• Magyar
  • Román

A magyar hivatalos kínálat Európa Kulturális Fővárosában

2006-12-07 08:11
Ars HUNGARICA - magyar kulturális fesztivál

Amikor 2005-ben pályáztunk a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete nevében tudtuk azt, hogy képesek leszünk, legalább egy hétvégi magyar jellegű programsorozatot megszervezni. Hárman voltunk azok a személyek akik a pályázatot elkészítettük: Fám Erika (közben Németországba távozott), Stela Maria Matioc (közben a Kulturális Főváros Főszervező Iroda programfelelőse lett) és jómagam. Hárman voltunk azok akik álmodozni mertünk, magas rangú előadássorozat megszervezésében.

Első tervünk nem került be a hivatalos lajstromra, hanem visszakerült hozzánk azzal a megjegyzéssel, hogy nemzetközi szinten sokkal színesebb műsorral kellene jelentkezzünk és más partnereket is vonjunk magunk mellé (főleg a nemzetközi kapcsolatokra és a fontosabb intézményekre utalt a Kulturális Minisztérium által felálított bizottság). Annak idején még a HÍD jogi bejegyeztetése sem volt teljesen elintézve.

Újból összeültünk, majd magunk mellé hívtunk szakembereket és segítséget kértünk országos és nemzetközi intézményektől is. Partnerekkel együtt dolgoztuk ki pályázatunkat és nagy reményekkel jelentkeztünk a második kiírásra.

Bekerültünk a hivatalos műsorok közé, együtt a Nagyszebeni Református Egyház barokk műsorával.

Ebben a periódusban döbbentünk arra rá, hogy nincs más magyar jellegű műsor a teljes év, hivatalos programjai között. Ekkor kezdtük felmérni, hogy kemény fába vertük fejszénket és, hogy nagy felelősséggel kell szembenézni.

Kezdtük a csapatot bővíteni, megpróbáltuk a helyi de erdélyi és magyarországi szakembereket magunk mellé hívni, fogadni. Szerencsések voltunk, sokan megértették a momentum és a kihívás fontosságát és önkéntesen segítettek, hogy a már elfogadott műsortervet továbbá tudjuk bővíteni. A már leszögezett, Szép Gyula RMDSZ Művelődési Főosztály vezetője által javasolt napok névadó személyiségeinek (Borsos Miklós, Szent István, Kós Károly, Barabás Miklós, Nyírő József, Petőfi Sándor, Bartók Béla, Bodor Mária) nagyszebeni kötődöttségüket kezdtük kutatni. Egy nagyon érdekes, kihívó, fárasztó de szép periódust éltünk át 2006-ban. Megalakítottuk a Nagyszebeni Magyar Kulturális Irodát, hogy fontosság szempontjából próbáljuk megközelíteni a helyi más nemzetiségű közösségek jelenlétét. Tudtuk, ahogy ezt nem egyszer kihangsúlyoztuk, hogy terveink hosszabb távlatban fognak valós eredményeket hozni.

A 2006-os év a megpróbáltatás éve volt, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda átvészelte azokat a kritikus pillanatokat amelyek életképességét tették próbára. Megszerveztük első nagyobb szabású rendezvényeinket (kórustalálkozó, nemzetközi konferencia, hangversenyek, szórakoztató-szabadidős műsorok, könyvvásár, író-olvasó találkozó, stb.). Leszögeztük pontosabban tennivalóinkat, felmérve lehetőségeinket és lobbyztunk, hogy minél több intézmény támogassa terveinket.

Barátságossá tettük irodánkat és minden látogató számára nyitottak maradtunk, szívesen fogadtuk. Ugyanakkor az iroda nyitvatartási órarendjét meghosszabítottuk, hogy mindenki tudjon betérni és megismerni minket.

Egy kimagasló rendezvényünk az Ars HUNGARICA 2006-os eseménysorozat volt, amelyen saját szervezési képességeinket tehettük próbára. És rádöbbentünk, hogy képesek leszünk ennél nagyobb szabású eseményeket is megszervezni. 2007-ben ezt be is kell bizonyítsuk, hisz nagyon komplex műsorral rukkolunk elé.

Nem felejthetem ki a kudarcokat sem. A szervezési, lobbyzási, sok utazgatási teendők miatt a Szebeni Újság megírása, szerkesztése, kivitelezése lett elhanyagolva. Ugyanakkor a Szeben.ro honlap szerkesztése sem volt a legfényesebb helyzetben. Nem hagyhatom szó nélkül a mindennapi herce-hurcákat sem különböző személyekkel akik, esetleg megsértődve tapasztalhatták, hogy nem a saját belátásaik szerint cselekszünk. Viszont, ahogy az életben is tapasztalható mindennek ára van és mindennel szembe kell nézzünk. Vállaljuk a kudarcokkal kapcsolatos hiányokat és megpróbáljuk kiküszöbőlni ezeket a közösségünk számára is megváltónak ígérkező 2007-es esztendőben.

A Szebeni Újság jelen száma csak egy példa ezzel kapcsolatosan. Februárban felújított honlappal fogunk a világhálón jelentkezni és nagyon reméljük, hogy közösségünk nagy része értékelni fogja tetteinket. Jelenlétükkel és partnerségükkel fognak bekapcsolódni merész, de nem lehetetlen terveink kivitelezésében.

Serfőző Levente

megjelent a Szebeni Újságban

 
 
 
Oldal teteje