• Magyar
  • Román

Munkácsy kiállítás

2007-03-07 08:43
Csikszereda

A Magyarországon közel két éve vándorló nagysikerű Munkácsy-kiállítás határon túli bemutatásának ötlete 2006 nyarán vetődött fel. Pákh Imre, a kiállítás gerincét alkotó műtárgyak tulajdonosa és a Szemimpex kiadó, mint a kiállítás magyarországi jogtulajdonosa széleskörű szakmai konzultációt követően úgy döntött, hogy egyedüli romániai–erdélyi helyszínként, a Csíki Székely Múzeumot jelöli meg.
Az a tulajdonosi és menedzseri szándék, miszerint a kiállítást be kell mutatni az erdélyi közönségnek, találkozott Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Csíki Székely Múzeum részéről megnyilvánuló fogadókészséggel. Az Erdély-szinten előzmény nélkülinek számító eseményre való felkészülés rendkívüli kihívást és felelősséget jelent számunkra, melynek minden szempontból igyekszünk megfelelni.

Ahogyan, eleink a 19. század második felében büszkék voltak nemzeti festőnk hírnevére, művészetére, úgy ma is valljuk: Munkácsy Mihály életműve az összmagyarság művészeti örökségének meghatározó elemét képviseli. Hisszük, hogy Munkácsy művészete – az erdélyi magyarság szellemi identitásának részeként – tárgyi valóságában hozzánk-hazaérkezik.

Meggyőződésünk, hogy a Munkácsy-képek Erdélyben című kiállítást – a korábbi helyszínekhez hasonlóan – látogatók tízezrei fogják megtekinteni Csíkszeredában, a Székelyföld szívében.

Hagyományaihoz híven a Szemimpex kiadó ezúttal is, tartalmi és formai tekintetben egyaránt igényes kivitelű katalógussal jelentkezett. Házigazdaként ajánluk: lapozzák, olvassák szeretettel!

Csíkszereda, 2007. február 20.

Gyarmati Zsolt

A Csíki Székely Múzeum Csíkszereda Megyei Jogú Város

Igazgatója

Ráduly Róbert Kálmán

polgármestere

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje