• Magyar
  • Román

A világörökség részévé válhat a kulturális főváros központja

2007-05-10 10:40
Az UNESCO júniusban dönt az ügyről

A héten szervezték meg Nagyszebenben az épített örökség helyreállításának elméleteiről és annak gyakorlatba ültetéséről szóló konferenciát. A rendezvényre 16 különböző országból érkeztek szakemberek, akik támogatják, hogy a kulturális főváros történelmi központját nyilvánítsák a világörökség részének.

– Idén tizenharmadik alkalommal szervezték meg a konferenciát, legutóbb két évvel ezelőtt Tusnádfürdőn tartottak hasonlót. Azért esett most Nagyszebenre a választás, mert kulturális főváros, és mert a város vezetősége nagyon sokat tett a történelmi épületek restaurálásáért. A rendezvényre érkezett szakemberek megtekinthették a helyreállított történelmi épületeket, hogy aztán javasolhassák a Világörökség listájára való felvételre – nyilatkozta Sergiu Nistor kormánybiztos, a Nagyszeben – Európa Kulturális Fővárosa 2007 program felelőse. Elmondta: Nagyszeben vezetősége már 2006 telén kérvényezte a történelmi központ világörökséggé nyilvánítását, de a végleges döntés csak júniusban születik meg Új-Zélandon.

– Még van egy kis időnk a végleges döntésig. Arra kértük a konferencián részt vevő szakembereket, hogy vegyék szemügyre az elmúlt időszak eredményeit, és a látottakra alapozva támogassák a felvételt. Szem előtt kell tartanunk azt is, hogy nemcsak a restaurálás értéke az elsődleges, hanem az épületek régisége és a munkálatok hitelessége is. Az UNESCO próbál egyfajta egyensúlyt megtartani, mert jelenleg nagyon sok európai középkori érték található a nyilvántartásban, de kevés a 19-20. századi – magyarázta a kormánybiztos.

Az európai szakemberek meg voltak elégedve azzal, amit Nagyszebenben láttak.

Michael Petzet, a Nemzetközi Műemlékvédelmi Központ (ICOMOS) elnöke elmondta, hogy Nagyszeben azért van kissé hátrányos helyzetben, mert nagyon sok középkori terület képezi már a világörökség részét.

– Már négyszer jártam Nagyszebenben – mondta. – Rengeteg gyönyörűen restaurált épületet is láttam, de az ICOMOS csak javaslatokat tesz, az UNESCO hozza a döntéseket – tette hozzá.

A konferencia ma ér véget különböző történelmi épületek meglátogatásával.


Forrás: http://www.szabadsag.ro
 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje