• Magyar
  • Román

BRASSAI kiállítás Nagyszebenben

2010-07-01 08:56
Meghívó

Szeretettel meghívunk minden érdeklődöt a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja által városunkba hozott, a Nagyszebeni Kultúrház és Polgármesteri Hivatal által támogatott, illetve a BadOrGood fotóközösség szakmai közreműködésével megvalósított BRASSAÏ fotókiállításra.

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda munkaközössége

2010 július 2. és augusztus 20. között látogatható meg a nagyszebeni Tanács torony különleges termeiben a Brassai fotótárlat. A kiállítást megnyitják Hadnagy Miklós a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központ vezetője, Ramona Palada a Nagyszebeni Kultúrház referense, Ciprian Ciocan a BadOrGood.com honlap főszerkesztője és házigazdaként Serfőző Levente HID elnök, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda vezetője. A megnyitó július 2-án, 18 órai kezdettel a Tanács toronyban lesz megtartva.


Brassai_foto_b

Halász Gyula (Brassó, 1899. szept. 9.Nizza, 1984. júl. 7.): fotóművész.

Művészeti tanulmányait a bp.-i Képzőművészeti Főisk.-n kezdte, diplomáját Berlinben szerezte. 1923-tól Párizsban élt. A párizsi szürrealisták csoportjához csatlakozva festett, rajzolt, 1o évig újságírói tevékenységet is folytatott. Szülővárosa iránti szeretetből a Brassaï művésznevet vette fel. Fotóművészeti pályáján André Kertész fotóművész segítségével indult el. Első albumával (Paris de nuit, 1933) világsikert aratott. A II. világháború idején a francia nép életéről készített rajzokat, ezeket folyóiratokban publikálta. 1948-ban jelent meg a Les Sculptures de Picasso c. könyve, így került kapcsolatba Picassóval. Az 50-es években színpadi művekhez díszleteket tervezett; filmet forgatott, könyveket írt. Az állatkertről készített filmjével a Cannes-i filmfesztiválon díjat nyert (1956). Érdekes sorozatot készített a párizsi gyerekek falfirkáiról, mellyel új műfajt teremtett. Graffiti de Brassaï (Paris, 1960) címmel könyve jelent meg, New Yorkban kiállítást mutatott be. Az 1968-ban magyarul is megjelent Beszélgetések Picassóval c. műve az emlékezés és a tanúvallomás könyve. Les secrets des années 30 (Paris, 1976) c. albumában a párizsi alvilág, a szerencsejáték-klubok, a bordélyházak világát mutatta be. Műveiből Európa és az USA több nagy városában rendeztek kiállítást. 1978-ban Franciao.-ban a Fényképezés Nemzeti Nagydíjával tüntették ki.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje