• Magyar
  • Román

ARTMania 2013 - a szépművészet és rockkultúra otthona

2013-08-19 11:47
Sharon den Adel energikus előadásmódja lenyűgözte a közönséget

A nagyszebeni ARTmania Fesztivál sokszínű kulturális platformként a szépművészetre alapozva nagy hangsúlyt fektet a rockkultúra aktuális irányzataira immár nyolc éve, és ez nem volt másképp az idén megszervezett egyhetes rendezvényen sem augusztus 5. és 11. között. Jellegzetes programja és különleges helyszíne miatt az ARTmania márkanév az évek során nemzetközileg is elismertté vált, így nem csoda, hogy a művészetkedvelők és rockrajongók ilyenkor az erdélyi szászok egykori kulturális és kereskedelmi központjába látogatnak, hogy hétvégén a hazai és világhírű együttesek koncertjein bulizzanak, hétközben pedig számos kiállításmegnyitón, filmvetítésen, könyvbemutatón, workshopon és irodalmi beszélgetésen vegyenek részt.

De nem csak a szépművészet és szépirodalom van jelen hansúlyosan a programban, hiszen a fesztivál keretében a nagyszebeni Brukenthal és az Astra Falumúzeumba is ingyenes belépést biztosított a fesztiváljegy, így a múzeum állandó kiállításai is megtekinthetőek voltak, akárcsak a falumúzeumban zajló népművészeti vásár és fesztivál. Emellett mintegy a berethalmi Telihold horrorfilmfesztivál előzeteseként négy rövidfilm is látható volt a Habitus galériában, akárcsak az Aranymedve-díjas Gyermek fekvése és a Marian Crişan rendezte Rocker is.

A koncertsorozat már csütörtökön elkezdődött a Kispiac téren a The Mono Jacks koncertjével, amelynek zenészei 2008 óta dolgoznak együtt a hazai alternatív-indie rock meghatározó együtteseként. Aki először hallgatja őket, az alkotásaikban felfedezheti az érettséget, intenzitást, amit koncertjeiken elsöprő enegiával és eleganciával adnak át közönségüknek. Ugyancsak csütörtök este lépett fel a Nagypiac téri Brukenthal Palotában a német Deine Lakaien Duo. Az avantgárd elektronikus zene képviselői akusztikus koncerttel készültek a műfaj rajongóinak. Sokéves zenei tapasztalatuk és világhírű turnéik után – amelyekkel igyekeznek egyre inkább nyitni közönségük felé – vitatott politikai témákat (bevándorlás, európai uniós egység, háború, a hétköznapi emberek hatalom-nélkülisége és jövő iránti felelősségvállalása, – is feldolgoznak. Természetesen ők sem hagyhatják ki az örök témát, a szeretetet, amiről szerintük a legnehezebb énekelni.

artmania02_b

Igazi koncerthangulatot teremtett az izraeli Orphaned Land       

A hétvégi koncertmaraton már péntek délután elkezdődött a Kispiac téren. Az Aeon Blanket alternatív rock banda és az 1998-ban alapított, de azóta tagcserék miatt megváltozott felállású Alternosfera melegítette be a közönséget az esti nagykoncertekre. A dark wave, metál és gótikus rock beütésű zenét játszó Aeon Blanket már befutott bandának számít és a hazai fesztiválok állandó fellépői közé sorolható, így az ARTmaniáról sem maradhatott le, mint ahogyan a hazánkban és Moldovában egyaránt népszerű Alternosfera és közismertté vált slágereik sem.

A Nagypiac téri koncertek első fellépője a svéd-dán Amaranthe együttes volt, akik ugyan csak egyetlen albumot vettek eddig fel, mégis sikerült közismertté válniuk Nyugat-Európa-szerte. Első hazai fellépésükön kirobbanó energiájukkal, és énekesnőjük, Elize Ryd színpadi jelenlétével sikerült kivívniuk a közönség szimpátiáját. 1.000.000 Lightyears és Hunger című dalaik hallatán a résztvevők lelkesen ünnepelték az együttes előadását.

Rövid szünetet követően a német Haggard zenekar következett. Kétségtelenül az ő fellépésük volt a fesztivál egyik leginkább várt pillanata. A metálzenét középkori, reneszánsz és barokk zenei elemekkel ötvöző együttes nagyon népszerű a hazai rockerek körében. Magávalragadó hangzásviláguk­ a zenekarban játszó 12 zenésznek köszönhető, egyedi koncertélményt nyújtva a rock- és szimfonikus zenét egyaránt kedvelő közönségnek, amelynek lelkesedése egyre fokozódott az Of a Might Divine, Per Aspera ad Astra, Awaking the Centuries, Upon Fallen Autumn Leaves és Eppur si Muove dalok hallatán. A koncert csúcspontja mégiscsak az utolsó dal, a Herr Mannelig című dal volt, amikor a közönség együtt énekelt Susanne Ehlers szoprán énekesnővel.

artmania01_b

A Xandria a Neverworld’s End stúdióalbumát népszerűsítette   

Pénteken este a holland Within Temptation lépett utolsónak színpadra, visszajáró fellépőjeként az ARTmania fesztiválnak. A maradandó zenei élmény egyedi látványvilággal egészült ki a koncerten levetített rövidfilmekkel, és Sharon den Adel énekesnő energikus előadásmódja is nagy hatással volt közönségére. Az Unforgiving album turnéja keretében fellépő zenekar ötödik albumáról szólt a koncert első három száma: a Shot in the Dark, In the Middle of the Night és a Faster, de a hallgatóság nagy örömére felcsendültek az együttes méltán közismert slágerei is, az Ice Queen, a Mother Earth, a See Who I am, Our Solemn Hour, Stand My Ground és az Angels. A tökéletes hangzásvilág, fényjáték és jól összeállított dallista mind-mind szerves része volt a zenekar által nyújtott felejthetetlen zenei élménynek.

Szombat délután a Coma és az Omul cu Şobolani együttesek léptek színpadra a Kispiac téri színpadon. A bukaresti Coma együttes akusztikus koncerttel készült ezúttal a nagyszebeni közönségnek, míg az Omul cu Şobolani közismert dalaira bulizhatott mindenki.

A Nagypiac téri koncerteket a német szimfonikus metál zenekar, a Xandria nyitotta, akik új felállással érkeztek, hiszen új basszusgitárosuk és szoprán énekesnőjük van Steven Wussow és Manuela Kraller személyében. Az együttes a korszerű rockot ötvözi a misztikus zenei hangzásvilággal, Nagyszebenbe a Neverworld’s End című legújabb stúdióalbumuk népszerűsítésére érkeztek. Az együttes első tíz évére jellemző elektrós hangzású gótikus metáltól eltérően az új album műfaja inkább a szimfonikus metál. Hogy az együttes melyik zenei világát kedveli jobban, azt ki-ki maga dönthette el a koncertet követően.

Az izraeli Orphaned Land igazi koncerthangulatot teremtett az ARTmania második estéjén. A Közel-Keletről érkező 20 éves zenekar zenei stílusa eklektikus, amely a progresszív metált a népi elemekkel ötvözi, így teremtve meg egy csodálatos zenei utazás világát, reményt adva a háborús időkben is. A keleti folk metal megteremtőiként számon tartott banda eredetileg progresszív death és doom metalba épített bele már a kezdet kezdetén sok-sok közel-keleti népzenei elemet, mellyel példát mutattak sok fiatalabb zenekarnak. De nem csak e példával jártak elől, hiszen témaválasztásuk is különleges: a három nagy ábrahámi vallás, a zsidó, a muszlim és a keresztény hit ősi történeteit feldolgozva reflektálnak az aktuális politikai helyzetre. Ezzel a közel-keleti problémák békés rendezésének, a népek és vallások közti megbékélés legnagyobb zászlóvivői talán az egész metálvilágban.

A fesztiválon szintén második alkalommal koncertező német Lacrimosa duó a gótikus metál stílust képviselte. A műfaj rajongóit a koncert kezdetén kitőrő vihar sem tántorította el a kissé nyers hangzású, közvetlen szövegű daloktól. A zenészek által ígért sajátos, drámai koncertélmény a zuhogó eső miatt nem lehetett teljes, bár a Lacrimosa elnevezéshez könnyen társítható a fentről érkező könnyes zuhatag.

Dézsi Ildikó

Forrás: Szabadság.ro

 
 
 
Oldal teteje