• Magyar
  • Román

Sajtókonferencia 2007. augusztus 23.

2007-08-23 03:08
Ars HUNGARICA - Magyar Hét

Augusztus 23.-án sor került az ARS HUNGARICA eseménysorozat 4. sajtókonferenciájára. Ezúttal jelen voltak: Serfőző Levente, az Ars Hungarica főszervezője, Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Incze Ildikó, budapesti színész, Vikidál Gyula, Varga Miklós és Sára Bernadett az István a kirány szereplői, valamint Guttmann Szabolcs, Nagyszeben főépítésze.

Markó Béla kiemelte, az Ars Hungarica eseménysorozat újabb bizonyíték arra, hogy Erdély különböző népcsoportjai hogyan képesek egymással együtt élni, és ugyanakkor megőrizni saját identitásukat.

 sajtokonferencia1_b

Incze Ildikó, a délután bemutatásra kerülő „Szeretők” című monodráma főszereplője, életéről és a színdarab felépítéséről mesélt. Az erdélyi származású színésznő örömét fejezte ki, hogy a nagyszebeni ARS HUNGARICA eseménysorozat keretén belül is előadásra kerülhet ez a színdarab.

István a király főszereplői felhívták a figyelmet arra, mennyire látványos előadás szemtanúi lehetnek majd azok, akik eljönnek az esti előadásra. A zene és a látvány maga már elegendő ahhoz, hogy az ember megértse a darabot, ezért azok számára is élvezhető lehet, akik nem beszélnek magyarul. Továbbá a rockopera műfaja még annyira nem ismert Romániában, hogy a nyelvi nehézségek ellenére is érdemes megnézni, és megismerkedni ezzel a nagyszabású darabbal.

 sajtokonferencia2_b

Végezetül Guttmann Szabolcs, Nagyszeben főépítésze a Kós Károly nap építészeti eseményeiről számolt be: a Thaliaban megrendezésre került építészkonferenciáról, melyen Makovecz Imre is részt vett, valamint arról a három kiállításról, melyeket erre az alkalomra hoztak le egy hónapig Szebenbe. A kiállítások témája az organikus építészet, és a Thalia alagsorában, az Ácsok tornyában, a gyilokjáróban, valamint a CEC épületének 2. emeletén tekinthetők meg. A főépítész ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azért, hogy a Petőfi parkban nem készült még el az Erdély-Pavilon, viszont kiemelte, hogy a konferencia résztvevőivel mégis ellátogatnak oda a délután folyamán, megtekinteni az eddigi munkálatok eredményét.

Guttmann Csenge

 
 
 
Oldal teteje