• Magyar
  • Román

CSIPERÓ Kecskemét - élmény, barátság, közösségépítés

2010-07-21 12:17
XI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó

Július 11-én jött vissza a szebeni Csiperó csoport a XI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozóról, amit Kecskeméten szerveztek július 4 - 11 között.

A Thalia parkolóból indultunk július 3 – án három személygépkocsival és három kiváló sofőrrel. Az úton együtt haladtunk, ha szükséges volt bevártuk egymást, ami biztonsággal és egy különösen jó érzéssel töltött fel.

A majdnem 450 km-es utat több megállóval könnyítettük. A leghosszabb a marosillyei volt, ahol meglátogattuk Bethlen Gábor szülőházat az egykori várkastélyban. Az idegenvezető szavait elmélyítette a ház varázsa; falai évszázadok meséit súgták.

A határon probléma mentesen keltünk át.

Csipero_001 Csipero_002

Kecskeméten csoportunkat a Vásárhelyi Pál Általános Iskola diákjai, illetve tanárai fogadtak. Az intézmény, modern, tiszta, barátságos első látásra megtetszett. A találkozás izgalmas volt, próbáltuk megkapni házigazdáinkat és jövendőbeli barátainkat a listák összeolvasása előtt.

A tanárok közös vacsorával zárták a napot a Halászcsárdában, ahol kötetlenül folyt a pedagógus élmény és tapasztalat csere.

Vasárnap, a hivatalos program előtt részt vettünk a református istentiszteleten, egy gyönyörű neogótikus templomban, amely 1680-1683 között épült.

Csipero_003 Csipero_004

Következett a nemzetközi szakmai megbeszélés a fesztiválközpontban, amikor Farkas Gábor úr, az Európa Jövője Egyesület alapítója és elnöke köszöntötte a résztvevőket, ismertette a fesztivál idejére érvényes szabályokat, bemutatta munkacsoportját és a különböző tevékenységek felelőseit.

A gyerekekkel 18 órakór találkoztunk a hivatalos megnyitó ünnepségen.

Idén a CSIPERÓ 21 éves lett; a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda 3 éve kapcsolódott be, új lehetőséget nyújtva a szebeni gyerekeknek ismerkedésre, barátkozásra, más országok kultúráinak, szokásainak megismerésére.

A 24 országból 36 csoport jött összesen, amelyek között a legtávolabbiak az ausztráliaiak voltak.

Csipero_006 Csipero_007

 

 

A rendezvényt dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg, köszöntőt mondott Bányai Gábor, országgyűlési képviselő a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és üdvözölte a résztvevőket Brüsszelből Jerzy Buzek úr, az Európai Parlament elnöke. Ezt kővetően a színpadon felléptek a Görög, a Szöul-i (Korea), a Pusztina-i (Románia), Rodostó-i (Törökország), Poznan-i (Lengyelország), Ungvár-i (Ukrajna), Okrisky-i (Csehország) és Kecskemét-i csoportok tagjai.

Csipero_005 varosnezes

 

A hét leforgása alatt változatos és érdekes tevékenységeken vettünk részt a  többi csoporttal együtt, illetve a kecskeméti házigazdáinkkal.

Hétfőn meglátogattuk a szecessziós stílusban épült Városházát, melynek homlokzatát Kodály Zoltán tiszteletére készített harangjáték díszíti. Kivételes volt a díszterem, a városi közgyűlés otthona, melynek falain az ezer éves magyar történelem képei voltak megfestve.

Következett a városnézés: Kecskemét főterét öt különböző felekezet gyönyörű temploma uralja, de kivételes a Katona József Színház, a Cifrapalota illetve a Ráday Múzeum is. Érdekesnek találtuk a Piaristák terén lévő, talp alá való Napórát, amit a gyerekek ki is próbáltak.

A délutánt a Vásárhelyi Pál Általános Iskolában töltöttük kézműves foglalkozással és játékkal.

Kedden a Széktói Strand és Élményparkban voltunk. A gyerekek hamar feltalálták magukat, kipróbálták a csúszdákat és a medencéket.

12 órakor kerültünk sorra a Sárkányhajóhoz, ami különösképpen tetszett mindannyiunknak. 21-en szálltunk be egy csónakba, egy fiú dobolt a többiek pedig eveztek. Adott pillanatban egy vonalba hoztuk a csónakokat és versenyeztünk ; mind győztesek lettünk – egy kivételes élmény nyertesei.

ovonok_b

 

A szerda délelőttöt a Vargatanyán töltöttük. A házigazdák üdítővel és pogácsával fogadtak a helység gyönyörű virágos udvarán. Következett a gulyások bemutatója, majd a séta a lovas-szekerekkel a pusztában. Habár a hegyekhez szokott a  lelkem, a róna, a síkság is gyönyörű…

A kora délutáni szereplésünk izgalommal töltött el mindnyájunkat. Műsorunk József Attila versekből és énekekből állt. A gyerekek ügyesek voltak, jól szerepeltek és tapsot kaptak. Utána többen is keresték a találkozást velünk, tudomásunkra hozva, hogy szívesen jönnének Nagyszebenbe előadást tartani vagy egyszerűen meglátogatni a várost.

Bajka Brigitta a Romkertben is szerepelt este 22.30-tól.

Nagyon szépen énekelt, sok ember gyűlt oda hallgatni őt és viharos tapsot kapott. Brávó Brigitta !!!

Csipero_008 Csipero_009 Csipero_010

Csütörtökön a Vadas-parkban voltunk, ami egy kisebb állatkert. Páronként kaptunk egy-egy feladatlapot, amelyet ki kellett töltsünk, felhasználva a megfigyeléseinket illetve a feliratokból szerzett információkat Érdekesnek találtam a ,,Simogatót,, ahová a gyerekek bemehettek az állatokat dédelgetni. A versenyt Dóra és párja nyerték meg, de csokit kapott mindegyik csoport, amelyik a versenylapokat kitöltötte.

Délután meglátogattuk a Ráday Múzeumban található négy kiállítást : a

Református egyházművészeti kiállítást, az Órakiállítást, az Ásványkiállítást és a Kálvin János interaktív kiállítást.

Kis szünet után a napot a Planetáriumban fejeztük be. Az egy órás előadás után, teleszkóppal nézhettük a csillagokat: a Vénuszt (Esthajnalcsillag), a Marst és a Szaturnuszt.

Péntek volt a ,, Magyarország öröme nap, amikor megnéztük a Köztársasági Őrezred Dísz és Koronaőrző Őrségének és a Készenléti Rendőrség fúvószenekarának díszkivonulását és parádéját, a Szent Korona másolatának fogadását, illetve a Szent István szobor megkoszorúzását.

A tevékenységek sora a Vásárhelyi Pál Általános Iskolában folytatódott   zenés, verses emlékmű avatással.

Néhányan este megnéztük az “István, a király” című rock-operát a Tapolcai Musical Stúdió előadásában.

Csipero_013 jatek

Szombati napot a Csalánosi parkerdőben kezdtük vetélkedőkkel, bográcsparádéval, sporttevékenységgel, lovas bemutatok megtekintésével.

A meleget a  tűzoltóautó vízsugara enyhítette időnként.

Este került sor a XI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó záróünnepségére, amit a Rúzsa Magdi koncert, a lézer-show illetve a tűzijáték követett.

Vasárnap már csak búcsúzkodtunk, címeket cseréltünk és kis ajándékokat.

Számtalan kedves emlékkel feltöltve indultunk hazafelé, azzal a reménnyel, hogy jövőre Nagyszebenben találkozunk új barátainkkal és addig is üzeneteket váltunk és képeket cserélünk.

Balázs Enikő

Csipero_014 Csipero_015


Csipero_011 Csipero_012


Csipero_016_b


fellepes elott fellepes

romkerti fellepes_b


Csipero_017 vadaspark

 

 

Csiperó, Csiperó csupa szív, csupa jó
Ez a nap olyan mámorító
Csiperó ide vár! Vele szép ez a nyár
Ez a sok kicsi szív ide vár!
Csiperó, Csiperó te kis toll-poroló
Veled lenni oly andalító
Csiperó ide vár! Vele szép ez a nyár
és a sok kicsi szív ide vár!

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje