• Magyar
  • Román

KRONOLÓGIA 2010

2010-08-21 07:06
A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda működése

2010 a megalapozott működésünk éve. Ebben az évben egy csodálatos ingatlan infrastruktúráját felhasználva - Guttmann Szabolcs és családja jóvoltából - a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda kifejthet végre minden eddig elképzelt és tervezett tevékenységet. Ezek közé sorolható néhány olyan cél, amelyeket megalakulásától kezdve leszögezett a működtető Szebeni Magyarok Egyesülete is: közösségépítés, anyanyelv ápolás, kulturális képviselet és felzárkózás, kapcsolatrendszer kialakítása a saját és a képviselt közösség számára.

Legtöbb eseményünk, az állandó jellegű műsorok és a kialakított kapcsolatok a fent említett célokat követik és segítik.


2010 augusztus 13-15

2010-ben egy, Borsos Miklós nevét viselő képzőművészeti konferencia megszervezésével ápolták a művész hagyatékát, művészeti és szellemi értékeit a nagyszebeniek.

A háromnapos esemény keretén belül kiállítást avattunk a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda székhelyén, a Felinarului utcai Hungarica házban. Előadásokat hallgathattunk , levetítettük a Szülőföldjeim című filmet és nem utolsó sorban bemutattuk a Borsos Miklós által megírt Visszanéztem félutamból című könyv nagyszebeni vonatkozású részének román nyelvű fordítását.


2010 július 2.

 

Idei utolsó erdélyi helyszínére érkezett az előző év szeptemberében elindított Brassaï kiállítássorozat. A 2007-ben Európa Kulturális Fővárosának központi helyszínén, a Tanács Toronyban július 2-án 18.00 órától megnyíló tárlatot Serfőző Levente, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda vezetője és Hadnagy Miklós, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának vezetője nyitották meg. A kiállítás helyszínét Nagyszeben Város Kultúrotthona és a Polgármesteri Hivatal biztosítja.


2010 július

A júliusi hónap során sokan látogatták meg székházunkat. Többen voltak olyanok, akik csupán néhány órácskára, de olyanok is akadtak szép számmal, akik hosszabb időt töltöttek el vendégségünkben. Mindannyiuk egybehangzó véleménye szerint a székház csodálatosan megfelel úgy a vendégfogadás számára, mint a különböző események megszervezésére.


2010 június 24-25-26.

 

Június 24-26-a között rendezte meg a HUNGARIKUM Hétvége programsorozatot az NMKI. Táncházzal indult csütörtökön, majd a pénteki napon  nagysikerű borkóstoló követte a Kolozsvári Magyar Opera művészei által adott operett-műsort. A Nagyenyed környékéről származó finomabbnál finomabb borok csak fokozták az amúgyis kiváló hangulatot.

Az események tetőpontja, a gulyásfőzés szombaton déli 12 órakor kezdődött, a program végén pedig meg lehetett kóstolni a 4 csapat főztjét. A morcos idő és a szemerkélkő eső sem tudta megállítani a csapatokat, de szerencsére az érdeklődők közül sem riasztott el sokakat. Így a főzicskézés végén szinte pillanatok alatt fogytak el a bográcsokból a finom falatok. Ugyancsak a falumúzeumban mutatták be a pécsi vendégek a nemezelés ősi hagyományát – amíg a férfiak a gulyást főzték, addig a hölgyek ékszereket, sapkát készítettek a gyapjúból. Ugyancsak szombaton, a Falumúzeumban mutatta be egyéni előadását Blénessy Enikő szebeni színművésznő. Wass Albert A Funtinelli boszorkány c. művén alapuló előadást szinkrontolmácsolással a román vendégeink is élvezhették. Este a Hungarica Központban folytatódott az ünneplés – Idősebb Fiatalok Találkozóját szerveztünk, ami méltó lezárása volt a háromnapos programsorozatnak.

Az erdélyi média (úgy a magyar mint a román napi- és hetilapok, honlapok) is partnerünk volt mindenben: segítettek nekünk műsorunkat reklámozni, híresztelni, majd az eredményekről is sokan beszámoltak.

2010 június

Elindítottuk Nagy Könyveink c. programsorozatunkat – a világ több országában is sikeresnek mondható Nagy Könyv felmérés mintájára –, amely a szebeni közösség olvasási szokásait vizsgálja legkedvesebb könyveik felkutatása által. A listák fokozatosan szűkülnek, mígnem az Ars Hungarica eseménysorozat keretén belül kiderül, hogy melyek is a nagyszebeniek „nagy könyvei”.

2010 május 27.

Az Osonó Színház (Sepsiszentgyörgy) kétnyelvű előadása a Gong bábszínházban. A fiatal, tehetséges színészeket a Hungarica Kulturális Központ látta vendégül az előadások után.

2010 május 26.

A trianoni események 90-ik évfordulójára emlékezve meghívottunk volt Dr. Koszta István, aki Nem (csak) Erdély volt a tét c. Kötetét mutatta be a Hungarica Központban. A kötet előszavát Dr. Raffay Ernő történész írta.

2010 május 6-7.

A „Kulturális Iránytű – Európa jövője, a jövő kultúrája”elnevezésű nemzetközi konferencián vettek részt az Iroda munkatársai Pécsett. (Serfőző Levente, Benedek Réka és Páll Ákos).

2010 április 25.

Bernád Ilona, írónő az ősi magyar népi orvoslásról és a szülésről, kisbabák, ill. betegek körüli teendőkről tartott nagy sikerű, heves érzelmeket kiváltó előadást székházunkban.

2010 április 22.

Az olvasás és az irodalom barátai a Könyv Világnapját ünnepelték meg kerekasztal-beszélgetéssel, felolvasásokkal.

2010. március 11.

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda 4 éve alakult! Változatos kulturális programokkal ünnepeltük meg az Iroda 4-ik születésnapját a Hungarica Kulturális Központban. Gyerekek, felnőttek egyaránt jól szórakoztak a délután és az este folyamán.

2010. február 26.

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda néptánc és népzene oktatást indít a magyar tagozat óvódás és I-IV. osztályos gyerekeinek Takács Gyöngyi és Biró Tibor vezetésével.

2010. február 18.

A NMKI partnerségben a Hargita Megyei Kulturális Központtal Filmkaravánt hoz Nagyszebenbe. Meghívottak az ukrajnai, kárpátaljai ungvári Televízió munkatársai.

2010. január 29.

Megalakul a Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága – SzeMÜT. Célja összegyűjteni a szebeni magyar üzletembereket ismerkedés és közös megbeszélések céljából.

2010. január 27.

Megalakul a Szebeni Idegenvezetők Társasága, amely a Hungarica Központot jelöli ki találkozó helyszínként. Közös megegyezés alapján a rendszeres találkozókat kéthetente szervezik.

2010. január 21.

Franco Midiri Sanremó-i nyertes koncertjének megszervezése a Thalia teremben.

2010. január 21.

Magyar Kultúra Napja Nagyszebenben. Irodalmi karaván a Hargita Megyei Kulturális Központ közreműködésével, találkozás a vajdasági HÍD folyóirat szerkesztőivel és „Micsoda utjai voltak” Cseh Tamás emlékest Orbán Ferenccel és meghívottjaival. Helyszín a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda székhelye, amely felveszi a Hungarica Kulturális Központ nevet.

 

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje