• Magyar
  • Román

Nagyszebeni képviselet az ötödik Kárpát-medencei Civil Konferencián

2018-10-02 01:55
Szolnok - 2018. szeptember 29.

Az ötödik Kárpát-medencei Civil Konferencián képviselte a nagyszebeni HÍD Egyesületet elnöke, Serfőző Levente Szolnokon, 2018. szeptember 29-én. Az erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai és, természetesen magyarországi civil szervezetek találkozója nagyszerű lehetőség együttműködni, terveket megbeszélni és szakmailag fejlődni, nem utolsó sorban döntéshozókkal találkozni. Kulturális műsorként, a főszervező által Nagyszebenben megismert Szucher Ervin könyvének bemutatójára került sor.

Szolnokon találkoztak szombaton, 2018. szeptember 29-én a magyarországi és a Kárpát-medencei magyar civil szervezetek képviselői. A Tisza Szállóban rendezett eseményen szakmai segítséget kaptak a januárban megnyíló pályázati források elnyeréséhez. Ötödik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Civil Konferenciát, melynek ezúttal Szolnok adott otthont. A résztvevők előadásokat hallhattak a civil szervezetek történelmi áttekintéséről, a határon túli önkéntesség működéséről, lehetőségekről.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár: ”Magyarországon jelenleg 60 ezer civil szervezet működik. Mi a Miniszterelnökség részéről egy civil alapot felügyelünk a civil társadalommal együtt egy kollégiumi döntéshozatali rendszerben. Ez a Nemzeti Együttműködési Alap.„

Ez egy csaknem 6 milliárd forintos alap, melyre pályázhatnak a helyi civil szervezetek. A megyei civil információs centrumok jogi és pályázati tanácsadással segítik ezt a folyamatot. Január elsejétől egyszerűsített pályáztatás is rendelkezésre áll. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy aki várólistán van annak pályázatát már jóváhagyták. Fontos, hogy a szervezetek egymással is kapcsolatot tartsanak - emelte ki az országgyűlési képviselő.


Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő( Fidesz-KDNP): ”Ebben a városban a Civil Kerekasztalok segítenek abban, hogy egy-egy témakört illetően akár segítik a városvezetést, segítik azt, hogy egy -egy döntés merre haladjon. Nagyon fontosnak tartom a civil kerekasztalokat a Civil Tanáccsal és ezt kiegészíti a városvezetés és az önkormányzat gondolkozása a civilekről, hiszen Civil Referens is működik a városházán. A helyi közösségnek nélkülözhetetlen, értékes csapatai a civil szervezetek - tette hozzá az országgyűlési képviselő."

Dr. Molnár Beáta elnök, Contakt MKSZ, vezető JNSZM CIC: Szolnokon 6-800 olyan aktív civil szervezet van, aki pályázik a 2600-ból. Nagyon sok elnyert pályázat van, de ezek a szervezetek, a kicsik, most 250 ezer forintot kapnak, amit működésre vagy szakmai programra tudnak fordítani.„

A Kárpát-medencei Civil Konferencián szakmai segítséget is kaptak a szervezetek képviselői, konkrét kérdéseket tehettek fel, melyekre ott a helyszínen válaszokat is kaptak.

Malladozo magyarsagtudat_borito_b

A szakmai műsorokat könyvbemutató zárta. Szucher Ervin erdélyi publicista, író nem is egy, hanem két kötetének bemutatására került sor a patinás belvárosi Tisza Szálló dísztermében. A Végvárak omladozó falai című sorozatnak immár a második kötetét is megjelentette a Világhírnév Kiadó. Az első, Toronyba zárt anyanyelvünk című kötet nagyszebeni bemutatásán jelen volt Dr. Molnár Beáta, a szolnoki Contact Mentálhigiénés Szolgálat elnöke és meghívta a publicistát Szolnokra. Meglepetésére nem csak az első, hanem a fentebb említett sorozat második kötete, Málladozó magyarságtudat címmel egyszerre kerültek bemutatásra és a folytatásról is szó esett. A a riportokról, a könyvek különlegességéről az erdélyi Szucher Ervinnel Serfőző Levente, a nagyszebeni HÍD Egyesület elnöke beszélgetett. A könyvbemutatón Meister Éva művésznő vett részt és az egybegyűlt közönség nagy tapssal fogadta gyönyörű szavalatait, amelyekkel kitűnően kiegészítette és szépítette az amúgy, zömében szomorú tematikájú eseményt. 

Forrás: SzolnokTV.hu

 
 
 
Oldal teteje