• Magyar
  • Román

Elérkezett a nagyszabású rendezvények ideje Nagyszebenben

2007-05-10 10:23
Fesztiválok Nyara
Míg az év első hónapjaiban csak félgőzzel zajlott a Nagyszeben 2007 – Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, mostanára felpörögtek az események a felújított központtal büszkélkedő szász városban. Ez természetes, hiszen most érkezett el a szabadtéri rendezvények ideje, és közeleg a turistaszezon is.

Kétszáz muzsikus találkozója

A nyári rendezvények sorában néhány olyan is szerepel, amelyet nem a kulturális főváros ihletett, sőt: többek között éppen ezek a fesztiválok, rendezvények miatt kaphatta meg Nagyszeben a megtisztelő címet. Ilyen a 37. Nemzetközi Dzsesszfesztivál, amely ezen a héten mozgatja meg a hazai és külföldi dzsessztársadalmat. Az előző évektől eltérően nem a nyomasztó hangulatú betonépítményben, a művelődési házban tartják, hanem a belvárosban nemrég fölállított hatalmas pavilonban. Az ország legrangosabb és legrégebbi ilyen jellegű szemléjét idén nagy számok – 20 ország 200 muzsikusa – és nagy nevek fémjelzik: a francia hegedűvirtuóz, Didier Lockwood, a svájci Herbie Kopf basszusgitáros, az olasz Enrico Rava kvintett, valamint az amerikai Dee Dee Bridgewater énekesnő – ezúttal francia dalokkal –, az Archie Shepp’s Born Free Band és Chico Freeman a Guataca együttessel. A zárónapon, vasárnap lép fel a Best Big Band-díjas Vienna Art Orchestra, az egyik legismertebb európai zenekar fennállásának 26 éve alatt több mint ötven országban koncertezett. A zenekar a műfaj európai és amerikai hagyományait ötvözi egyedi hangzású kortárs dzsesszé.

jazz_fesztivalphp_b
                                                                                                       Fotó: Mediafax

 

A fesztivált – amely mára a Europe Jazz Network (Európai Dzsesszháló) részét képezi – az első években még Ploieşti-en rendezték meg, és csak 1974-ben költöztették át Nagyszebenbe. Itt akkoriban indították be a dzsesszklubot a Kommunista Ifjak Szövetségének támogatásával, és a hatóságok kedvezőbben viszonyultak a másként gondolkodó értelmiségiek, dzsesszrajongók találkozójához.

Van miből válogatni

A nyár másik nagy eseménye a nemzetközi színházi fesztivál, a május 24– június 3. között tartandó szemlén 68 ország több mint kétezer művésze vesz részt. Ezeken a napokon a színház városa lesz Nagyszeben: nemcsak a fellelhető összes előadóteremben zajlanak előadások, hanem az utcán is – a szabadtérre természetesen kimondottan utcaszínházi produkciókat terveznek. Idén először a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál is részben ideköltözik. A központi helyszín továbbra is Kolozsvár marad június 1–10. között, 4-étől azonban Nagyszebenben is elkezdődnek a vetítések, Radu Gabrea Cocoşul decapitat (Lefejezett kakas) című filmjének bemutatójával. Az aniMOTION fesztiválnak július 3–8. között ad otthont Nagyszeben, az animációs filmek versenye mellett ezen a szemlén animációs reklámokat és videoklipeket vetítenek, továbbá kicsiket és nagyokat is beavatnak a műfaj titkaiba. A vetélkedőre bárki benevezhet a www.animotionfest.ro honlapon. „Mi a lényeg? Elmondani egy történetet szabadon, saját megfogalmazásban. Olyan folyamat részesei vagyunk, amelyre eddig még nem volt példa a történelemben, és amelynek során a kísérleti lesz a mainstream” – fejtette ki beharangozójában Szakáts István, a fesztivál igazgatója.

Az említett fesztiválok mellett a programok felsorolhatatlan sokasága várja az érdeklődőket, köztük az ArtMania rockfesztivál, június 15–17. között, a Néphagyományok Fesztiválja július 30–augusztus 5. között, továbbá a legnevesebb tíz olasz divattervező is bemutatkozik Nagyszebenben június 30-án.


Szerzo: Rostás-Péter Emese

Forrás: http://www.kronika.ro
 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje