• Magyar
  • Román

Koncert: Nagy János Trió (HU) - zongora, hegedű, dob

2018-08-23 02:23
2018. augusztus 29-én, szerdán 20 órától a Hermania vendéglőben

Nagy János Erkel-díjas zeneszerző nemcsak jazz-zongoristaként, de zenekar vezetőként és zeneszerzőként is jelentős szerepet tölt be a magyarországi jazz életben. A trió a névadó szerzeményeit szólaltatja meg. Kompozícióit "líraiság, filmszerű struktúra, szép és váratlan harmóniák jellemzik. Zenéjét a jazz és a világzene szelleme hatja át, s viszi előre." (Russel Ferrante)

 Nagy Janos Trio_01_b

„Nagy virtuozitásáról eddig is mindenki meg lehetett győződve, aki ismeri lemezeit, megfordult koncertjein. Azonban elsősorban stílusok fölötti előadóként tartják nyílván.” Fidelio

„Nagy János ragyogó zongorista kvalitásai mellett, a zene iránti mély elkötelezettsége is jó érzékelhető volt. Frankie Látó igazolta a hírnevét, virtuózan ötvözte játékában az „Old Swing" és a „Modern Bebop" jazzstílusok elemeit; végig nagy kedvvel, felszabadultan és közönséget szórakoztató módon zenélt. Kétségtelenül nehéz utat választott magának Joubert Flóra, amikor a nem „tipikusan női hangszerre", a dobra szavazott. Az elhivatottságának, a kreativitásának és nem utolsó sorban a remek mestereinek (Németh Gábor, Solti János, Szendőfi Péter, Baló István) köszönhetően már lerakta a névjegyét a magyar zenei.” Ekultura

„A Nagy János Trió koncertjén nem volt semmi extravagancia, itt senki nem fitogtatta öncélúan a zenei tudását. Frankie Látó leheletfinoman, kristálytisztán játszott, és ugyanilyen könnyeden, sallangmentesen muzsikált Nagy és Joubert is. Amit hallottunk, az sokszínű, jó értelemben vett eklektikus muzsika volt, amelyben a kortárs zene, a népzene, a klasszikus zene, a jazz és a világzenei hatások egyaránt érvényesültek.” Ekultura

Nagy János Trió:

Nagy János - zongora, billentyűs hangszerek,

Frankie Lato - hegedű,

Joubert Flóra - dob

Nagy Janos Trio_04_s Nagy Janos Trio_02_s Nagy Janos Trio_03_s

Janos Nagy Trio - Western

Nagy János - zeneszerző, zongoraművész

Zenei tanulmányait a salgótarjáni Kodály Zoltán Általános Iskolában és a Váczi Gyula zeneiskolában kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán folytatta jazz-zongora, zeneszerzés szakon. Tanárai Süle László, Farkas Mihály, György Ákos, Gonda János, Binder Károly és Faragó Béla voltak. 1990-1991-ben a debreceni református Kántorképzőben tanult, Berkesi Sándor növendékeként. A főiskola elvégzése után Dévai Tibornál folytatott klasszikus zongora tanulmányokat.

Tagja volt többek közt a Fusio (1989-91), Fortinbrass Kvintett (1990-93), Kőszegi Imre Kvartett/Kvintett (1992-94), Borbély Műhely (1998-2002), 9:30 (1996-2009), Monamo (2011 - ), In Line (1996- ), European Mantra (2000- ) zenekaroknak.

A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolának 2007-től 2012-ig, a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének 2011-től tanára. Előtte a pomázi Teleki – Wattay  Művészeti Iskolában tanított 1994-től 2009-ig. 2008-ban felkérték az alapfokú jazz-zongora főtárgy és a zongora melléktárgy tantervének megírására. 2012-ben megjelent Jazz-zongora I című iskolája. 2013-ban szintén az MZMSZ felkérésére kidolgozta az alapfokú jazz-zongora oktatás módszertanát. 2010-óta a Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor művészeti vezetője.

Saját trióját (Hard Line Trió, később Nagy János Trió néven) 1994-ben alapította.  Az együttes tagjai jelenleg: Frankie Lato - hegedű, Joubert Flóra - dob. Korábbi tagok: Lutz János – bőgő (1994-97), Horváth Balázs – bőgő (2000-2008), Tiba Sándor – dob (1994-97), Baló István – dob (2000-2002), Szendőfi Péter – dob (2002-2008), Kovács Tamás – ütőhangszerek (2008-2009). A trióval a 2001 évi Mediawave Fesztiválon együtt játszottak a világhírű David Murray szaxofonossal. A Gramofon Magazin kritikusai a koncertet az Év jazz-eseményének választották. 2002 májusában Dewey Redman volt az együttes partnere.

Számos hazai és külföldi fesztivál fellépője, aki olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Al diMeola, Alex Acuna, Bernard Maseli, David Murray, Dave Samuels, Dewey Redman, Dominiqe Di Piazza, Kim Plainfielad, Krzysztof Scieranski, Garry Willis, Mike Stern, Paco Sery, Shankar Lal, Sangoma Everett, Tony Lakatos, Vinx, Winston Clifford, Dresch Mihály, Babos Gyula, László Attila, Tátrai Tibor, Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos „Ablakos” Dezső, Tomsits Rudolf, Dés László, Mohai Tamás, Zsoldos Béla, Lattmann Béla, Csepregi Gyula, Vasvári Pál.

Szólistaként, hangszerelőként és stúdiózenészként számtalan lemezen és koncerten közreműködött a hazai zenei élet különböző stílusú előadóival, többek közt Ágnes, Almási Enikő, Romantic, Csepregi Éva, Horgas Eszter, Balázs Fecó, Bikini, Jamie Winchester, Hrutka Róbert, Gerendás Péter, Herczku Ágnes, Lovász Irén, Malek Andrea, Szentpéteri Csilla, Weiner-Szász Kamarazenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lemezén.

2002-ben a szegedi Kövér Béla Bábszínház felkérésére írt egyfelvonásos operáját (Hasbeszélő) 2003 novemberében mutatták be, 2005 novemberében pedig a budapesti Millenáris Park tűzte műsorára.

2003-ban Malek Miklóssal közösen feldolgozták Bizet Carmen című operáját. Átiratukban egy új mű született, mely a jazz, klasszikus és kortárs zene izgalmas ötvözete. A darab bemutatóján Al Di Meola közreműködött. A művet Horvátország világhírű római kori amfiteátrumában, a Pulai Arénában is bemutatták. A mű új részeihez Parádi Andrea írta a szöveget.

2004-ben Pálhegyi Máté fuvolaművésszel alapította meg a Free Style Chamber Orchestrát. A két eltérő háttérrel rendelkező muzsikus olyan hibrid felállású, 22 fős zenekart hívott életre, amelyben egy komplett jazz-kombó és vonószenekar játszik együtt fafúvósokkal kiegészítve. Az együttes nevéhez kötődik többek közt a Concerto tekerőlantra, kamarazenekarra és jazz-combóra és a Concerto dudára, tekerőlantra, kamarazenekarra és jazz-combóra című műveinek ősbemutatója.

Elek Szilvia csembalóművésznő felkérésére két csembaló darabot írt Pannon-kelta ballada és Pannon-kelta tánc címmel. Az utóbbi elhangzott a 32. Korunk Zenéje Fesztivál keretén belül.

2007 júniusában került bemutatásra a Művészetek Palotájában Impressziók négy harsonára, zongorára és ütőhangszerre című 50 perces darabja a Four Bones harsona kvartett, Palya Bea és Kovács Tamás előadásában.

Zenei vezetőként dolgozott az Új Színházban.

2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap alkotói támogatásában részesült Concerto dudára, tekerőlantra és kamarazenekarra című darabjának megírásáért, melynek bemutatója 2012 februárjában volt a Művészetek Palotájában.

Koncertezett és turnézott Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Litvániában, Oroszországban, Romániában, Görögországban, Szerbiában, Finnországban, Németországban, Spanyolországban, Angliában, Macauban, Indiában, Izraelben.

2016-tól a Balkan Union és a Djabe együttes billentyűse.

Zeneszerzői tevékenységében fontos helyet foglalnak el a magyar kulturális értékek terjesztését szolgáló művek. Olyan animációs filmekhez készített lírai hangvételű kisérőzenét, mint a Mosonyi Aliz Mesék Budapestről című gyerekkönyv feldolgozása, és a magyar kultúrtörténet varázslatos figurájának, Hanyi Istók történeténet feldolgozása.

 "Reformátusként úgy gondolom a zene Isten ajándéka, ha pedig az, akkor az Ő dicsőségére kell vele élnünk. Igyekszem ezt a gondolatot  szem előtt tartani mindig mikor a zongorához ülök, tudásom legjavát adni de mindig tudni azt, „nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené”.  Református hitünket felvállalni jó és nélkülözhetetlen eszköz keresztény életünkben. Ezáltal lesz világos, hogy kik vagyunk, mit akarunk és mit kell tennünk." N.J.

1989 óta a Budapest-Pestlőrinc-Ganzkertváros Református Egyházközség kántora. 2002-ben Szerényi Béla tekerőlant művésszel és Kóta Judit énekessel megjelentették a Szívemet Hozzád emelem című albumot, melyen régi magyar református énekeket dolgoztak fel. 2005-ben Adj már csendességet címmel a második albumuk is elkészült.

2010-ben Szirtes Edina Mókus hegedűművész, zeneszerzővel, és Mogyoró Kornél ütőhangszeressel létrehozták a Monamo nevű formációt. Ezzel az együttessel igen széles műfajú repertoárt játszanak, melynek egyik vonulata szintén magyar protestáns énekek feldolgozásai. 2012-ben, Ne hagyj elesnem címmel jelent meg első albumuk a Luther Kiadó gondozásában.

Díjak, elismerések:

2011 – Erkel Ferenc díj

2005 – Artisjus díj

2003 – „Év hangszeres szólistája” kategóriában eMeRton-díj.

2001 – „Év jazz koncertje”-díj David Murray-vel a győri Mediawave fesztiválon.

2000 – Hungarian Worldmusic Orchestra: „Év jazz-együttese” eMeRton-díj

1998 – In Line együttes „Év jazz-együttese” eMeRton-díj

1997 – Getxo Nemzetközi Jazzfesztivál „legjobb szólista”-díj

1996 – Krakkói Jazz Juinors verseny: 1. helyezés, közönség-díj.

1995 – Vilniusi Improvizációs Verseny: 2. helyezés.

Lemezek, zeneszerzőként, zenekar vezetőként:

Nagy János – Hard Line Projekt 1999

Nagy János – Táncok 2000

Horgas Eszter – Hazafelé 2001

Szerényi-Kóta-Nagy – Szívemet Hozzád emelem 2003

Nagy János Trió – Tale 2004

Szerényi-Kóta-Nagy – Adj már csendességet 2005

Free Style Chamber Orchestra – Pop Music 2006

Free Style Chamber Orchestra – Pannon Celtic Dance 2008

Nagy János Trió – Zoo 2010

Nagy János Trió/Szóló – Janos Nagy in London 2012

Nagy János-Frankie Lato – Classic in Jazz 2012

Monamo – Ne hagyj elesnem 2012

Monamo & Pokorny Lia : Lélekvesztő 2014

Nagy János Trió - Jazz de Lune – 2018


 Szervezők: Sibiu Jazz Alapítvány, Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, helyi partnerek a Hermania Vendéglő és a HÍD Egyesület - Magyar Kulturális Központ.

NagyJanosTrio_Plakat_b

 
 
 
Oldal teteje