• Magyar
  • Román

Ízesen szép az élet

2013-10-09 12:07
Filmek, koncertek, előadások, magyar konyha ízei az elmúlt hétvégén Nagyszebenben

Háromnapos filmvetítéssel kezdte működését új székhelyén a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ. A fiatalok nagy örömére két magyarországi együttes is koncertezett a neves városban, a Bordó Sárkány és a Pélyi Barna által alapított trió: a „B the First”. Mindezek mellett, több mint 1000 adag gulyást és marhapörköltet, ugyanakkor számtalan kürtöskalácsot készített a Suflák magyar üzlet az első nemzetközi gasztronómiai fesztiválon. Meg kell említenünk, hogy az aradi vértanúkról is  megemlékeztek a Magyar Házban valamint ülésezett a nagyszebeni RMDSZ nők szervezete.

Filmtettfeszt 2013_Nagyszeben 01_b

A Református Egyházközség 2007-ben kapta vissza épületét melyben még a nyáron a Megyei Tanfelügyelőség, bért nem fizetve tevékenykedett. Ügyes és rámenős jogtanácsos segítségével sikerült az ingatlant, nagymértékben jó állapotban, aránylag gyorsan is átvenni és teljesen a nagyszebeni Református Egyházközség használatába helyezni, pontosan 65 évvel az elkobzás után. Ezt követte egy prezsbitériumi ülés, amelyen a nagyszebeni református egyház elöljárói első sorban azzal kapcsolatosan döntöttek, hogy miként fogja az ingatlan újra a közösséget szolgálni. A szóban forgó ingatlan ugyanis az 1930-as években felekezeti iskolaként épült, de 2013-ban - sajnos a közeljövőben sem mutatkozik ennek igénye – magyar iskolát nem lehet újra működtetni. Ennek ellenére megszületett az a döntés, amely szerint az ingatlan legalább 1/3 részében közösségi érdekeltségű tevékenységek fognak zajlani, működési költségek fedezése árában, tehát bérmentesen. Így teret kapott a székház nélkül maradt Nagyszebeni Kulturális Központ, amelyet a HÍD Egyesület működtet, e mellett Orth István művész, főgondnok és Nagyszeben Díszpolgára is műterem kialakítására alkalmas helységet kapott az ingatlanban. Ezen kívül a K&M német és angol nyelviskola fog ugyanitt működni, amelynek tulajdonosai reformátusok és bér ellenében bocsátotta rendelkezésre az ingatlan egyik emeletét.

A háromnapos Filmtettfeszt nagyszebeni partnerszervezeteként a HÍD Egyesület úgy döntött, hogy azonnal megszervezi az első eseményt ebben az új Központban, hogy a magyar közösség kezdjen hallani, egyrészt az új székhelyről, másrészt, a nagyon szép Díszteremről, amely alkalmas teret biztosított ennek a rendezvénynek. Három nap alatt több, mint 15 rövid-, animációs-, dokumentum-, nagyjátékfilm került levetítésre, nem utolsó sorban a gyermekfilm, amely az egy filmre lebontott nézőközönség számában a legsikeresebb vetítésnek minősíthető. Telt házról nem lehet beszélni az események látogatottságával kapcsolatosan, viszont volt aki több alkalommal is meglátogatta a Filmtettfesztet idén is Nagyszebenben. Az esemény helyi partnerei a Református Egyházközség és a Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság voltak.

A filmek kisebb számú látogatottsága lehet annak is köszönhető, hogy nagyon szép, napsütötte hétvége volt, és az őszies kirándulásokon, sétákon kívül, több eseményen is részt vehetett a nagyérdemű. Közöttük a „de Bun Gust”, azaz „Ízletes” nevű fesztivál, amelyen tíz ország konyháinak különlegességeit lehetett megkóstolni. Közöttük, a magyar konyhát képviselve a Suflák szakácsai voltak jelen akik gulyással, marhapörkölttel és kürtöskaláccsal kínálták a kiéhezett látogatókat. Tény az, hogy a háromnapos fesztiválon több, mint 1000 liter finomságot főzött meg Nagy Attila főszakács akit számtalan fiatal önkéntes segített úgy előkészítésben, mint a kiszolgálásban is. Főszervezőkkel elbeszélgetve azt mondták, hogy a magyar konyhával voltak a legjobban megelégedve, amelyet a látogatók száma is könnyen alátámasztott.

Filmtettfeszt 2013_Nagyszeben 03_b

Ugyancsak pénteken délután tartotta meg havi előadását a Polgári Magyar Művelődési Egyesület. Ez alkalommal az aradi vértanúkra megemlékezve Szabó János előadását nézhették meg az egybegyűltek.

Este a magyarországi Bordó Sárkány együttes is Nagyszebenben mutatta be legutóbbi albumát, sajnos kevesen tudtak részt venni ezen a koncerten, hisz a magyar közösségben nem volt kellő képen meghirdetve. Azért említem és sorolom fel a hétvégi események között, mert annak ellenére, hogy az utóbbi időben azt hangoztatják, hogy a nagyszebeni oktatás eltűnő félben van, a Polgári Magyar Művelődési Egyesület havonta szervez eseményt és a HÍD Egyesület saját ingatlan nélkül esemény-centrikusan működik, egy hétvégén öt külön magyar esemény zajlott városunkban. Nem akarom elemezni azt, hogy jó vagy helytelen a most mutatkozott átfedettség, viszont nyugodtan leszögezhető, hogy magyar közösségi szempontból a kezdeményező szellem létezik, nem haldoklik, sőt az utóbbi évekhez viszonyítva virágzó perióduson megy keresztül.

Hétfőn, október 7–én Pélyi Barna triója, a „B the First” együttes koncertezett az Atrium Kávézóban. Bemelegítésképp már vasárnap este reklámozták koncertjüket a Jazz and More jam session után. A koncert fergeteges hangulatot gerjesztett, túlzsúfoltság ez alkalommal sem volt, de úgy az együttes tagjai, mint pedig a közönség teljes nyitottsággal viszonyultak egymáshoz, a művészek leizzadva mindent beleadtak, hogy a táncoló-tomboló közönség számára felejthetetlen élményt tudjanak biztosítani. Sikerült is.

bthefirst_pely_barna_trio_nagyszeben_b

Megemlítésre méltó, hogy pénteken, október 4-én este még a nemrég alakult nagyszebeni magyar nők szervezete is ülést tartott, ahol a következő időszak családcentrikus programok bevezetéséről, megszervezéséről tanakodtak.

Befejezésképpen jelzem kedves olvasónak, hogy október 17-27. között szervezi meg a megyei RMDSZ és EMKE (mindkettőnek Medgyes a központja) a XV. Szeben Megyei Magyar Napokat, amely keretén belül több, mint valószínű Nagyszeben is több rendezvénynek ad otthont. Majd következik a novemberi Ars HUNGARICA, amely számtalan meglepetést tartogat a nagyszebeni magyar közösség számára. Az ötnapos magyar kulturális fesztivál idén is a nagyszebeni hivatalos műsorok között szerepel, amelyeknek gyűjtőneve 2013-ban Sibiu Smart!

Serfőző Levente

 
 
 
Oldal teteje