• Magyar
  • Román

Lassú Evés - az Európa Filmfesztiválon

2007-05-16 06:28
Erwin Wagenhoffer dokumentumfilmje rajtol pénteken a szebeni közönség előtt. Ezt azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert a minden idők legnézettebb dokumentumfilmjeként tartják számon.

Olvasom, nézegetem az Európa Filmfesztivál programjait. Slow Food- azaz lassú étkezés. És slow food kapcsán a minapi Fast Food-os percélményeim peregnek tova, annak illatával ízével együtt. Amikor is beültem, illetve beálltam a Fast Food terasza alá. Rendelés: sült krumpli saláta, majonéz. Nocsak. Jól hangzanak így együttesen korgó gyomrúak számára ezek a szavak, ám ne tessenek becsapni idejekorán étvágyukat. El kell képzelni egy nagy adag olajos hasábburgonyát amelyet mikrohullámsütő ringlispirében háromszorosan is újjá dédelgetett, melegített a technika, mindezt ízetlen saláta reszelékkel megszórva, no nem a bio fajtából, aztán a tasak tartalmát lejárt szavatosságú majonézzel becsöpögtetve. Csinos kis adag étvágypumpáló. Fast food- lassú embereknek nem való, idejekorán rákellett jönnöm. Gyors étkezés lassú, véget nem érő émelygés. Már csak Coca Colával leöblíteni ezt az egész kotyvalékot volna jó. És lőn. „Csúcs ez az érzés” – hömpölyögött elő valahonnan egy régi Coca Cola reklámja. És ez az érzés tompa főfájásig majd gyomorrontásig vezetett.

we feed the world_b

 

De térjünk vissza az Európa Filmfesztivál újdonságaként jelentkező Slow- Food érdekességre- A Mi tápláljuk a világot című -2oo5 ben bemutatott osztrák Erwin Wagenhoffer dokumentumfilmje rajtol pénteken a szebeni közönség előtt. Ezt azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert a minden idők legnézettebb dokumentumfilmjeként tartják számon.

Értelemszerűen sokat várok ettől a Slow Food-ot övező misztikumtól. Mármint kiváncsivá tesz, hogy mi jut el belőle ide Nagyszebenbe, mennyire fog ráharapni a közönség. Gasztronómiai érdekesség, trendi, vagy csak életmód revolucionisták mozgalma?


A nyugati kultúrákban A Slow Food mintegy húsz éve meghonosodó jelenség. Egy Carlo Petrini nevű olaszhoz kapcsolódik aki szerint “Az ember feltalálta a gépet - és a gépekhez igazította az életet. A Slow Food - az öko-gasztronómia - lázad a gépiesség, az élet felgyorsítása ellen, amely arra akar kényszeríteni minket, hogy gyorsan együnk” Statisztikai adatok szerint ma már 13o országban 85 ezer tagot számlál a mozgalom

Illyés

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje