• Magyar
  • Román

Befejeződik a Jövőnk Öröksége projekt

2011-04-20 05:21
a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház közös gyűjtése

Befejeződik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat, valamint hét könyv az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. Az Új Pátria sorozat és a könyvek egy-egy példányát 400 európai könyvtár és szervezet kapja meg, így minden eddiginél könnyebben kutatható, megismerhető lesz a Kárpát-medence hangszeres népzenéje.

K�p2_b

A Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház munkatársai a teljes Kárpát-medence hangszeres népzenéjéből készítettek reprezentatív válogatást az Utolsó Óra program keretében gyűjtött több ezer órányi anyag felhasználásával. A Jövőnk öröksége XX. → XXI. elnevezésű projekt összköltségvetése 800.000 euró (kettőszázhúszmillió forint), amelyet 85 százalékban az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok, 15 százalékban a Hagyományok Háza az NKA és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével finanszíroz.

Ebből a pénzből többek között 50 CD jelent meg Új Pátria néven. A több ezer órányi felvételből az adott tájegységeket tökéletesen ismerő szerkesztők (többek között Agócs Gergely, Árendás Péter, Avar Panni, Bodor Anikó, Juhász Zoltán, Kelemen László, Pávai István) válogatták ki azokat a felvételeket, amelyek leginkább megidézik egy-egy vidék hangszeres népzenéjének jellegzetességeit, hangulatát, sokszínűségét.

A CD-k 1000-1000 példányban jelennek meg, ezekből 400 darabot Európa nagyobb könyvtáraiba, zeneiskoláiba, folklórarchívumaiba juttatnak el, hogy a kontinens bármely pontján megismerhető legyen a magyar népzenei kincs.

K�p3_b

A távolabbi tervek között szerepel, hogy ismét kiadják a korábban az Új Pátria sorozatban megjelent 18 CD-t. Ezen kívül újabb lemezeket is szeretnének megjelentetni, hiszen az Utolsó Óra gyűjtései közül még kiadatlan például Bálványoscsaba, Csabaújfalu, Alsójára, vagy éppen Aknaszlatina hangszeres népzenei öröksége.

Bővebb információ: www.utolsoora.hu

 
 
 
Oldal teteje