• Magyar
  • Román

Falvaink – Mihályfalva – Szeben megye – AUDIÓ

2013-01-21 01:49

A település közigazgatásilag Nagyselykhez tartozik, Nagyszebentől 36 km-re fekszik északra. Első írásos említése 1347-ből maradt fenn Myhalczawa alakban. Egy 1448-as oklevél szerint a törökök elpusztították a plébániatemplomot.

mihalyfalva2_b

1870-ben még a romjai láthatók voltak. A várfalat a 19. Században bontották le. A falutól délre egy neolitikumi település maradványait tárták fel. A 90-es évek elején 343 román, 164 magyar, 26 német és 31 roma nemzetiségű élt a faluban. Mára száznál is többel fogyott a lakosság száma. A fogyás minden nemzetiségnél érződik.

Magyar tannyelvű óvodája és iskolája már nincs, pedig még évekkel ezelőtt próbálták éltetni. A Ronay kastély egykor gyermekotthonnak adott helyet, mára kikezdte az idő foga, éppúgy mint a falu központjában álló szász evangélikus templomot. Felbecsülhetetlen érték tűnik el hamarosan, hacsak valaki nem tartja méltónak ezek megmentését.

A református templom a temető mellett még várja a híveket istentiszteletre, de fogy, egyre fogy a közösség.

A műsorban Máthé Károly nyugalmazott főerdész, Lenke Erika, Motoc Sándor gazdálkodó és Kémendi József kurátor vallomásai alapján kapunk képet a hajdani és a jelenlegi faluról.

 

Hallgassa meg Sármási-Bocskai János és László Edit szerkesztésében a Falu világa című műsort, amely a Marosvásárhelyi Rádióban hangzott el:

 

Forrás: Erdély.ro és www.marosvasarhelyiradio.ro

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje