• Magyar
  • Román

XI. Szeben Megyei Magyar Napok

2009-12-01 03:53
Medgyes, 2009. november 7-8

Az elmúlt hétvégén szervezték meg Medgyesen a tizenegyedik magyar megyei napokat.

A medgyesi szervezők igyekeztek minden korosztálynak és igénynek megfelelő műsort alakítani.

Az eseménysorozat szombaton 11 órakor kezdődött a medgyesi Traube teremben a kolozsvári PUCK Bábszínház „Szegény Dzsoni és Árnika” című bábjáték bemutatásával. Az előadáson a nagyszebeni 17-es Óvoda magyar csoportjának gyerekei és az O. Goga Kollégium 1-4. magyar osztályainak diákjai is részt vehettek, mivel a helyi RMDSZ és a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda szervezésében egy délelőtti kiránduláson vehettek részt a gyerekek. Az előadáson több mint 150 gyerek, de felügyelő pedagógusok és kísérő szülők, nagyszülők is egyaránt örültek, kacagtak a jeleneteknek.

XI Szeben Megyei Magyar Napok

A rendezvénysorozat este a hagyományos őszi kosaras bál megszervezésével folytatódott, amelyen a négytagú „Gyurka Szilárd és barátai” által biztosított élőzene hajnalig szórakoztatta a mulatozókat.

Vasárnap délután, ugyancsak a medgyesi Traube teremben kettős eseményen vehettek részt az egybegyűltek. Először is Kelemen Hunor, államelnök jelöltünk tisztelte meg jelenlétével az eseményt és a közönség előtt bemutatta az Összefogás legfontosabb politikai célokat. Többek között hangsúlyozta, hogy a november 22-én sorra kerülő államelnöki választás arról is szól, hogy a másfél millió romániai magyarság erejét kell megmutassuk. Jogaink, céljaink és identitásunk megőrzése szempontjából politikailag is erős képviselettel kell rendelkezzen a magyar közösség. Ennek elérése érdekében, Kelemen Hunor az arcot adta de mögötte van országunk egyik legkomolyabb szervezete, az RMDSZ és egy összefogott közösség. Kihangsúlyozta, hogy 1918-ban a Gyulafehárváron megszületett társadalmi egyezség elfogadott és kikiáltott jogokat, majdnem 100 év után ideje betartani. Hisz a magyar nép ígéreteit betartja és elvárjuk, hogy társadalmi partnereink is ezt tiszteletben tartsák és viszonozzák.

Hosszan tartó, sikert sugalló vastaps után következett az est kulturális eseménye. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház „Tompa Miklós Társulata” bemutatta Müller Péter- Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaramusicaljét.

Szeben megye egyik legfontosabb magyar kulturális rendezvénysorozatát az EMKE Szeben Megyei szervezete, az RMDSZ Szeben Megyei szervezete és a Medgyesi MADISZ közösen szervezték. A három megyei szervezet együttműködésének sikere úgy a szükséges támogatások megszerzése terén de főképp a Megyei Magyar Napok színvonalas megszervezésében volt észlelhető.

Serfőző Levente

 

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje