• Magyar
  • Román

Erdélyi szász származású képviselője is van a német parlamentnek

2013-09-25 03:09

A bajorországi keresztény-szociális unió (CSU) színeiben megválasztott Bernd Fabritius személyében erdélyi szász származású képviselője is van a hétvégén megválasztott német parlamentnek. A Szászágotán és Nagyszebenben felnőtt 48 éves Bernd Fabritius 1985-ben telepedett ki Németországba, de erdélyi gyökereit soha nem tagadta meg. Megőrizte román állampolgárságát, és az erdélyi szászok megannyi németországi civil szervezetében tevékenykedett.

Bernd Fabritius_b

Jelenleg a Münchenben bejegyzett Erdélyi Szászok Egyesületét vezeti. Bernd Fabritius a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a Németországban élő romániai származásúak hangja kíván lenni a Bundestagban, és reményét fejezte ki, hogy képviselőként szülőhazája „valós és hihető” bemutatásával javíthat Románia imázsán.

A német ajkú szászokat II. Géza magyar király telepítette be a 12. század közepén Erdélybe, ahol évszázadokon át autonóm közösségként fejlődhettek. Az 1910-ben még 250 ezres közösség mára csaknem eltűnt. A Ceauşescu-diktatúra idején kezdődött, majd 1989-ben felgyorsult kivándorlási hullámot követően a romániai szászok száma mára már nem éri el a tízezret.

Forrás: Szabadság.ro

 

 
 
 
Oldal teteje