• Magyar
  • Román

KRONOLÓGIA 2006

2010-08-21 05:36
A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda működése

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda 2006. március 11-én alakult meg a HÍD-Szebeni Magyarok Egyesület kezdeményezésére - amely a jogi hátteret biztosítja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Magyarország Romániai Nagykövetsége támogatásával.

2006. december 14. - Ökumenikus találkozó

Az NMKI támogatásával Ökumenikus találkozó megszervezésére került sor a Kulturális Irodában, amelyen több mint 20 fiatal vett részt.

2006. november 27. - december 3. - Könyvvásár

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda és az Erdélyi Magyar Könyvklub Karácsonyi Könyvvásárt szervezett az irodahelységben.

2006. november 18. - Kabaré műsor, Szomszédnéni Produkciós Iroda

A Szomszédnéni Produkciós Iroda „Magyar vagyok nem nudista” című kabaré előadása, első alkalommal Nagyszebenben. Előadás után VIII. Idősebb Fiatalok Találkozóját szerveztünk, amelyen több, mint 100 személy vett részt a pincehelységben.

2006. november 17. - 1956 emlékműsor

Magyarország 1956 - megemlékezés a Friedrich Teutsch ház és a Bukaresti Kulturális Központ együttműködésével. Meghívottak: Eginald Schlattner német lelkész és Páll Antal Sándor magyar történész. Műsoron: „Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956” film megtekintése és a két szerző 1956-ról szóló könyvének bemutatása. A rendezvénynek 75 – 80 magyar és szász nemzetiségű résztvevője volt.

2006. november 8. - Partnerség megállapodás

a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatónője, Karda Emese látogatott irodánkba. Ajánlatai nagymértékben gazdagítják az Ars HUNGARICA 2007 programsorozatot.

2006. november 06. - Magyar nyelv és irodalom tanfolyam

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda „Magyar nyelv, mint idegen nyelv” tanfolyamot indít. Az előadásokat Józsa Benjámin nyugalmazott magyar tanár tartja.

2006. október 28. - Szüreti Bál

A Szebeni Magyar Ifjúsági Szervezet, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda és a helyi RMDSZ támogatásával megszervezték a hagyományos Szüreti Bált. A rendezvény sikeresnek bizonyult közel 250 résztvevő volt jelen.

2006. október 19 - Miniszteri látogatás

Nagyszebenbe látogatott Borbély László, közmunkaügyi és területfejlesztési megbízott miniszter, aki egy órás beszélgetést folytatott a magyar közösség jeles képviselőivel. A miniszter különös érdeklődéssel figyelte az Ars HUNGARICA 2007 és a Magyar Pavilon terveinek rövid bemutatását. Ennek eredményeként a Magyar Pavilon tervei 2006. november 16-án, a budapesti román-magyar közös kormánygyűlésen megbeszélésre kerültek.

2006. október 17. - Irodalmi est

Találkozás Móra Teréziával – Irodalmi est. Szervezők: Nagyszebeni Német Kulturális Központ és a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda.

2006. október 6 – 7. - Történelem órák

Mivel a Toróckói táborban nem értünk a történelem óra végére, október 6-án és 7-én Vincze Zoltán Levente kolozsvári történelem tanár Nagyszebenben folytatta a „tanítást”.

2006. szeptember 25. - Sajtó találkozó

Az Új Magyar Szó újságírója irodánkba látogatott, ahol elbeszélgetett Serfőző Leventével az Ars HUNGARICA 2007 programsorozatokról. Este NMKI-ban gyűlésre került sor két helybéli művésszel, Orth Enikővel és Orth Istvánnal, akikkel a vezetőség kielemezte a 2007-es Ars HUNGARICA programot.

2006. szeptember 22. – 24. - Torockói tábor

Között tartottuk meg Torockón azt a tábort, amelyet a NMKI szervezett az idegenvezető tanfolyamon résztvevő diákok és más érdeklődők számára. Összesen 17 hallgatónak Vince Zoltán Levente kolozsvári történelem tanár tartott előadást a magyarok történelméről. A tábor megszervezését a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda, a Katolikus Egyház és az RMDSZ támogatta.

2006. szeptember 17. - Kolozsvári látogatás

Nagyszebeni küldöttség látogatott Kolozsvárra, ahol a Kaláka együttes frontembereivel, a Gryllus testvérekkel folyatatott megbeszélést, az együttes 2007-es fellépéséről az Ars HUNGARICA programon belül.

2006. augusztus 31 - szeptember 3. - MIÉRT Akadémia

között Takács Gyöngyi az V. MIÉRT Akadémia éves találkozóján vett részt. Az alkalmat felhasználva bemutatta az Ars HUNGARICA 2007 programot, valamint letette a nagyszebeni pályázatot a 2007-es év MIÉRT Konferenciájának megszervezésére.

2006. augusztus 31. - M.Ú.R.E. Közgyűlés

és szeptember elseje között, Bodor Julianna a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének éves találkozóján vett részt, ahol bemutatta az Ars HUNGARICA 2007 programot és egyben kihirdette a MURE elnökével közösen, azt a pályázatot, amely lehetővé teszi egy magyar újságíró nagyszebeni tartózkodását a 2007 év folyamán.

2006. augusztus 27. - 1. Ars HUNGARICA harmadik nap

Guttmann Szabolcs és a meghívott szakemberek szakmai megbeszélést tartottak, az NMKI termében, a Kós Károly emléktábla és a Petőfi Park - Magyar Pavilon kivitelezéséről. Ugyanaz nap este a Thalia dísztermében Guttmann Mihály, az Erdélyi Dalosszövetség elnöke vezénylése alatt a Tordaszentlászlói Kórus énekelt. Az estélyt a Csíki Kamarazenekar koncert zárta

2006. augusztus 26. - 1. Ars HUNGARICA második nap

A Thalia dísztermében a Sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttes két táncjátékát tekinthettük meg: az „Erdélyország az én hazám” és „A helység kalapácsa”-át.

2006. augusztus 25. - 1. Ars HUNGARICA első nap

Pénteken este 18.00 órakor nyitottuk meg a Borsos Miklós tárlat kiállítást. A tárlatot a budapesti Borsos Miklós-Kéry Ilona Alapítvány és a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány segítségével nyitottuk meg. A rendezvény jeles vendégei között Borsos Géza, a művész unokaöccse, a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány elnöke, Fertőszögi Erzsébet, a budapesti Borsos Miklós-Kéry Ilona Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kratochwill Mimi budapesti művészettörténész is voltak jelen. Az ünnepi eseményt gazdagították Serfőző Madocsa, Kazinczy díjas és Lőrincz Ferenc szavalatok. A kiállítás szeptember 17-ig volt megtekinthető.

2006- augusztus 25-27. - 1. Ars HUNGARICA kulturális fesztivál

Első alkalommal szerveztük meg az egyesület számára, talán legfontosabb eseményét az Ars HUNGARICA kulturális fesztivált. Első "kiadásként" - ekkor már tudtuk, hogy a fesztiválunk hivatalos lesz 2007-ben, EKF műsorai között - háromnapos rendezvényt terveztünk és szerveztünk meg. Első napunkat Borsos Miklós, nagyszebeni születésű Kossuth Díjas, világhírű művész születésének 100. évfordulója megünneplésének szenteltük. Ez alkalomból Borsos Miklós tárlatot megnyitójára került sor a Kulturális Iroda klubtermében (akkor még az Rmdsz-el közös ingatlanban, G-ral Magheru 1-3), „Erdély ország az én hazám” címmel. Második nap a Sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttes lépett a Thalia színpadára. Harmadik nap a Tordaszentlászlói Kórus és a Csíki Kamarazenekar adtak előadást a Thalia nagytermében.

2006. július 13-15. - Partnerség, ArtMania

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda partnere az ArtMania zenefesztiválnak, amelyet első alkalommal szerveztek meg Nagyszebenben.

2006. július 13. - Koncert, komoly zene

A Thalia koncertteremben a Kárpátmedencei Ifjúsági Fesztiválzenekar első alkalommal ad elő szimfonikus hangversenyt városunkban. Több, mint 300 személy vett részt az eseményen.

2006. június 16-19. - Kós Károly Konferencia

Meghívottak magyarországi, erdélyi és helybéli vendégek, építészek és e szakmában érdekelt személyek. Több mint 150 részvevő volt jelen, a konferencián két pályázatot is bíráltak a jelenlévők: Erdélyi Pavilon építése és Kós Károly emléktábla elhelyezése céljából. Tartalmas, nagyon értékes előadások hangzottak és kerültek bemutatásra, az eseménynek felkészítő jellege is volt a következő évben tervezett eseményekre.

2006. május 27. - Színházi előadás

Tamási Áron Énekes Madár (székely népi játék három felvonásban) a kolozsvári Báthory István Líceum Thalia csoportjának előadása. Az előadás bekerült a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztivál hivatalos programjába is (FITS).

2006. május 12. - Idegenvezetői tanfolyam

Abból a meggondolásból, hogy 2007-ben Nagyszeben fontos turisztikai központ lesz, a HÍD Egyesület (az Erdélyi Kárpáti Egyesület partnerségével) Magyar Idegenvezetői Tanfolyamot indított. A közel 30 jelentkező számára Kalmár Zoltán, Guttmann Szabolcs főépítész és Gyarmati Csaba turisztikai szakember tartottak előadásokat. A tanfolyam célja a helyi magyar idegenvezetők képzése, akik 2007-ben magyar turistacsoportokat kalauzolnak Nagyszeben városában.

2006 március 17. - Pályázati Iroda megalakulása

Megalakult a Nagyszebeni Magyar Pályázati Iroda. Az iroda alakulásának és indításához szükséges anyagi forrást a Szülőföld Alap biztosította, jogi hátterében pedig az alapító/pályázó HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete áll.

2006 március 11. - Kulturális Iroda megalakulása

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda (továbbá NMKI) hivatalos felavatása.

Ez alkalomból a – HÍD-Szebeni Magyarok Egyesülete az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Romániai Magyar Dalosszövetség közreműködésével megszervezte az I. Bartók Béla Országos Ifjúsági Kórustalálkozót. Ezt követte a G-ral Magheru utcai székházban szervezett hivatalos avatás. Jelen voltak: Terényi János – Magyarország Romániai Nagykövete, Szép Gyula – RMDSZ alelnök, Művelődés és Egyházügyi Főosztályvezető, Borboly Csaba – Hargita Megye Tanácsának Elnöke, Marius Constantin – Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Guttmann Szabolcs – Nagyszeben Főépítésze, Szombatfalvi Török Ferenc és Kalmár Zoltán – a Polgári Művelődési Egyesület elnöke és tiszteletbeli elnöke, Varró Sándor – nagyszebeni református lelkipásztor, Benedek Zakariás – Nagyszebeni RMDSZ elnök, Fazekas Mihály – RMDSZ Szeben Megyei Ügyvezető elnök, más meghívottak és vendégek, helybéli magyar közösség tagjai. Annak ellenére, hogy meghívást kaptak és a tervek szerint a Kulturális Iroda jogi személyiségeken felül kellene összekulcsolja a nagyszebeni magyar kulturális életet, a PMME vezetősége elhatárolódott ennek magalakulásától, Lily-néni szóvivőként hangsúlyozta, hogy "Nagyszebenben a magyar kultúra nem most kezdődik" - tükrözve és jelezve a nemtetszést, hogy más elképzelés és rálátás, un. "konkurencia" alakult ki a kulturális élet és szervezés színterén.

 

Kapcsolódó cikkek

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje