• Magyar
  • Román

DOMJÁN József emlékkiállítás Nagyszebenben

2015-09-21 07:32

Vasárnap, 2015. szeptember 20-án, 11 órakor nyílt meg a Nagyszebeni Református Templom Galériában Domján József (Budapest 1907 – New York 1992) Munkácsy- és Kossuth díjas képzőművész emlékkiállítása.

Domjan_Nagyszeben_2015_12_b

A házigazda, Varró Sándor református lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket és megköszönte a két kulturális intézménynek - a Sárospataki Képtárnak, illetve a nagyszebeni HÍD Egyesületnek - amely együttműködésnek köszönhető a kiállítás megszervezése, hangsúlyozta, hogy a nagyszebeni gyülekezet örömmel fogadja a kiállítást és nyitva tartja ajtaját magyar értékeink bemutatására. Ezt követően, üdvözölte Bordás Istvánt,  a sárospataki intézmény vezetőjét és felkérte, hogy mutassa be a tárlatot.

Bordás István ismertette Domján József pályafutását és hangsúlyozta, hogy nemzeti értékről beszélünk munkásságában. Annak ellenére, hogy a művész 1956-ban elhagyta Magyarországot, különleges technikája mellet élete végéig a térség néphagyományos motívumait használta és illusztrálta munkáiban, az Egyesült Államoktól Kínáig, amelyek közül nagyon sokat amerikai múzeumok hagyatékaiban őriznek. A sárospataki intézmény pár évvel ezelőtt vállalta, hogy Domján Józsefet és alkotását visszaépíti a magyar nemzeti értéktárba, hisz Munkácsy- és Kossuth díjas művészről van szó, csupán a történelmi viszontagságok késztették arra, hogy szülőföldjétől távol éljen és alkosson életének második felében. Magyarországi tárlatok megszervezése után Erdély több városában lett bemutatva Domján, többek között szórványban működő galériákban, intézményeknél. Bordás István megköszönte a Nagyszebeni Református Egyházközségnek, Varró Sándor református lelkipásztornak, hogy fogadta és helyszínt biztosított, a HÍD – Szebeni Magyar Egyesületnek a partnerséget, Serfőző Levente elnöknek a közreműködést és segítséget.  Végezetül elmondta, hogy a nagyszebeni református templomban nagyon jól néz ki a tárlat és nagyon örül, hogy elhozta és bemutatja az anyagot.

Domjan_Nagyszeben_2015_15_b

A megnyitó után Bordás István a Brukenthal Múzeum igazgatóval, dr. Sabin Adrian Luca egyetemi tanárral találkozott, akivel egy 2016-ban, a New York-i Amerikai-Magyar Galériával közösen megszervezett kiállításról állapodtak meg.

A nagyszebeni Domján József emlékkiállítás megtekinthető minden szombaton 16. és 18., illetve vasárnap 9. és 11. óra között. Csoportos látogatások esetében más időpontban is lehetséges a kiállítás megtekintése, előzetes egyeztetéssel a 0745.300234 telefonszámon.

Fotó: Páll Ákos

Domjan_Nagyszeben_2015_17_b

Szervezok_b

 
 
 
Oldal teteje