• Magyar
  • Román

Csiperó - 2014

2014-07-23 08:19

Július 6. és 12. között zajlott Kecskeméten a XIII –ik Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó, amelynek célja hidat építeni városok és emberek között, segíteni a XXI-ik század fiataljainak abban, hogy nyílt, előítéletektől mentes, a másságot elfogadó felnőttekké váljanak.

A fesztiválra a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület negyedszer kapott meghívót és ennek eredményeként 7 diák és 3 felnőtt vehetett részt a Csiperón.

Csipero 2014_02 Csipero 2014_13

A program megszervezése úgy alakul, hogy kétévente Kecskeméten szervezik a nemzetközi gyermekfesztivált, legtöbb esetben a magyarországi város iskoláinak közösségei fogadnak egy-egy csoportot, otthon a családoknál. A következő évben a vendégek fogadják a kecskeméti csoportot saját városukban, településükön. Az így kialakult két éves kapcsolatból elég gyakran baráti viszonyok alakulnak ki a gyermekek között, de első sorban mindkét fél alaposabban, közelebbről megismerheti a más országban, kultúrában élő, általában vele egykorú gyermeket.

Csipero 2014_21 Csipero 2014_19

Ebben az évben a nagyszebeni csoportot a Kecskeméttől 15 kilométernyire található Méntelek közössége fogadta. Házigazdáink tartalmas programmal vártak: kirándulni voltunk Budapesten, Szentendrén és Visegrádon illetve a Varga tanyán, meglátogattuk a kecskeméti Városházát, a Deimler Mercedes gyárat, strandon voltunk, sárkányhajózáson és a csalánosi erdőben megrendezett piknik nap sem maradt el. Pénteken részt vettünk a Szent István szobor megkoszorúzásán majd következett a színpadi előadásunk, ebben az évben néptáncokat mutattunk be. Közös tevékenységeinket koncert és tűzijáték zárta szombaton este, de a vasárnapi foci világbajnokság döntőjét is együtt néztük meg a méntelekiekkel. Felejthetetlen emlékeinket a fényképek is őrzik.

Balázs Enikő tanárnő

 
 
 
Oldal teteje