• Magyar
  • Román

Szülőföldön magyarul: péntekig várják a kérvényeket

2015-04-20 02:15

Április 24-éig lehet kérvényezni a Szülőföldön magyarul program keretében biztosított oktatási támogatásra vonatkozó igénylést, ez az utolsó dátum, amely szerepelhet a postai bélyegzőn, hogy érvényesnek fogadják el az igénylést.

szulofoldonmagyarul_kr_13_or_b_b

A határidő lejárta után az RMPSZ összesíti az igényléseket, majd az érvényes dokumentumokat a támogatást nyújtó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek továbbítják, amely az elbírálást végzi. A támogatást idén is az OTP Bank folyósítja.

Bartolf Hedvig volt Hargita megyei főtanfelügyelő, az RMPSZ Szülőföldön magyarul programért felelős munkatársa elmondta: eddig közel 66 ezer levélben kérték a szülők a magyar kormány által a külhoni, magyarul tanuló gyermekek számára nyújtott nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást.

A szövetség egyelőre 12 500 gyermek adatait rögzítette, naponta több mint háromezer magyar diák adatai kerülnek be az adatbázisba. Naponta egyébként háromezer–hatezer új igénylés érkezik be hozzájuk. Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke nemrég közölte: ebben az évben a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás értéke 17 200 forintnak megfelelő lej, a hallgatói támogatásé pedig továbbra is 2800 forintnak megfelelő lej.

Mint ismeretes, korábban 22 400 forintnak megfelelő lejnyi támogatást hirdettek meg, de mivel csökkentették a magyarországi kormányzati kiadásokat, az elmúlt két évben csökkent a finanszírozás értéke.

R. Kiss Edit, Forrás: Krónika.ro

 
 
 
Oldal teteje