• Magyar
  • Román

Tudománnyal és fegyverrel - Makkai Sándor pályaképe

2018-02-07 09:53
Kiállítás megnyitó - 2018. március 11-én a Református Templom Galériában, 11 órakor

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Központot 2006. március 11-én avattuk. A 12-dik szülinap alkalmából, ahogy ezt minden évben tettük kulturális események megszervezésével ünnepelünk. A tárlat Makkai Sándor (1890-1951) erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét mutatja be. A kiállítást megnyitják: Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókintézet igazgatónője, Orth István, nagyszebeni grafikusművész, a református egyházközség tiszteletbeli főgondnoka, Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, az EMKE elnökségének Dél-erdélyi megbízottja. A tárlatot április végéig lehet megtekinteni (előzetes bejelentkezés: 0269.211177).

Makkai Sandor_01_b

Budapestről indult és Erdély különböző pontjain is bemutatkozott az a vándorkiállítás, amely Makkai Sándor erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét mutatja be. A kiállítás most Nagyszebenben lesz látható a Református Templom Galériában.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett, Tudománnyal és fegyverrel című kiállítást a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókintézete, a nagyszebeni HÍD Egyesület - Kulturális Központ és a Nagyszebeni Református Egyházközség szervezik.

A tárlaton olyan ritkaságok is láthatók, mint Makkai Sándor Szilvássy Karolának írt levelei, doktori értekezése, családi képek, valamint grafikái és versei, amelyek kevésbé ismert darabjai az életműnek. Emellett olyan sarkalatos pontokat is felelevenítenek, mint az egyik legnagyobb vitát gerjesztő, Magyar fa sorsa – A vádlott Ady költészete című munkája, valamint a kisebbséggel kapcsolatos felelősségre rávilágító írásai, amelyek szintén nagy vihart kavartak. „Hangulatos és tartalmas tárlatot akartunk létrehozni” – hangsúlyozta a kurátor, hozzátéve, teológiai professzori tevékenységének eddig ismeretlen vetületeire is rávilágítanak. A kiállítás a 125 éve született Makkai Sándor életének – az irodalmi élet jól ismert alakjának – filozófiai és vallástörténeti vonatkozásait is igyekszik bemutatni, körbejárni. Szebeni Zsuzsa kitért arra is, hogy a Makkai-tárlat az Erdélyi Helikont bemutató kiállítások újabb darabja. Ebben a sorozatban mutatták be korábban a Kós Károlyról, Bánffy Miklósról és Szilvássy Karoláról szóló anyagot is. Kiemelte, a kutatások összefüggenek egymással, és ezáltal egy érdekes területet sikerül egyre jobban feltérképezni. Mint mondta, ide tartozik Kemény János is, akinek a közeljövőben szintén bemutatják az életpályáját. Makkai Sándor 1926-ban lett az erdélyi református egyházkerület püspöke, és e tisztében sokat tett az erdélyi magyarságért, tanügyi, kulturális és irodalmi szintjének megtartásáért, felemeléséért, valamint a román szenátus tagjaként a magyarok politikai jogaiért. A küzdelmekbe belefáradva elhagyta Erdélyt, 1936-tól Debrecenben volt egyetemi tanár. Irodalmi munkássága során történelmi és társadalmi kérdésekkel foglalkozó regényei, irodalomtörténeti, egyházi témájú, filozófiai és pedagógiai szakcikkei jelentek meg. Elnöke volt a Magyar Protestáns Irodalmi Társaságnak.

A kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy Makkai Sándor munkássága révén jobban megismerjük a nemzeti tragédiával és feszültségekkel teli XX. századi Erdélyt.

A kiállítás Makkai Lilla, a Makkai Sándor- hagyaték gondozója és Szebeni Zsuzsa kurátor (OSZMI) közreműködésével jött létre. A kiállítás képi anyagát összeállította Szebeni-Szabó Róbert.

Ordogszeker_b

 
 
 
Oldal teteje