• Magyar
 • Román
 • CsodaVár vakációs napközis tábor

  CsodaVár vakációs napközis tábor

  A HÍD Egyesület a Petőfi Sándor Programmal karöltve napközis vakációs tábort hirdet, amelynek időpontjai:

       2019. április 23-24. - kedd, szerda

       2019. május 2-3. - csütörtök, péntek

       2019. május 6-7. - hétfő, kedd

 • Váróterem Projekt: Bánk bán? Jelen!

  Váróterem Projekt: Bánk bán? Jelen!

  HÍD Magyar Ház - 2019. május 13-án, hétfőn 18 órától

  Különleges előadással érkezik Nagyszebenbe a kolozsvári Váróterem Projekt, hisz csupán a 16-20 éves korosztályt célozzák meg előadásukkal. Ami nem azt jelenti, hogy aki az előadásra kíváncsi lesz nem nézheti meg. A belépés: 5 lej, helyben fizetendő.

 • Rákász Gergely - Lords of the Organ III. - Bach, Vivaldi, Italy

  Rákász Gergely - Lords of the Organ III. - Bach, Vivaldi, Italy

  Orgonakoncert a Nagyszebeni Református Templom Galériában - 2019. május 17-én, 19 órakor

  Mozgalmas év volt a tavalyi Rákász Gergely orgonaművész életében. 85 koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, elindult a Rákász Gergely alapítvány és nyáron szülővárosában Győrben nagyszabású szabadtéri koncerttel ünnepelték 25 éves jubileumát a színpadon.

 • Váróterem Projekt: paraFabulák

  Váróterem Projekt: paraFabulák

  Tárgyanimációs előadás - Tükörterem (G-ral Magheru 1-3), 2019. május 21-én, 17 órakor.

  Írta: Heltai Gáspár nyomán Bertóti Johanna és Rumi László, Rendező: Rumi László, Előadják: Bertóti Johanna, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Udvari-Kardos Tímea. 

  Az előadás időtartama 45 perc. Jegyeket helyben, 5 ...

 • CsodaVár a nagyszebeni maratonon

  CsodaVár a nagyszebeni maratonon

  A projekt célja a meglévő helyszín gyermekbaráttá való átalakítása, valamint a tevékenységek bővítése, hogy ezáltal nagyobb csoportot tudjunk kiszolgálni, és egy munkahely biztosítása elkötelezett személy számára. A projekt a Sörház utcában, a HÍD – Magyar Házban zajlik. A 2017. októberében indult kezdeményezés sikeres, szépen növekszik a gyermekek száma. Első sorban a Nagyszebenből származó gyerekeket vonzza, akik különböző hátterű és társadalmi csoportokból érkeznek hozzánk. A Csodavárban játékos formában történik a magyar nyelvű oktatás. 

Elhunyt Bács Ferenc

Elhunyt Bács Ferenc

2019-04-18 04:32
Sajnálattal vettük tudomásul, hogy életének 83. évében, hosszantartó súlyos betegség után április 16-án elhunyt Bács Ferenc, nagyszebeni születésű Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.
Orth István kiállítása a Kolozsvári Művészeti ...

Orth István kiállítása a Kolozsvári Művészeti ...

2019-03-04 10:22
„Orth István a grafikus – idegződött belém évtizedek óta a minősítés. Mert bevett szokás, hogy a műelemző, munkáját megkönnyítendő, szeret kategorizálni”, jegyezte meg méltatásában Németh Júlia műkritikus azon a szerda délutáni eseményen, amelyen Orth István festészeti- és grafikai munkáiból valamint plakátjaiból összeállított tárlatot nyitották meg a Művészeti ...
Kultúrházak éjjel-nappal Nagyszebenben

Kultúrházak éjjel-nappal Nagyszebenben

2019-02-22 09:26
A február közepén megrendezésre került Kultúrházak éjjel-nappal nagyszabású rendezvénysorozatba becsatlakozott a Nagyszebeni HÍD - Magyar Ház is. A közönség 5 kulturális és közéleti rendezvényen vehetett részt, melyek igencsak fontos és hasznos témákkal kecsegtették az érdeklődőket. Irodalom, népi kultúra, kisebbségi közélet és szórvány, illetve nem utolsósorban, ...
CsodaVár – Játékos tanulás magyar nyelvi környezetben, ...

