• Magyar
  • Román

Szoborszivárgás Szeben

2007-05-10 12:51

Hermannak, a mitikus nagyszebeni városalapítónak emelhet kalpagot pár napja a Nagyszeben óvárosában sétáló.

2007 Európa Kulturális Fővárosának történetébe szerdától félhivatalosan nyolc darab embernagyságú szobor vonult be, de ezek tervszerinti felavatására csak jövő hét elején kerül sor. Hermann megsokszorozódásával nem kell mindjárt valami klóntechnológiára gondolni, egyszerűen arról van szó, hogy nyolc különböző iposztázisban próbálták alkotói bemutatni az utókornak a legendás alakot.

 

Fotó: www.maszol.hu

 

 

Így Hermann látható lovag, bankár, diák, tiszt, dandy illetve korabeli mészáros formába öntve. Ez a kiállítás a harmadik a szabadtéri kiállítások közül. A legelső a Műemlékek , emberek, tájak”- nevet viselő információs, történelmi jellegű fotókból álló tárlat immár a Nagypiac részévé vált „Történelem lépésekben, ismerkedjenek meg Hermannal” a neve ennek az új „szabadégallatti” kiállításnak és az Inforom Kulturális Alapítvány szervezésében jött létre. A szobrok egészen év végéig a város egyik turisztikai attrakcióját képezik.

 

 

Fotó: www.maszol.hu
A Kulturális Főváros programajánlója szerint fémlemezre felrótt háromnyelvű tájékoztatót rögzítenek a szobrok talapzataira. A Hermann figurák azonban egyelőre még nincsenek felíratozva, kivéve a Haller Kévézó előtti szobor esetében a papírfecnis megoldást, amit az eső azóta lemosott.
Fotó: www.maszol.hu

Olykor egy-egy turistacsoport körülveszi a műveket, azonban nagyobb tolongás nem alakult ki ezek körül. A helyiek, amennyiben látómezejük befogadja a Hermannokat megállnak egy pillanatra, megcsodálják, aztán továbbmennek, vagy emlékképeket készítenek.

A helyszínek ahová szobrokat helyeztek, Nagypiactér, Kispiactér, Brukenthal Történelmi múzeuma előtti, Thália épülete előtti , valamint a Brukhental Kollégiuma előtti tér.

 


Forrás: Új Magyar Szó
 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje