• Magyar
  • Román

Sikert arattak a nagyszebeni Ars Hungarica szabadtéri előadásai

2007-08-27 14:48

„Húsz évvel ezelőtt az akkor nyolcvanvalahány éves nagyapám odasúgta nekünk a tévé előtt: Meglátjátok, eljön még az idő, amikor nem Ceausescut fogjátok dicsőíteni idétlen pionírdalokkal, hanem az István, a királyt fogjátok énekelni augusztus 23-án. Mi még nem értettük, mit akar ezzel mondani az öreg, de megjegyeztük, mert már nyolc-kilenc évesen agyonkoptattuk a rockopera bakelitlemezét” – idézi fel az életre szóló intelmet a mára már megpocakosodott, harmincas éveiben járó, egykori székelyföldi pionír.

ArsHUNGARICA_2007.21_051_b

„És lám, ezt is megértük” – nyugtázzák elégtétellel a söröskorsók emelgetése közepette a Nagyszeben egyik kocsmájába bezsúfolódott fiatalemberek. Bár az augusztus 23-i dátum már tizenhét évvel ezelőtt átértékelődött, Serfőző Levente szerint sokan még a tegnap délelőtt sem hitték, hogy Szörényi Levente és Bródy János művét egy román többségű erdélyi városban szép számú közönség előtt be lehet mutatni. A szebeni Ars Hungarica egyhetes rendezvénysorozat főszervezője csak mosolyogni tudott azokon a kétkedőkön, akik azzal az aggódó kérdéssel fordultak hozzá, hogy „Tényleg lesz bemutató?”

Lazán az óvárosban

A rockopera főszereplői, Varga Miklós és Vikidál Gyula viszont néhány órával az előadás előtt ellazultan és vidáman sétálgattak a város utcáin. Nem volt miért izgulniuk, hiszen mindketten már a négyszázadik előadás előtt állnak – mind közül a legemlékezetesebbnek a 2003-as csíksomlyói fellépésüket tartják. Ugyanakkor mindketten kíváncsiak voltak az óvárosra, amelyről eddig sok szépet és jót hallottak, de még nem volt alkalmuk meglátogatni. Délután már a városi stadionban hangoltak, ahol a bejárat előtt az ország számos vidékéről érkezettek toporogtak, hogy a hat órai kapunyitáskor minél jobb helyet foglalhassanak.

ArsHUNGARICA_2007.20_017_b

Vastaps a hivatásos néptáncosoknak

A Magyar Hét csúcsának számító rockoperát egy másik nagy sikerű szabadtéri előadás előzte meg. A Nagypiac térre szerdán este mintegy két–háromezren gyűltek össze a Magyar Állami Népi Együttes szintén premiernek számító nagyszebeni fellépése alkalmából.

ArsHUNGARICA_2007.21_038_b

A pesti táncegyüttes 44 éves fennállása óta négy világrészen lépett fel, de Európa idei kulturális fővárosába csak az Ars Hungarica révén jutott – az előadást vastaps jutalmazta. „Megérte a fáradságot. Ennél nagyobb elégtétel egy szervezőnek nem is kell, mint az, hogy idős helybeliek – akik valószínűleg ifjúkorukban láttak utoljára élőben magyar hivatásos néptáncosokat – könnyes szemmel tapsolnak. Különben mind a románoknak, mind a magyaroknak az a véleménye, hogy magas szinten sikerült képviseltetnünk nemzeti kultúránkat” – nyugtázta az első négy nap sikerét a lapunknak nyilatkozó Serfőző Levente.

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke csak egyes meghívottak hozzáállását nehezményezte, akik az utolsó pillanatban mondták le részvételüket. Panaszkodtak a kézművesek is, akik már az első napokban nagyobb érdeklődésre és áruforgalomra számítottak, akárcsak a könyvkereskedők, akik szerint elég kevesen tévednek a Thalia előcsarnokába könyvet vásárolni. Annál többen látogattak el a Kós Károly-tárlat csütörtöki megnyitójára, amelyen részt vett Markó Béla RMDSZ-elnök is, valamint Makovecz Imre, a neves magyarországi műépítész. A kiállítás látogatói számos Kós Károly által tervezett épület rajzát csodálhatták meg: a sztánai Varjúvártól a feleki görög katolikus templomig, a budapesti városmajori iskolától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumig.

Szucher Ervin
www.kronika.ro


Forrás: Forrás
 
 
 
Oldal teteje