• Magyar
  • Román

Szeben érzõ aniMOTION-ja

2007-07-06 13:54
Az animációs film fõvárosává is avatta Nagyszebent, Európa idei kulturális fõvárosát az AltArt Alapítvány: július 8-ig aniMOTION címmel a legfrissebb európai animációkat pörgetik itt.

Szakáts István fesztiváligazgató úgy látja, új szintekre jutott az önkifejezés szabadsága azzal, hogy a Flash, vagy 3D Max technológia bármely alkotó számára elérhetõ, ráadásul ingyenesen terjeszteni lehet az animációs alkotásokat (és egyéb filmecskéket) az interneten. Az egykor kolozsvári tévésként is dolgozó, csíki szakember úgy érzi: reneszánsz van, a terjesztés reneszánszát éljük.

 

animation_b


Az aniMOTION több mint ezer perc animációt vetít 2500 nézõnek, 600 résztvevõvel számol a vitákon és műhelymunkákon – köztük a román kilátásoknak és fejlõdési lehetõségeknek szánt kerekasztal. Húsz ifjú alkotó a fesztivál ösztöndíjával tartózkodik Szebenben azért, hogy a hivatásos szakmabeliekkel léphessen kapcsolatba – õk a tavalyi és tavalyelõtti műhelyek résztvevõi közül a legjobbak.

A fesztivál „közprédára” bocsátott különlegessége az animatron nevű szerkezet: ez egy interaktív készülék, melyet az AltArt fejlesztett ki animációk készítéséhez. A román animáció 1920-ban kezdõdött Aurel Petrescu Pãcalã a Holdon című munkájával, amely elveszett, így Marin Iorda 1927-es Hapleája számít a legrégibb műnek. Amint ismeretes, az európai szakma 1957-ben kapta fel a fejét a román animációra, amikor Ion Popescu Gopo Rövid történelme Palme d’Or-t nyert Cannes-ban.

 


Forrás: Maszol
 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje