szalkay Sándor, Réthely Ödön

Jókai Mór nagysikerű azonos című regényének első filmes adaptációja: egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. Az Áronffyakon tragikus végzet ül, a család elsőszülött férfitagjai mind öngyilkosok lesznek, ám a fiatal Lóránd megpróbálja elkerülni tragikus végzetét.

01 Janovics_Jeno copyright mandarchiv_b

Az utolsó éjszaka1917, némafilm, 40 perc, román felirattal

Rendező: Janovics Jenő

Forgatókönyv: Sas Ede, Fekete Mihály, Janovics Jenő

Operatőr: Fekete László

Szereplők: Nagy Adorján, Berky Lili, Lengyel Vilmos, Fekete Mihály, Szakács Andor

A némafilm korszak kiemelkedő melodrámája 1917-ben, Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Transylvania filmgyárban készült. Gitta sikerrel lép fel egy kabaréban, mégis boldogtalan, mert távol van a családjától. Új élettársa először ékszereit, később Gittát is eladja. A háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja. Férje halott, fiának nyoma veszett. Fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója...

02 aranyember_b

Az aranyember1918, némafilm, 84 perc, román felirattal,

Rendező: Korda Sándor

Forgatókönyv: Ladislaus Vajda, Jókai Mór regénye alapján

Operatőr: Kovács Gusztáv

Szereplők: Beregi Oszkár, Makay Margit, R. Lenkeffy Ica, Rajnay Gábor, Szöreghy Gyula, S. Fáy Szeréna, Horváth Jenő

 

Korda Sándor (későbbi Sir Alexander Korda) 1914-ben rendezte első magyar filmjét és 1919-ben, amikor Magyarországról távozott, már több mint 25 film rendezése fűződött a nevéhez. Sikeres filmrendezőként és producerként a brit filmipar egyik meghatározó alakja volt és ő alapította a London Films brit filmstúdiót.

Korda Sándor az eredeti helyszíneken forgatta 1918-ban Az aranyembert, mely Jókai legkedvesebb regénye. Témáját Jókai gyermekkori komáromi élményeiből merítette, a 19. század elején játszódik és a történetben a főhős, egy a pénzre és a pénzszerzésre alapozott polgári világtól megcsömörlött férfi, aki az Al-Duna egy rejtett zugában, a Senki szigetén ismeri meg a boldogságot egy társadalmon kívül élő asszony oldalán.

http://mandarchiv.hu

 MANDA logo_rgb_s

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje