• Magyar
 • Román
 • CsodaVár vakációs napközis tábor

  CsodaVár vakációs napközis tábor

  A HÍD Egyesület a Petőfi Sándor Programmal karöltve napközis vakációs tábort hirdet, amelynek időpontjai:

       2019. április 23-24. - kedd, szerda

       2019. május 2-3. - csütörtök, péntek

       2019. május 6-7. - hétfő, kedd

 • Váróterem Projekt: Bánk bán? Jelen!

  Váróterem Projekt: Bánk bán? Jelen!

  HÍD Magyar Ház - 2019. május 13-án, hétfőn 18 órától

  Különleges előadással érkezik Nagyszebenbe a kolozsvári Váróterem Projekt, hisz csupán a 16-20 éves korosztályt célozzák meg előadásukkal. Ami nem azt jelenti, hogy aki az előadásra kíváncsi lesz nem nézheti meg. A belépés: 5 lej, helyben fizetendő.

 • Rákász Gergely - Lords of the Organ III. - Bach, Vivaldi, Italy

  Rákász Gergely - Lords of the Organ III. - Bach, Vivaldi, Italy

  Orgonakoncert a Nagyszebeni Református Templom Galériában - 2019. május 17-én, 19 órakor

  Mozgalmas év volt a tavalyi Rákász Gergely orgonaművész életében. 85 koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, elindult a Rákász Gergely alapítvány és nyáron szülővárosában Győrben nagyszabású szabadtéri koncerttel ünnepelték 25 éves jubileumát a színpadon.

 • Váróterem Projekt: paraFabulák

  Váróterem Projekt: paraFabulák

  Tárgyanimációs előadás - Tükörterem (G-ral Magheru 1-3), 2019. május 21-én, 17 órakor.

  Írta: Heltai Gáspár nyomán Bertóti Johanna és Rumi László, Rendező: Rumi László, Előadják: Bertóti Johanna, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Udvari-Kardos Tímea. 

  Az előadás időtartama 45 perc. Jegyeket helyben, 5 ...

 • CsodaVár a nagyszebeni maratonon

  CsodaVár a nagyszebeni maratonon

  A projekt célja a meglévő helyszín gyermekbaráttá való átalakítása, valamint a tevékenységek bővítése, hogy ezáltal nagyobb csoportot tudjunk kiszolgálni, és egy munkahely biztosítása elkötelezett személy számára. A projekt a Sörház utcában, a HÍD – Magyar Házban zajlik. A 2017. októberében indult kezdeményezés sikeres, szépen növekszik a gyermekek száma. Első sorban a Nagyszebenből származó gyerekeket vonzza, akik különböző hátterű és társadalmi csoportokból érkeznek hozzánk. A Csodavárban játékos formában történik a magyar nyelvű oktatás. 

Elhunyt Bács Ferenc

Elhunyt Bács Ferenc

2019-04-18 04:32
Sajnálattal vettük tudomásul, hogy életének 83. évében, hosszantartó súlyos betegség után április 16-án elhunyt Bács Ferenc, nagyszebeni születésű Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.
Orth István kiállítása a Kolozsvári Művészeti ...

Orth István kiállítása a Kolozsvári Művészeti ...

2019-03-04 10:22
„Orth István a grafikus – idegződött belém évtizedek óta a minősítés. Mert bevett szokás, hogy a műelemző, munkáját megkönnyítendő, szeret kategorizálni”, jegyezte meg méltatásában Németh Júlia műkritikus azon a szerda délutáni eseményen, amelyen Orth István festészeti- és grafikai munkáiból valamint plakátjaiból összeállított tárlatot nyitották meg a Művészeti ...
Kultúrházak éjjel-nappal Nagyszebenben

Kultúrházak éjjel-nappal Nagyszebenben

2019-02-22 09:26
A február közepén megrendezésre került Kultúrházak éjjel-nappal nagyszabású rendezvénysorozatba becsatlakozott a Nagyszebeni HÍD - Magyar Ház is. A közönség 5 kulturális és közéleti rendezvényen vehetett részt, melyek igencsak fontos és hasznos témákkal kecsegtették az érdeklődőket. Irodalom, népi kultúra, kisebbségi közélet és szórvány, illetve nem utolsósorban, ...
CsodaVár – Játékos tanulás magyar nyelvi környezetben, ...

CsodaVár – Játékos tanulás magyar nyelvi környezetben, ...

2019-01-23 04:52
Alternatív magyar oktatást igénylő szülők számára és interaktív módszerekkel népi hagyományokat és kézművességet ápoló műsorként indította a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület, Simon Andrea Petőfi Sándor Program ösztöndíjas segítségével, 2017 októberében a CsodaVár nevű közösségi kulturális tevékenységet. Azóta működik sikeresen a gyermekfoglalkozás, amely ...
Rendhagyó történelem előadásokat szervez a HÍD ...

Rendhagyó történelem előadásokat szervez a HÍD ...

2019-01-14 06:34
Harmadik alkalommal került sor a Szebeni HiStory nevű történelmi előadássorozat megrendezésére. 2019. január. 11-én este 7- órakor tartott előadást Dr. Derzsi Júlia, a Román Akadémia Nagyszebeni Humán és Társadalomtudományi Kutatóintézet kutatója, Nagyszeben igazgatása a kora újkorban címmel a HÍD- Magyar Ház Sörház u. 2. szám második emeleti termében. 
VIDEÓ - IX. Hungarikum Napok - McKenzye.tv

VIDEÓ - IX. Hungarikum Napok - McKenzye.tv

2019-01-10 09:06
Emlékezzünk vissza a meleg, finom nyári eseményeinkre. A kilencedik Hungarikum Napokról láttunk képeket, felvételeket készítettek a megjelenő sajtóképviselők, interjúk és tudósítások kerültek képernyőkre. Meghívottaink között a keceli képviselők külön színfoltot jelentettek a 2018-as eseménysorozaton, hisz polgármesterükkel az élen érkeztek Nagyszebenbe, megtisztelve ...
Szebeni HiStory - dr. Lupescu Radu előadása Nagyszebenben

Szebeni HiStory - dr. Lupescu Radu előadása Nagyszebenben

2018-12-10 00:43
A Szebeni HiStory nevet viselő történelmi előadássorozat második előadására került sor Nagyszebenben december hetedikén. A sorozatot a HÍD Egyesület és az Erdélyi Krónika portál közösen szerveznek meg, RMDSZ-Communitas Alapítvány pályázati támogatásnak örvend és dr. T. Szabó Csaba történész szakmai vezetésével havonta fog jelentkezni.
Mikulásjárás Nagyszebenben több, mint 50 gyermek ...

Mikulásjárás Nagyszebenben több, mint 50 gyermek ...

2018-12-10 00:14
Már azt mondhatjuk Nagyszebenben is hagyományossá vált a Mikulásjárás közösen, minden magyar kiskorú számára. Pár éve nem külön-külön, hanem egyszerre a legapróbb, néha csecsemő gyermekektől kezdve a 9-10 évesekig érkezik meg a télapó, édességekkel és kisebb-nagyobb ajándékokkal.
9 nap Ars HUNGARICA Nagyszebenben

9 nap Ars HUNGARICA Nagyszebenben

2018-11-21 05:18
Az Ars Hungarica fesztivál egyike a magyar szórvány azon magas színvonalú rendezvényeinek, amelyek arculatával és sokszínűségével mondhatni már külön márkanevet képvisel Erdély és Kárpát-medence kulturális életében.
VIDEÓ az Ars HUNGARICA fesztiválról

VIDEÓ az Ars HUNGARICA fesztiválról

2018-11-19 12:36
A nagyszebeni magyar kulturális fesztivál ideje alatt hagyományosan jelen vannak a magyar televíziók és csatornák stábjai, az Ars HUNGARICA műsorain filmeznek, interjúkat kérnek majd a különböző adókban és TV műsorokban kerülnek képernyőre a felvételek.
A nagyszebeni magyar kulturális márka: Ars Hungarica

A nagyszebeni magyar kulturális márka: Ars Hungarica

2018-11-13 05:24
Astrid Fodor, Nagyszeben polgármestere magyar kulturális márkaként nevezte meg a ma gálaműsorral indító kilencnapos Ars Hungarica kulturális fesztivált. A szórványban élő magyarság legkiemelkedőbb nemzeterősítő és hagyományt éltető rendezvénysorozatának megszervezéséről, fontosságáról Serfőző Levente fesztiváligazgatót kérdeztük.
Ars Hungarica tizenharmadszor: Középpontban a társszervezetek

Ars Hungarica tizenharmadszor: Középpontban a társszervezetek

2018-11-12 00:31
Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának Godspell musical előadása nyitotta meg a tizenharmadik Ars Hungarica fesztivált szombaton Nagyszebenben. A hivatalos megnyitó rövid szünetében magyar termékeket is kóstolhattak a résztvevők. A pezsgő-, csokoládé- és kürtőskalács szünetet hivatalos beszédek sora előzte meg. 
Tisztelet a Hősöknek

Tisztelet a Hősöknek

2018-10-24 01:15
1956. október 23-a minden magyarnak fontos dátum. Ezen a napon Budapesten kitört a forradalom. A magyar fiatalság a szabadságért harcolt, a szovjet elnyomás ellen. Akkor is, ha csupán néhány napra, de Magyarország szabad ország lett. A Világban zajló sajnálatos események folytán ez a szabadság nem tartott sokáig, nem jött a várt segítség nyugatról.
Cselekvő közösségek - Partnerségben a könyvtárral

Cselekvő közösségek - Partnerségben a könyvtárral

2018-10-17 07:05
Meghívottként a HÍD – Szebeni Magyar Egyesületet kérték fel, hogy a Dél-erdélyi térség magyar közösségi jelenét ismertesse az egybegyűltekkel. Az egyesületet Simon Andrea képviselte, aki Közművelődés a végeken című előadásával a nagyszebeni jó példát mutatta be a szakembereknek.
Néptánc oktatás Nagyszebenben

Néptánc oktatás Nagyszebenben

2018-10-10 00:43
Szeptembertől két új ösztöndíjas érkezett Nagyszebenbe és Vízaknára a magyarországi Petőfi Sándor Program keretén belül. Nagyszebenben a CsodaVár Gyermek-klub keretén belül, hasznosítva Gresa Dávid néptánc- és népdal tudását oktatás indult be és új termet is felszerelt a HÍD Egyesület a Nagyszebeni Református Egyházközséggel karöltve a Sörház utcai ingatlan alagsorában. ...
Nagyszebeni képviselet Szolnokon, az ötödik Kárpát-medencei ...

Nagyszebeni képviselet Szolnokon, az ötödik Kárpát-medencei ...

2018-10-02 01:55
Az ötödik Kárpát-medencei Civil Konferencián képviselte a nagyszebeni HÍD Egyesületet elnöke, Serfőző Levente Szolnokon, 2018. szeptember 29-én. Az erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai és, természetesen magyarországi civil szervezetek találkozója nagyszerű lehetőség együttműködni, terveket megbeszélni és szakmailag fejlődni, nem utolsó sorban döntéshozókkal ...
Szegedi-Kósza Alice Torella kiállítása Pécsett

Szegedi-Kósza Alice Torella kiállítása Pécsett

2018-10-02 01:25
A 26-dik pécsi Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválján a HÍD Egyesület kiállítással képviseltette magát. Szebeni arcok - Organikus portrék címmel Szegedi-Kosza Torella Alice kiállítása a Határokon Túli Magyarságért Alapitvány meghívására került bemutatásra és megtekinthető a Pannon Magyar Házban.
Nyíregyházi vendégek Nagyszebenben

Nyíregyházi vendégek Nagyszebenben

2018-07-25 15:25
Először látogatott el a Nyíregyházi Turisz­tikai Nonprofit Kft. a nag­yszebeni Hungarikum ­Napokra. Tavaly Csányi Sándor, a Szolnoki Gulyás­fesztivál ­fő­szervezője segített abban, hogy megfőzzék minden idők legnagyobb nagyszebeni gulyását.
VIDEÓ: Nagyszebeni eseményről tudósított az Élő ...

VIDEÓ: Nagyszebeni eseményről tudósított az Élő ...

2018-07-19 04:42
Az MTVA adásainak Élő Egyház műsorában megjelent film a Nagyszebeni Református Templom Galériában szervezett kiállításról, a Hungarikum Napok keretén belül. A kiállítást 2018. július végéig lehet megtekinteni. A filmet Vörös T. Balázs készítette, akinek köszönjük szépen!
VIDEÓ: Kárpát Expressz 2018.07.15

VIDEÓ: Kárpát Expressz 2018.07.15

2018-07-17 12:22
Az MTVA munkatársai sokat dolgoztak a kilencedik nagyszebeni Hungarikum Napokon. Köszönjük! Több műsorban tudósítottak az eseményeinkről. Alább a 2018. július 15-én sugárzott Kárpát Expressz műsorban megjelent anyag.
VIDEÓ: Lator-hegység - A Vöröstoronyi-szoros nyugati ...

VIDEÓ: Lator-hegység - A Vöröstoronyi-szoros nyugati ...

2018-07-16 00:42
A Lator (Lotru) hegységben készítették legutóbbi filmjüket a Hazajárók. Elkísérték és idegenvezették őket Takács Gyöngyi, Simon Andrea és Szilágyi Antal. A műsort a magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap rendelésére készíti a és minden hétvégén a Duna Televízió- és Duna Worldön tekinthetők meg.
A Hungarikum Napokról írt a Szabadság napilap

A Hungarikum Napokról írt a Szabadság napilap

2018-07-10 04:16
Régi és kortárs, tradíció és újraértelmezett hagyomány, kulturális programok és szabadtéri kikapcsolódás – röviden így foglalható össze a Hungarikum Napok, amelyet kilencedik alkalommal szerveztek a hétvégén Nagyszebenben. A HÍD – Szebeni Magyar Egyesület nyári fesztiváljának meghatározó programja a gulyásfőző verseny, amelyre ezúttal rekordszámú – 38 – csapat ...
Képzéssorozat civileknek és szakembereknek

Képzéssorozat civileknek és szakembereknek

2018-06-11 10:26
Társadalomszervezőknek, közművelődéssel foglalkozó civileknek és szakembereknek indított képzéssorozatot az RMDSZ, az NMI és az EMKE. A HÍD - Szebeni Magyar Egyesület kapcsolódott a programhoz.
A nagyszebeni útikalauz Android, Google Play alkalmazásban ...

A nagyszebeni útikalauz Android, Google Play alkalmazásban ...

2018-06-11 02:35
Az útikalauz szerkesztője Kovács Géza nagyszebeni üzletember, akivel ezelőtt két hónappal készítettünk rövid beszélgetést, már akkor jelezte, hogy készül az újabb alkalmazásban elérhető verzió. Meglett. További kérdéseinknek választ adva azt is elmondta a szerkesztő, hogy a 2018-as Hungarikum Napok bemutató eseményen nyomtatott változatban is megtalálható lesz az útikalauz, ...
A legjobbak voltak!

A legjobbak voltak!

2018-05-18 12:26
Hatalmas sikert arattak a nagyszebeni magyar diákok a Serious Fun egyesület által, harmadik alkalommal megszervezett úszóversenyen. A nagyszebeni iskolák elemi osztályainak szervezett vetélkedőn korcsoportokra felosztva versenyeztek a geyrmekek a Sub Arini (Erlen) parkban található Olimpia úszodában.
Sárospatak volt a vendégünk, és mi az ő vendégeik

Sárospatak volt a vendégünk, és mi az ő vendégeik

2018-04-19 06:58
2018. április 18-án a nagyszebeni Tükörteremben mutatkozott be Sárospatak és kulturális intézményei, egyesületei, csoportjai. Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója köszöntötte a megjelent nagyszebeni érdeklődőket.  Röviden bemutatta ezt az Észak-Magyarországon, a Bodrog partján fekvő, kulturális értékekben és műemlékekben ...
Nagyszebenről az M5-ös csatorna stúdióbeszélgetésen

Nagyszebenről az M5-ös csatorna stúdióbeszélgetésen

2018-04-16 02:01
A magyar oktatás helyzetéről, A Petőfi Sándor Programról, Nagyszebenről, természetesen a CsodaVárról és még sokminden másról is szó esett azon a stúdióbeszélgetésen, amelyen Dr. Grezsa István kormánybiztos, Serfőző Levente a HÍD Egyesület elnöke és Simon Andrea nagyszebeni Petőfi ösztöndíjas vettek részt. 
Takács Gyöngyi:

Takács Gyöngyi: "Köszönöm szépen, megtisztelő ...

2018-04-14 01:07
Elismerő EMKE oklevelet kapott Takács Gyöngyi, a nagyszebeni magyar közművelődési élet fellendítése érdekében kifejtett tevékenysége iránti elismeréséül szerdán, 2018. április 11-én. Az oklevelet az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke, Dr. Ábrám Zoltán adta át a Magyar Költészet Napja alkalmából megszervezett ünnepség keretén belül. 
iBook útikalauz Nagyszebenről

iBook útikalauz Nagyszebenről

2018-03-28 05:10
Nagyon érdekes útikalauz jelent meg a napokban Nagyszebenről, magyar nyelven és különleges formátumban, iBook alkalmazásként. Az útikalauz szerkesztője, kivitelezője Kovács Géza nagyszebeni üzletember akivel rövid beszélgetést készítettünk az útikalauz megjelenésével és további terveivel kapcsolatosan.
Elbűvölő zongoraest Demény Balázzsal

Elbűvölő zongoraest Demény Balázzsal

2018-03-13 02:51
Hétfőn este a nagyszebeni Thalia kistermében Demény Balázs doktorandusz zongoraestje elbűvölte a hallgatóságot. A zord időjárás ellenére zene- és zongora tanárok, filharmónia tagok és a klasszikus zene kedvelők jelentek meg az előadáson, amit egyáltalán nem bántak meg.
Szülinapi este Kávészünettel

Szülinapi este Kávészünettel

2018-03-12 06:00
Már délelőtt megkezdtük az ünneplést a kiállítás megnyitóval, estére pedig születésnapi partit szerveztünk az Atriumban. Egy olyan zártkörű rendezvényt, ahova meghívhattuk barátainkat, támogatóinkat. Örömmel vettük, hogy sikerült megtöltenünk a teret.
Makkai Sándor püspökről nyílt kiállítás Nagyszebenben

Makkai Sándor püspökről nyílt kiállítás Nagyszebenben

2018-03-12 05:05
A Nagyszebeni Magyar Központ megnyitásának 12. évfordulóját ünnepeljük ezekben a napokban. A jeles jubileumi megemlékezés első programjára a 2018. március 11-én délelőtt, a szebeni Református Templom Galériában került sor.
A tüzet állandóan ébren kell tartani!

A tüzet állandóan ébren kell tartani!

2018-03-11 08:26
Március 8-án délután került sor a Habitus könyvesboltban Tuzson Edit első könyvének bemutatójára Nagyszebenben. A brassói születésű írónő jelenleg férjével és három fiúgyermekével Csíkszeredán él. A jóhangulatú könyvbemutatón Vas Réka olvasott fel részleteket a könyvből. A szerzővel Mátyás Csilla óvónő beszélgetett, aki megosztotta velünk a könyvvel kapcsolatos ...
AKI DUDÁS AKAR LENNI...

AKI DUDÁS AKAR LENNI...

2018-02-23 08:11
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Kurdi Gábort nagyon régóta ismerem személyesen. Ez nem olyan meglepő, hiszen mindketten tataiak vagyunk. Évekkel ezelőtt volt egy közös projektünk, amelyben népi hangszereket készítettünk gyermekekkel Gábor vezetésével.
Kurdi Gábor elbűvölte a nagyszebenieket

Kurdi Gábor elbűvölte a nagyszebenieket

2018-02-17 12:22
2018. február 17-én délután a Tükörteremben mutatkozott be Kurdi Gábor kecskedudás és hangszerkészítő, Fölszállott a Páva műsor 2014-es különdíjasa a szép számban megjelenő nagyszebeni közönségnek. Kecskedudával, tárogatóval, citerával, furulyákkal és más fúvós hangszerek segítségével csángó-, moldvai-, mezőségi-, felvidéki pásztordalokat adott elő, elmagyarázta ...
Farsangi forgatag Nagyszebenben

Farsangi forgatag Nagyszebenben

2018-02-05 02:55
Február 3-án a Tükörterem adott otthont a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület szervezésében a 2018-as Farsangi Bálra. A program a Kultúrházak éjjel – nappal rendezvénysorozat részeként szerepelt.
Magyar Kultúra Napja Nagyszebenben és Oltszakadáton

Magyar Kultúra Napja Nagyszebenben és Oltszakadáton

2018-01-23 12:34
Nagyszebenben 2018. január 20-án emlékeztünk meg a Magyar Kultúra Napjáról. A program kihelyezett konzuli nappal indult, amit a református egyház gyülekezeti termében tartottunk.
Magyar fagottos siker a nagyszebeni Tháliában

Magyar fagottos siker a nagyszebeni Tháliában

2018-01-22 03:00
A Kézdiszentléleken született Ráduly Ádám. 2006. óta pedig a nagyszebeni Állami Filharmónia fagott előadóművésze. Zenei tanulmányait Sepsiszentgyörgyön, a Zeneiskolai Líceumban kezdte, majd a brassói Zenei Akadémián végezte. Tanára Gödri Orbán volt, aki nagy segítségére volt abban, hogy a fagott művészetében kiteljesíthette tehetségét.
Megajándékozta a Mikulás a nagyszebeni gyerekeket

Megajándékozta a Mikulás a nagyszebeni gyerekeket

2017-12-06 09:26
A Nagypiac téren, a Német Demokrata Fórum Tükörtermében várta nagy izgalommal az 54 magyar gyermek a Mikulás érkezését. Miután Serfőző Tünde a HÍD Egyesület nevében köszöntötte a gyermekeket, a szülőket, illetve a pedagógusokat, elmeséltem Szent Miklós életét, a tetteiről szóló anekdotákat. A kicsik türelemmel és érdeklődéssel hallgatták a történetet, aztán ...
„Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem ...

„Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem ...

2017-12-04 10:15
Dr. Bubo gondolatát egyik előadó idézte a Romániai Magyar Házak V. Találkozóján. A 2017. november 24-25-én összegyűlt civil szervezetek képviselői nem nyavalyognak, hanem tettre készek: a másfél napos intenzív tanácskozás alatt fontos információkat gyűjtöttek be és osztottak meg egymással, és megalapozták annak a kritériumrendszernek a létrejöttét, amely, remélhetőleg, ...
Történetek a tengerentúlról

Történetek a tengerentúlról

2017-11-18 09:41
Személyes sorsok és a történelem kapcsolata, családok, amelyeket több ezer kilométer és a XX. század viharai egyaránt elválasztottak egymástól – Újszászi Ilona Hogyan lettek ők amerikás magyarok? című könyvének bemutatóján kiderült, hogy az USA-ba kivándoroltak és a határon túl, szórványban élő magyarok élethelyzete és problémái talán nem is állnak olyan messze ...
Ars HUNGARICA 2017 – 8. nap

Ars HUNGARICA 2017 – 8. nap

2017-11-17 11:22
Elérkeztünk az Ars HUNGARICA Fesztivál zárónapjához. Az első utam a Református Templomba vezetett. Az Istentisztelet után először Murányi Levente 1956-os forradalmár emlékezett a 61 esztendővel ezelőtti eseményekre. Edzésre indult azon az október 23-ai délutánon, de látva a Műegyetemnél a  történéseket, inkább hozzájuk csatlakozott. 16 évesen került a forradalmárok ...
Ars HUNGARICA 2017 – 7. nap

Ars HUNGARICA 2017 – 7. nap

2017-11-15 03:07
Ösztöndíjas társaimmal, a mentorokkal és a meghívott előadó vendégekkel már pénteken délután találkoztunk és a hivatalos köszöntésük, majd a háromnapos program bemutatása után bekapcsolódtunk a fesztivál műsorainak forgatagába.
Mit kíván Szabadka?

Mit kíván Szabadka?

2017-11-12 01:14
Kőkemény kérdések, mégis könnyed, gyakran szinte a bohózatba illő hangvétel. Népek és nemzetek tragédiája, az új világrendben a helyüket kereső hősök, a politika folytonos alakulása ellenére is állhatatos hazaszeretet. Összekuszált emberi viszonyok; zavaros, furcsa szerelmek. A magyar történelem mindmáig kibeszéletlen fejezeteiről szólt csütörtök este a Gong színházban ...
Ars HUNGARICA 2017 – 6. nap

Ars HUNGARICA 2017 – 6. nap

2017-11-13 12:08
A Thália kistermében kezdtük a fesztivál 6. napját. A szebeni gyerekek ezúttal a kolozsvári Bábjátszótér előadására kaptak meghívást. S ha már Kolozsvár, ki más is lehetne a történet főszereplője, mint a város híres szülötte, Mátyás királyunk.
A prímástól a sörgyári capriccio-ig

A prímástól a sörgyári capriccio-ig

2017-11-10 07:45
Népzenei hagyományainkat és Arany János költészetét mutatja be, de a sörfogyaszás örömeit is hirdeti az a fotókiállítás, amely az Ars Hungarica Fesztivál ötödik napján, csütörtökön nyílt meg nagyszebeni polgármesteri hivatal belső udvarán. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége első alkalommal rendez kiállítást Nagyszebenben, a fotók azonban több erdélyi, felvidéki, ...
16. Civil Akadémia Szamosújváron

16. Civil Akadémia Szamosújváron

2017-11-02 11:29
Hét országnak civil képviselői érkeztek csütörtökön – 2017. október 26-án este a szamosújvári Téka Alapítványhoz a tizenhatodik alkalommal megszervezett Civil Akadémiára. A műsornak különlegessége, hogy minden évben más és más országban kerül megszervezésre az akadémia és ez által biztosítva van a házigazda közelebbi megismerése, működésének és helyzetének ...
A dél-erdélyi város, amitől tátva maradt a szám

A dél-erdélyi város, amitől tátva maradt a szám

2017-09-20 14:16
Szeptember 1-jén érkeztem meg egy hosszú autóút után. Serfőző Levente, a mentorom már a város szélén várt. A gyors lepakolást követően azonnal a város szívébe indultunk. Mint egy csodás időutazás, úgy éreztem magam, amikor átléptük a történelmi városrészt a modern világtól elválasztó városkaput. A szám is tátva maradt. A nyugalom szigete a sok szép épületével, ...
Híd Magyarország és Dél-Erdély között

Híd Magyarország és Dél-Erdély között

2016-10-30 16:08
Székelyföldi látogatásaik alkalmával magyarországiak szép számban utaznak át Erdély déli részein. Legtöbben azonban csak átutaznak, kevesen állnak meg, holott a dél-erdélyi szórvány számos történelmi, kulturális vagy természeti látványossággal rendelkezik. Fordított irányban sem különb a helyzet: Dél-Erdélyben sokan – magyarok és románok egyaránt – tudják, hogy ...
VIDEÓ - Turisztikai

VIDEÓ - Turisztikai "HÍD" Nagyszebenben - Erdély ...

2016-10-24 12:50
Magyar Turisztikai Konferenciát tartottak Nagyszebenben. A kétnapos rendezvényen mind a szebeni, mind a dél-alföldi turisztikai helyszíneket, intézményeket bemutatták. A konferencia kezdeményezője, a Nagyszebeni Magyar Egyesület elnöke elmondta a rendezvény a magyarországi és a külhoni, és azon belül is a szórványban élő magyarok kapcsolatának megerősítéséért tett erőfeszítéseik ...
VIDEÓ - MTVA: Itthon vagy! - Szászföld

VIDEÓ - MTVA: Itthon vagy! - Szászföld

2015-11-27 08:08
Nagyszerű ismeretterjesztő film Nagyszeben és vidékéről, nagyon szép felvételekkel, interjúkkal, idegenvezetéssel. A felvételek 2015. nyarán készültek és, lehet nem véletlenül 2015. november 6-án került adásba, a jubileumi Ars HUNGARICA kulturális fesztivál második napján.
 

Hírlevél feliratkozás

Legolvasottabb cikkek

 
 
 
Oldal teteje