• Magyar
  • Román

A nagyszebeni Radu Stanca Színház évadnyitó előadása

2013-09-10 08:24

2013. szeptember 13-án, 19,00 órai kezdettel mutatják be a nagyszebeni Radu Stanca Színházban a "Mozart Steps" című darabot. Gigi Caciuleanu rendező egyben koreográfus és táncmester is. Az intézmény román nyelvű ismertetője alább olvasható.

 Mozart Steps©Sebastian Marcovici (48)_b

Gigi Căciuleanu deschide stagiunea 2013 - 2014 de la Sibiu

 

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 13 septembrie, ora 19:00, în coproducție cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, premiera spectacolului „Mozart Steps”. 

„Mozart Steps” este un spectacol de autor ce poartă semnătura coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu. Producția Teatrului Național din Sibiu completează imaginea unui spectacol ce lărgeşte barierele teatrului spre o suită de acte dansante. „Atunci când sunt întrebat ce gen de dans practic, răspund că fac teatru coregrafic. Este o formă de teatru care foloseşte limbajul dansului şi care utilizează mijloace de construcție coregrafică.” a declarat Gigi Căciuleanu referitor la procesul său de creație.

Mozart Steps©Sebastian Marcovici (42)_b

„Mozart Steps” este un spectacol de teatru coregrafic creat în exclusivitate pentru Teatrul Național din Sibiu. Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu, urmând să fie prezentat anul viitor în programul oficial al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Multiplele referințe culturale ancorate în acest spectacol creează un spațiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică şi cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele „Mozart l’Egyptien” şi „Mozart in Egypt”.

Din distribuția acestui spectacol fac parte atât actori de la secția română şi secția germană a Teatrului Național din Sibiu, cât şi studenți de la Secția de Actorie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. „Pentru asta mi-am propus, ca primă etapă de lucru, să-i metamorfozez pe cei cu care voi lucra, şi care nu sunt dansatori de meserie, încercând să-i preschimb din Actori în DansActori. Îmi propun nu numai să-i pun în scenă ci, mai degrabă, să-i  coregrafiez, să-i fac să danseze. În sensul cel mai frumos al cuvântului.” a declarat Gigi Căciuleanu.

Premiera spectacolului programată vineri, 13 septembrie, ora 19:00, marchează 225 de ani de teatru la Sibiu şi va fi urmată de o sesiunea Q&A în prezența coregrafului care va răspunde întrebărilor din partea publicului. Evenimentul este gândit ca o împărtăşire a experienței coregrafului cu privire la identitatea artistului în raport cu identitatea lumii.

Mozart Steps©Sebastian Marcovici (52)_b

Gigi Căciuleanu este unul dintre cei mai dinamici coregrafi români. Născut la Bucureşti, este admis la vârsta de 9 ani la Şcoala Naţională de Coregrafie şi se perfecţionează mai apoi la Teatrul Balşoi din Moscova. În perioada 1972 – 1973 a lucrat la 10 creații în cadrul companiei Folkwang Ballet, condusă de celebra Pina Bausch. În 1978, cu ajutorul Ministrului Culturii din acea perioadă, Michel Guy, este numit Director Artistic al Centrului Naţional Coregrafic la Rennes. În 1994 se mută la Paris şi înfiinţează Compania Gigi Căciuleanu, iar în 2001 a fost numit director artistic al Baletului Naţional Chilian. Gigi Căciuleanu este autorul cărții „Vânt, volume, vectori”, apărută la Editura Curtea Veche. Artistul a fost distins pentru merite deosebite cu medaliile „Ordre des Arts et des Lettres”  (Franţa) - cu gradul Chevalier şi „Steua României” (România) - cu gradul de Cavaler.

„Mozart Steps” va fi prezentat, de asemenea, în avanpremieră, joi, 12 septembrie, ora 19:00, tot la sala Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Prețul unui bilet pentru oricare din reprezentațiile programate pentru acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 15 lei cu reducere pentru elevi, studenți şi pensionari, în limita locurilor disponibile.

**

MOZART STEPS

un spectacol de teatru coregrafic de GIGI CĂCIULEANU

ASISTENT COREGRAFIE: Adriana Bârză; ASISTENT SCENOGRAFIE: Alin Gavrilă; DISTRIBUȚIA: Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Daniel Plier, Iulia Maria Popa, Vlad Robaş, Marius Turdeanu, Ema Veţean, Liviu Vlad, Anca Pitaru; STUDENȚII: Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Popa, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Cristi Timbuş, Maria Tomoiagă, Ana-Maria Vereş

durata aproximativă: 1h 20min, preț bilete: 20 lei; 15 lei

 
 
 
Oldal teteje