• Magyar
  • Román

Egy órával több tánc és szórakozás

2007-10-28 13:24

Annak ellenére hogy, az őszi falevelek még nem mutatkozhattak meg igazán színes ruhájukban, már hó borította Szeben utcáit az elmult hét elején. Hideg volt és köd egész héten, szinte semmi nem maradt a természetben ami a szüretre, őszre emlékeztetett volna.

És mégis, mikor beléptem a terembe egy kellemes őszi hangulat fogadott.

A terem egyedi és nagyon „őszies” volt. Falevelek táncoltak végig a csillárok között, az asztalokon szölő, alma, a kis plakáton az együttes feje fölött egy piros paprika sor diszelgett, és persze ott leselkedett a sarokban a kövér szölőkoszorú, közepén a kadarka borral, mely az éjszaka folyamán, régi hagyomány szerint árverezésre került.

P1080453_b

Borban, jókedvben és táncban nem volt hiány.

"Idd a bort,
sajtold a szőlő véradó husát
és táncos lábbal könnyedén tipord
mert minden lázban van még ifjuság.”

Nemhiába volt e Babits Mihály idézet az idéni szüreti bál mottója, mintha megérezték volna a szervezők hogy ez lesz a tökéletes idézet, a tökéletes mottó.

De nem csak a mottó volt tökéletes, hanem a tánc is.

Már a három fiatal pár mezőségi tánca, mezőségi népviseletben oly hangulatot varázsolt az ott lévő vendégek körébe, hogy nehezen tudott parancsolni a három lány körtánca és a sűrű legényes után, az ember a lábának.


P1080548_b
P1080549_b
P1080552_b

Tánc közben a magyar ember szinte semmit sem tud a körülötte levő világról. Arca, tartása, egész lénye a tánc hatása alatt áll. És e három pár tánca ilyen volt.

A tökéletes példa hogy táncolni csak lélekből lehet, a tökéletes bizonyíték hogy ősi néptánc-művészetünk nem múló divat, hanem nemzeti életünk szerves része és megmaradásunk egyik záloga

És az idő is velünk táncolt, hiszen ezen az éjjelen vittük vissza az órát. Igy mig a város alvó polgárai egy órával többet aludhattak ezen az éjjelen, mi egy órával többet táncolhattunk a színes falevelek alatt.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje