• Magyar
  • Román

Duna TV

2007-03-09 07:35

dunatvA Duna Televízió végül 1992. december 24-én kezdte meg rendszeres adását az Eutelsat II. F3 műholdján. A televízió kiépülésének állomásai Sára Sándor elnökségének idejéhez kötődnek. A kezdetben a Mafilm Rónai utcai bázisán helyet kapott televízió 1994 áprilisában került a Mészáros utcai volt Nikex-irodaházba. Itt alakította ki stúdióit, s ma is ez a székháza. Az 1995. december 21-én elfogadott médiatörvény a Duna Televíziót közszolgálati műsorszolgáltatóvá, egyúttal részvénytársasággá, a Hungária Televízió Alapítványt közalapítvánnyá alakította. A Duna Televízió Baráti Körök 1994-től alakultak meg (mára tizenkilenc országban több mint száz baráti kör működik), s 1995-ben a Duna Televízióért Alapítvány is megszületett. 1994-ben hozták létre a dokumentumfilmes Dunatáj Alapítványt, 1995-ben pedig a Duna Műhelyt. A számos kitüntető cím közül a legjelentősebbek: a Magyar Örökség Díj, illetve az UNESCO keretében működő Camera egyesület elismerése 1999-ben, mely szerint a Duna Televízió a világ legjobb kulturális televíziós csatornája.

2001. január 1-jétől általános arculatváltással megkezdődött a műsorstruktúra átalakítása. Az új elnök, Pekár István célkitűzései között szerepelt, hogy a Duna Televízió a kulturális értékek megőrzése mellett a Kárpát-medence meghatározó hírtelevíziójává váljon. Új hír- és magazinműsorok születtek, és megújult a Híradó is. 2002. december 24-től a Duna Televízió magyar nyelvű adása közvetlenül is fogható Észak-Amerikában, illetve 2003. március 15-től Ausztráliában és Új-Zélandon. A sugárzás beindításával a közszolgálati televízió már öt földrészen teljesíti küldetését.
2000 októberétől 2004. szeptember 21-ig Pekár István töltötte be a Duna Televízió elnöki tisztségét. Az új elnök megválasztásáig a közszolgálati médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége 2004. szeptember 22-én Szekeres László gazdasági alelnököt bízta meg a Duna Televízió ügyvezetésével.
Cselényi Lászlót, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját választotta a Duna Televízió elnökévé 2005. február 17-én a közszolgálati médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje