• Magyar
  • Román

BORSOS Miklós Képzőművészeti Konferencia

2010-08-06 05:46
2010 augusztus 13-15 - Nagyszeben

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk a 2010 augusztus 13 – 15 között megrendezendő „Szülőföldjeim” – Borsos Miklós Képzőművészeti Konferenciára, amelynek a művész szülővárosa, Nagyszeben ad helyet.

A tervezett műsort alább lehet megtekinteni. Részleteket, szállással, étkezéssel és egyebekkel kapcsolatosan személyesen is adunk elektronikus levélben a hid@szeben.ro címen vagy a következő telefonszámon: 004 0743 081013 – Benedek Réka.

Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda

 

 

Első alkalommal szervezi meg a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda a Borsos Miklós Nemzetközi Képzőművészeti Konferenciát. A háromnapos eseménysorozat műsora a következő:

Augusztus 13, péntek

Időpont: 15,00 – 18,00

Helyszín: Nagyszeben

Vendégek érkezése, elszállásolása, városlátogatás

Borsos Miklós emlékest

Időpont:           18,00

Helyszín:           Kutyahát utca, szülői ház

In Memoriam - Koszorúzás

Időpont:           19,00

Helyszín:           Hungarica Kulturális Központ

Kiállítás megnyitó

Közös vacsora, beszélgetések.

Borsos Miklos_alkoto_b

Augusztus 14, szombat

Időpont:           10,00

Helyszín:           Hungarica Kulturális Központ

Konferencia

• megnyitó

• előadások

Időpont:           16,00

Helyszín:           Hungarica Kulturális Központ

• könyvbemutató

„Visszanéztem félutamból” című könyv bemutatása, felolvasás, a Nagyszebenről írott rész román nyelvre fordított változatának bemutatása, a könyv kiadásának megbeszélése.

• filmvetítés

„Szülőföldjeim” c. film megtekintése, román nyelvű szinkrontolmácsolással

• Borsos Miklós által megjelölt helyek - nagyszebeni séta

Időpont:           19,00

Helyszín:           Hungarica Kulturális Központ

Kulturális est


Augusztus 15, vasárnap

Időpont:           11,15

Helyszín:           Belvárosi Szentháromság Katolikus Templom

Ünnepi Szentmise

 

 

Borsos Miklós Képzőművészeti Konferencia

Nagyszeben, 2010. augusztus 13-15.

Borsos Miklós Nagyszebenben született 1906-ban, majd Győrben, Tihanyban, Budapesten élt. Szülővárosa iránti szeretete és tisztelete a saját maga által készített filmben és több írásában csodálható meg. Egy kezdeményező csoport idén indított útjának egy olyan tervet, amely által Nagyszeben történelmileg leghíresebb és legfontosabb személyiségeit szeretné előtérbe hozni tevékenységtől függetlenül. Első lépésként egy 200-as lajtromot mutatnak be mindenkinek, majd a közvélemény kiválasztja a 10 számára legismertebbet. Borsos Miklós, annak ellenére, hogy nem tudott felnőtt korában és alkotó időszakban Nagyszebenben tartózkodni megtalálható a híres személyiségek között, ezzel is jelezve, hogy a helyi magyar közösség fontos személyiségeként kell emlékezetünkben tartani.

Édesapja székely származásának megjelöléseként Gyergyócsomafalván, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány a művész nevét viselő emlékházat működtet. Győrben ugyancsak a művész nevét viselő rangos múzeum működik. Budapesten, a művész utolsó lakhelyén emlékházat működtet a Borsos Miklós- Kéry Ilona Alapítvány.

Nagyszebenben is nagyon fontos, hogy a magyar közösség e kimagasló személyiségének emlékét, művészetét ébren tartsa, ápolja mint hagyaték és tisztelje mint érték. Ingatlanok és művészi alkotások hiányában minden évben megemlékezünk Borsos Miklósról augusztus 13-án, születése napján, együtt az említett partnerintézmények képviselőivel baráti és értéket teremtő hangulatban. 2007-ben Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa volt és a magyar kulturális értékeket bemutató Ars HUNGARICA című eseménysorozat egyik napja a művész nevét viselte, ezzel is hangsúlyozva és gazdagítva Európa kulturális jelenét.

2010-ben egy, a művész nevét viselő képzőművészeti konferencia megszervezésével szeretnénk kiemelni és kihangsúlyozni hagyatékát, művészeti és szellemi értékeit Nagyszebenben is.

A háromnapos esemény keretén belül kiállítást avatunk a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda székhelyén, a Felinarului utcai Hungarica Házban, a „Szülőföldjeim” című filmet vetítjük le az érdeklődőknek és nem utolsó sorban be fogjuk mutatni a Borsos Miklós által megírt Visszanéztem félutamból című könyv nagyszebeni vonatkozású részének román nyelvű fordítását. Meghívottaink a partnerszervezetek képviselői, a művészt és értékeit lelkükben hordozó személyek, helyi személyiségek, intézményvezetők, és a helyi magyar közösség.

A konferencia teljes műsora mellékelve található meg és elektronikus változatban a meghívó is. A szakmai ülés időpontja augusztus 14, szombat délelőtt 10 óra, színhely: Nagyszeben, Felinarului utca, 6 szám – a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda székhelye. Délután négy órakor lesz bemutatva, román nyelvű szinkrontolmácsolással a „Szülőföldjeim” című film és ugyancsak román nyelven is a „Visszanéztem félutamból” című könyv, amely alkalomra helyi román nemzetiségű személyiségeket, intézményképviselőket, történészeket, újságírókat, nagyszebenieket hívtunk meg.

Mindenkit szeretettel várunk!

Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda


 

0707_t4815_maxi_b

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje