• Magyar
  • Román

Kíváncsi kultúrturisták?

2007-08-21 11:38

A Magyar Kulturális Iroda meghívására érkezett Kelemen Hunor ügyvezető elnök Nagyszebenbe, az Ars Hungarica – Magyar Hét programsorozatra vasárnap este. A politikus nyitóbeszédében kihangsúlyozta, a város számára a „fejlesztés megvalósításának esélyét” jelenti az idei kulturális fővárosi cím. „Ezen a héten Nagyszebenben a népes európai közösség előtt mutatkozunk meg. Fontos, egyedi lehetőség, hogy a magyar kultúra panoptikumába az erdélyi magyarok tolmácsolásával, útbaigazításával tekinthetnek be a távolról érkezett európai utazók” – mondta, s hozzátette: kitűnő alkalom kínálkozott most arra, hogy kíváncsivá tegyük őket kultúránk iránt.

ArsHUNGARICA_2007.19_024_b

A politikus az RMDSZ nevében is megköszönte a Magyar Kulturális Iroda, valamint a szervezésben részt vevő intézmények dolgozóinak fáradozását, hogy „munkájukkal hozzájárultak a magyar kulturális örökség európai népszerűsítéséhez.”

ArsHUNGARICA_2007.19_023_b

Szép Gyula, a Communitas Alapítvány Művelődés Szaktestületének elnöke korábban elmondta, szívesen látná más magyar kisebbségek hasonló kezdeményezését is, Benedek Zakariás szebeni-RMDSZ elnök pedig a multikulturalitás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A mai Nyírő József-nap irodalmi kávéházzal indul; később bemutatják a kistérségi újságokat, majd a székely néprajzról és történelemről tartanak konferenciát a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében. Este a Tarisznyás együttes és a Ghymes koncertjével zárul a Magyar Hét harmadik napja.

E. Zs.


Forrás: Maszol
 
 
 
Oldal teteje