• Magyar
  • Román

Jazz, folk, multikulturális karöltve Nagyszebenben

2007-05-08 06:03
Európa Táncol és Énekel- nevű előadás sziporkázott vasárnap este a Nagypiactéren

Európa Táncol és Énekel- nevű előadás sziporkázott vasárnap este a Nagypiactéren. Az előadást mintegy hétperces tűzijáték előzte meg, így a város különböző pontjain is érzékelhető volt az ünnepi hangulat.

 

 

 

"Európa Táncol és Énekel " - nevű előadás sziporkázott vasárnap este a Nagypiactéren. Az előadást mintegy hétperces tűzijáték előzte meg, így a város különböző pontjain is érzékelhető volt az ünnepi hangulat. A kispiactérre érkezők orrjáratait azonban robbanóanyag maradványok töltötték tele. A katolikus templom észak-keleti oldalára felszerelt vasszerkezetes színpadot a közönség már a kulturális évad megnyitóján megszokhatta. Mintegy tízezer létszámot meghaladó érdeklődő követte a multikulturalitás jegyében - megashowként beharangozott hazai folkegyüttesek bemutatkozását.

Itt volt a Brassói görög közösség Eftimos nevű táncegyüttese, Suceava megyéből- az ukrán közösséget képviselő Kolomeika, a temesvári szerbek Mladost együttese, továbbá a konstancai Török Demokraták Egyesületének táncképviselői, a marosvásárhelyi Maros együttes, valamint a szebeni Német Demokrata Fórum népi együttese és a Cindrelul Junii Sibului professzionális népi együttes. Neves szólisták, Niculina Stoican, Ionuţ Fulea, Andreea Voica, Dinu Iancu Sălăjanu, Gabriela Tuţă, Robert Târnăveanu, Ileana Rus, Rodica Anghelescu, Carmen Chivu, Constantin Bahrin, Cristina Georghiu, kisebbségi és román népdalokat adtak elő. A párhuzam kedvéért, az évadnyitó tam-tam-ja okán, a szervezők okulhattak abból, hogy a közönségnek csak egy apró kis hányada láthatta a színpadon zajló történéseket, ezúttal technikailag sokkal kiforrottabb megoldásokkal éltek a szervezés kivitelezői. Az előadásokat nemcsak a színpadon láthatta a közönség, mert az egész Nagypiactért körülölelő épülethomlokzat a színpadon történtek visszatükrözését szolgálta. És nem volt zavaró ha ablakmélyedésbe tévedt a primplánba hozott arc, nem volt zavaró ha megtűrődött a táncosok teste, mert így mindenki egyaránt részese lehetett az élménynek. Így a színpadtól legtávolabbra megállók is láthattak, hallhattak. (hála decibeleknek is) Rendkívül vonzó jelenség majdnem ugyanannak a nemzetnek a népviseletébe bújtatott többnemzetiség felvonultatása. A más nyelveken éneklők, más ritmusokra táncolók látványa, illetve auditív élménye, jelzi, hogy tényleg multikulturálisak vagyunk. Ha Szebenre alig három-négy nemzet együttélése jellemző, így ez a kép egész Romániára kivetítve, csak beigazolja, hogy tényleg sokszínűek vagyunk, és mind megmaradnánk ebben a nagy egyvelegben, azoknak amik vagyunk, görögnek ha úgy tetszik, vagy szásznak.

A kiskocsmák bárok elé kitelepített teraszok már egyértelműen jelzik, hogy Szeben belvárosába fókuszálódott minden. „Terasz- terasz hátán” nevű negyednek is beillene a Nicolae Balcescu sétáló utca. Turisták, helyiek egyaránt élvezhetik a frisslevegős kocsmázást, ahol nem kell dohányzó asztaltársaikkal élet-halálharcot vívniuk minduntalan: lazán- egyszerűen, esti andalító zenével ínyenckedhetnek.

Az utcákon mindenféle nyelvet beszélőkkel lehet találkozni, vélhetően a múlt hét végén debütáló nemzetközi Jazz fesztivál hozta ide „Bábel” népeit. Kilenc napig lesz jazz a középpontban , Cazarama 90- Pavilonban, Nagypiactéri színpadokra, és más különböző színhelyekre vonzza az esemény a jazz kedvelőit. Ez a fesztivál egyébként hazánkban a leghosszabb életű kulturális eseményeknek egyike, ugyanis harminchat év régiséget tud magáénak. Az EUROPE JAZZ NETWORK- hoz tartozik és a jazzvilágában az egyik legigényesebb európai jazz találkozóként tartják számon. A koncerteken kívül jamsessionok, workshopok, videoprojekciók, gazdagítják a fesztivál programját .Mindezek közös pontja, a jazz és annak kereszteződése bárminemű irányzattal akár, folkról, szimfonikus zenéről, rockról, bluesról, salsaról avagy hip-hopról legyen is szó.

Illyés Judit

 

 

 

 
 
 
Oldal teteje