• Magyar
  • Román

Egy életre szóló barátság Balogh Kálmán és a cimbalom között

2007-08-22 15:23

Egy ritka hangszeren ismerősnek tűnő dallamok zendültek fel kedden, augusztus 21-én a nagyszebeni Thália színház előadótermében. A repertoárban különböző korok, különböző helységek cigány és más nemzetiségek dalai szerepeltek. A hallgatók a cimbalom egyedi hangja által lélekben átjárhatták Közép Kelet Európa változó, sokszínű világát.

ArsHUNGARICA_2007.21_019_b

BALOGH KÁLMÁN napjaink egyik legismertebb cimbalmosa, aki sokat tett a cimbalom népszerűsítéséért. Szerte a világon muzsikált, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel. Mint népzenész kezdte pályafutását. Szinte valamennyi magyar autentikus zenét játszó együttessel muzsikált már.

Nemcsak a hallgatók ropogós tapsa jelezte a produkció sikerét, hanem Dr. Gubcsi Lajos, A Magyar Művészetért Alapítvány elnök jelenléte, aki nem is titkolt küldetéssel érkezett Európa Kulturális Fővárosába. A fent említett alapítvány a nagyszebeni koncertet választotta, hogy az európaszerte ismert cimbalomművészt Kodály Zoltán-díjjal tüntessék ki.

ArsHUNGARICA_2007.21_027_b

A cimbalomestélyen jelen volt még Gál Alajos gyulafehérvári kanonok úr is, akit Dr. Gubicsi Lajos Árpád-díjjal jutalmazott.

Nyulas Csilla

Ars HUNGARICA sajtóreferens

 
 
 
Oldal teteje