CsodaVár – Játékos tanulás magyar nyelvi környezetben, ...

2019-01-23 04:52
Alternatív magyar oktatást igénylő szülők számára és interaktív módszerekkel népi hagyományokat és kézművességet ápoló műsorként indította a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület, Simon Andrea Petőfi Sándor Program ösztöndíjas segítségével, 2017 októberében a CsodaVár nevű közösségi kulturális tevékenységet. Azóta működik sikeresen a gyermekfoglalkozás, amely ...
Rendhagyó történelem előadásokat szervez a HÍD ...

Rendhagyó történelem előadásokat szervez a HÍD ...

2019-01-14 06:34
Harmadik alkalommal került sor a Szebeni HiStory nevű történelmi előadássorozat megrendezésére. 2019. január. 11-én este 7- órakor tartott előadást Dr. Derzsi Júlia, a Román Akadémia Nagyszebeni Humán és Társadalomtudományi Kutatóintézet kutatója, Nagyszeben igazgatása a kora újkorban címmel a HÍD- Magyar Ház Sörház u. 2. szám második emeleti termében. 
VIDEÓ - IX. Hungarikum Napok - McKenzye.tv

VIDEÓ - IX. Hungarikum Napok - McKenzye.tv

2019-01-10 09:06
Emlékezzünk vissza a meleg, finom nyári eseményeinkre. A kilencedik Hungarikum Napokról láttunk képeket, felvételeket készítettek a megjelenő sajtóképviselők, interjúk és tudósítások kerültek képernyőkre. Meghívottaink között a keceli képviselők külön színfoltot jelentettek a 2018-as eseménysorozaton, hisz polgármesterükkel az élen érkeztek Nagyszebenbe, megtisztelve ...
Szebeni HiStory - dr. Lupescu Radu előadása Nagyszebenben

Szebeni HiStory - dr. Lupescu Radu előadása Nagyszebenben

2018-12-10 00:43
A Szebeni HiStory nevet viselő történelmi előadássorozat második előadására került sor Nagyszebenben december hetedikén. A sorozatot a HÍD Egyesület és az Erdélyi Krónika portál közösen szerveznek meg, RMDSZ-Communitas Alapítvány pályázati támogatásnak örvend és dr. T. Szabó Csaba történész szakmai vezetésével havonta fog jelentkezni.
Mikulásjárás Nagyszebenben több, mint 50 gyermek ...

Mikulásjárás Nagyszebenben több, mint 50 gyermek ...

2018-12-10 00:14
Már azt mondhatjuk Nagyszebenben is hagyományossá vált a Mikulásjárás közösen, minden magyar kiskorú számára. Pár éve nem külön-külön, hanem egyszerre a legapróbb, néha csecsemő gyermekektől kezdve a 9-10 évesekig érkezik meg a télapó, édességekkel és kisebb-nagyobb ajándékokkal.
9 nap Ars HUNGARICA Nagyszebenben

9 nap Ars HUNGARICA Nagyszebenben

2018-11-21 05:18
Az Ars Hungarica fesztivál egyike a magyar szórvány azon magas színvonalú rendezvényeinek, amelyek arculatával és sokszínűségével mondhatni már külön márkanevet képvisel Erdély és Kárpát-medence kulturális életében.
VIDEÓ az Ars HUNGARICA fesztiválról

VIDEÓ az Ars HUNGARICA fesztiválról

2018-11-19 12:36
A nagyszebeni magyar kulturális fesztivál ideje alatt hagyományosan jelen vannak a magyar televíziók és csatornák stábjai, az Ars HUNGARICA műsorain filmeznek, interjúkat kérnek majd a különböző adókban és TV műsorokban kerülnek képernyőre a felvételek.
A nagyszebeni magyar kulturális márka: Ars Hungarica

A nagyszebeni magyar kulturális márka: Ars Hungarica

2018-11-13 05:24
Astrid Fodor, Nagyszeben polgármestere magyar kulturális márkaként nevezte meg a ma gálaműsorral indító kilencnapos Ars Hungarica kulturális fesztivált. A szórványban élő magyarság legkiemelkedőbb nemzeterősítő és hagyományt éltető rendezvénysorozatának megszervezéséről, fontosságáról Serfőző Levente fesztiváligazgatót kérdeztük.
Ars Hungarica tizenharmadszor: Középpontban a társszervezetek

Ars Hungarica tizenharmadszor: Középpontban a társszervezetek

2018-11-12 00:31
Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának Godspell musical előadása nyitotta meg a tizenharmadik Ars Hungarica fesztivált szombaton Nagyszebenben. A hivatalos megnyitó rövid szünetében magyar termékeket is kóstolhattak a résztvevők. A pezsgő-, csokoládé- és kürtőskalács szünetet hivatalos beszédek sora előzte meg. 
Tisztelet a Hősöknek

Tisztelet a Hősöknek

2018-10-24 01:15
1956. október 23-a minden magyarnak fontos dátum. Ezen a napon Budapesten kitört a forradalom. A magyar fiatalság a szabadságért harcolt, a szovjet elnyomás ellen. Akkor is, ha csupán néhány napra, de Magyarország szabad ország lett. A Világban zajló sajnálatos események folytán ez a szabadság nem tartott sokáig, nem jött a várt segítség nyugatról.
Cselekvő közösségek - Partnerségben a könyvtárral

Cselekvő közösségek - Partnerségben a könyvtárral

2018-10-17 07:05
Meghívottként a HÍD – Szebeni Magyar Egyesületet kérték fel, hogy a Dél-erdélyi térség magyar közösségi jelenét ismertesse az egybegyűltekkel. Az egyesületet Simon Andrea képviselte, aki Közművelődés a végeken című előadásával a nagyszebeni jó példát mutatta be a szakembereknek.
Néptánc oktatás Nagyszebenben

Néptánc oktatás Nagyszebenben

2018-10-10 00:43
Szeptembertől két új ösztöndíjas érkezett Nagyszebenbe és Vízaknára a magyarországi Petőfi Sándor Program keretén belül. Nagyszebenben a CsodaVár Gyermek-klub keretén belül, hasznosítva Gresa Dávid néptánc- és népdal tudását oktatás indult be és új termet is felszerelt a HÍD Egyesület a Nagyszebeni Református Egyházközséggel karöltve a Sörház utcai ingatlan alagsorában. ...
Nagyszebeni képviselet Szolnokon, az ötödik Kárpát-medencei ...

Nagyszebeni képviselet Szolnokon, az ötödik Kárpát-medencei ...

2018-10-02 01:55
Az ötödik Kárpát-medencei Civil Konferencián képviselte a nagyszebeni HÍD Egyesületet elnöke, Serfőző Levente Szolnokon, 2018. szeptember 29-én. Az erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai és, természetesen magyarországi civil szervezetek találkozója nagyszerű lehetőség együttműködni, terveket megbeszélni és szakmailag fejlődni, nem utolsó sorban döntéshozókkal ...
Szegedi-Kósza Alice Torella kiállítása Pécsett

Szegedi-Kósza Alice Torella kiállítása Pécsett

2018-10-02 01:25
A 26-dik pécsi Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválján a HÍD Egyesület kiállítással képviseltette magát. Szebeni arcok - Organikus portrék címmel Szegedi-Kosza Torella Alice kiállítása a Határokon Túli Magyarságért Alapitvány meghívására került bemutatásra és megtekinthető a Pannon Magyar Házban.
Nyíregyházi vendégek Nagyszebenben

Nyíregyházi vendégek Nagyszebenben

2018-07-25 15:25
Először látogatott el a Nyíregyházi Turisz­tikai Nonprofit Kft. a nag­yszebeni Hungarikum ­Napokra. Tavaly Csányi Sándor, a Szolnoki Gulyás­fesztivál ­fő­szervezője segített abban, hogy megfőzzék minden idők legnagyobb nagyszebeni gulyását.
VIDEÓ: Nagyszebeni eseményről tudósított az Élő ...

VIDEÓ: Nagyszebeni eseményről tudósított az Élő ...

2018-07-19 04:42
Az MTVA adásainak Élő Egyház műsorában megjelent film a Nagyszebeni Református Templom Galériában szervezett kiállításról, a Hungarikum Napok keretén belül. A kiállítást 2018. július végéig lehet megtekinteni. A filmet Vörös T. Balázs készítette, akinek köszönjük szépen!
VIDEÓ: Kárpát Expressz 2018.07.15