• Magyar
  • Román

Bartók és Neoton a nagyszebeni magyar hét végén

2007-08-27 14:43
Ars HUNGARICA 2007, záró műsorok

Klasszikus és popzenei kínálatból válogathattak tegnap este a nagyszebeni Ars Hungarica magyar hét vendégei: a Csíki Kamarazenekar Kodály, Elgar, Bartók és Dvorak műveit adta elő a Thalia koncerttermében, a zajosabb szórakozást igénylők pedig Dancs Annamarival és a Neoton Famíliával bulizhattak a pavilonban.

ArsHUNGARICA_2007.26_003_b

Még a koncertek megkezdése előtt a helyére került a nyolc nap alatt harmadikként felavatott emléktábla is. Miután a múlt vasárnap Borsos Miklós Munkácsy- és Kossuth-díjas festőnek és szobrásznak a szülőházára, majd a hét folyamán arra az épületre került emléktábla, ahol Kós Károly töltötte gyermekkorát, a tegnap délutáni kiadós esőzés után a rendezvénysorozat szervezői a három éve elhunyt Bodor Mária Rozália belvárosi lakásához vonultak. Itt a szebeni születésű textilművészre, valamint díszlet- és jelmeztervezőre emlékeztek.

ArsHUNGARICA_2007.26_011_b

Csodálatos élményben lehetett részük azoknak is, aki a nyolcnapos rendezvénysorozat utolsó délelőttjén beültek a Szentháromság római katolikus plébániára, ahol a szentmise után Eperjes Károllyal, a magyar színésztársadalom egyik legjelesebb alakjával találkozhattak. A Jászai- és Kossuth-díjas művész ezúttal versmondó tehetségéről tett tanúbizonyságot. Az igazat mond, ne csak a valódit című rendhagyó zenés-irodalmi összeállításában Eperjes a huszadik század Istent kereső költőinek műveiből válogatott.

ArsHUNGARICA_2007.23_031_bAz Ars Hungarica rendezvénysorozat átlépte Európa kulturális fővárosának határait. Vízakna fényei címmel fotótárlat nyílt a Nagyszeben szomszédságában fekvő városkában. Az a tizenegy székelyföldi fotográfus állította ki munkáit, aki tavasszal egy hétig pásztázta a vad szépségükben is látványos, gyógyhatásukban gazdag vízaknai sóstavakat, ismerkedett a helyi román többség és magyar kisebbség életformájával, befogta a Fogarasi-havasokra és a Szebeni-medencére nyíló panorámát, a természet tavaszi ébredését, a kisváros fényeit és árnyékait. A tárlat sikerét már csak fokozhatta az a tény, hogy a kiállításnak a mára szinte eredeti állapotában viszszaállított, múlt század eleji, egykori Ferenc József-fürdő négycsillagos szállodája adott helyet.

ArsHUNGARICA_2007.26_030_b


A többéves vagy akár évtizedes kultúrszomjukat oltó nagyszebeni magyarok körében a fő beszédtéma napok után is még mindig az István, a király című rockopera maradt. A városi stadionba kisereglett ezrek már abban a pillanatban félretették haragjukat a Torda szerepét alakító Novák Péter egyórás késése miatt, amikor nagy későre felcsendült Beethoven nyitánya. István, a csodálatos tűzijáték közepette történő megkoronázását és a Himnuszt sokan megkönnyezték.

„A rockopera bemutatása mérföldkő volt a nagyszebeni magyarok életében. Azóta is, ha ismerősökkel vagy akár ismeretlenekkel találkozom, nagy szeretettel üdvözölnek. El sem tudom mondani, milyen örömmel tölt el, hogy sokaknak egy hét alatt sikerült visszaadnunk azt a magyarságtudatot, ami hosszú évek alatt kiveszni látszott belőlük. Nagyszeben és környéke 3 százalékos szórványmagyarsága ismét ráébredhetett, hogy jó dolog magyarul érezni” – fogalmazta meg a Krónikának az Ars Hungarica keretében zajló magyar hét küldetését Serfőző Levente, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke.

A szervezők munkáját Schneider Márta magyar kulturális szakállamtitkár is értékelte. Mint elmondta, ha a nagyszebeni intézmény a jövőben is megfelelő programokkal, elképzelésekkel jelentkezik, a magyar kulturális tárca részéről további támogatást biztosítanak.

Szucher Ervin 


Forrás: Erdely.ma
 
 
 
Oldal teteje