• Magyar
  • Román

Nagyszeben És Segesvár Versengése

2007-05-10 10:49
Segesvár - Nagyszeben
Nagyszeben kockáztatja, hogy nem kerül fel az UNESCO világörökségi listájára, adta hírül a Rompres hírügynökség.

Megtörténhet, hogy Nagyszeben nem kerül fel a világörökségi listára, ugyanis más települések vannak a »vörös listán«, mint például Segesvár” – nyilatkozta a minap Mihai Dragomir, a Mioritics programmenedzsere.

 


Fotó:http://www.maszol.ro


Szeben polgármestere, Klaus Johannis már a múlt évben észrevételezte saját városa ilyen értelmű veszélyeztetettségét. Mint akkor mondotta, az UNESCO jelenleg más irányban keresgél. A polgármester viszont nem zárta ki annak lehetőségét, hogy mégis Szeben mellett dönt a szervezet, tekintettel arra, hogy ebben az évben ez a város lett az európai kultúra fővárosa.

A Mioritics Egyesület e héten Nagyszebenben, a Thalia teremben felavatta Románia első, a szellemi örökséget nyilvántartó turisztikai irodáját a velencei regionális UNESCO irodával partnerségben, melyet az olasz kormány finansziroz. Ez a partnerségi kapcsolat része a „Cultural Heritage – A Bridge Towards a Shared Future” nevű, a regionális együttműködés további fejlesztése és a kelet-európai szellemi örökség felkarolása érdekében hozott UNESCO kezdeményezésnek. Az iroda tájékoztatással szolgál a romániai és külföldi turistáknak az országban fellelhető szellemi örökségekről, kulturális programokról.

Ugyanakkor beindították a www.fortified-churches.com honlapot is, amely a dél-erdélyi (szebeni, szászmedgyesi, brassói, segesvári) erődtemplomokról, turisztikai létesítményekről szolgál tájékoztatással. Májusban hasonló turisztikai iroda nyílik meg Segesváron is, ugyancsak a Mioritics civil egyesület kezdeményezésére.

 


Forrás: http://maszol.ro
 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje