• Magyar
  • Román

Fotók a szibériai Altájból és Kamchatkából

2011-03-05 05:45
A „Franz Binder” Néprajzi Múzeumban

A „Franz Binder” Néprajzi Múzeum, az ASTRA Nemzetközi Múzeumi Komplexus egysége, egy érdekes és izgalmas kalandot ajánl az ázsiai világban az „Utazás Altájban és Kamchatkában” ideiglenes kiállítás által, ami csütörtökön, 2011 március 3-án nyílik meg, 13 órai kezdettel, az intézmény székhelyén, a Kispiacon 11. szám alatt.

A kiállítást 12 órai kezdettel a fotók készítője nyitja meg, ezáltal, egy fellépés keretén belül, az ázsiai népről és helyekről mutat be információkat és saját véleményét, melyeket az utazás által sikerült megszereznie. A kiállítást bárki megtekintheti, minden korosztálynak szól, de különösen a földrajz-turizmus, néprajz és újságíró egyetemi hallgatóknak. Megfelel a „Franz Binder” Múzeum általános kitűzésének, vagyis annak, hogy a világ népművészetet ismertesse és ugyanakkor az intézmény annak tendenciájának hogy olyan szakemberekkel, gyűjtőkkel és zarándokokkal működjön együtt akik közvetlenül részt vettek más kontinensen élő emberek életében.

Gabriela Medrea, az újságírói kar végzettje, felosztja szakmai tevékenységet az újságírói munka és a web-design közt. A fotózás tevékenysége egyik tulajdonsága, de ugyanakkor ez hobby is számára.

A kiállítás 71 valódi fotót mutat be, különböző néprajzi és földrajzi aspektusokat ábrázolva, melyeket Gabriela Medrea 2008-ban készített, amikor Uca Marinescuval és Marian Curculescuval a szibériai Altájba és Kamchatkába utaztak, olyan helyekre melyek kevésbé ismertek a közönségnek.

Altai Köztársaság, része az Orosz Államszövetségnek, Ázsia közepén helyezkedik el, határsors Kazahsztánnal, Mongóliával és Kínával. 2003 óta nyitva áll a túrizmusnak, és ennek az utazásnak a célja e vidék és az altáj nép megismerése és a 2008 augusztus 1 teljes napfogyatkozás megtekintése volt.

Sok turista látogatja Altájt azért hogy gyógyítokkal, sámánokkal találkozzanak és oly hisznek abban hogy a Belukha hegy – ami szent hegynek és Shambala kapujának van tekintve - feltölti pozitív energiával.

50 évig, 1990-ig, Kamchatka félszigete zárva volt a turistáknak, titkos katonai tevékenységek miatt. A kiállított fotók a Goreli vulkán és a Mutnovski vulkán különféle termálvizű vulkáni tevékenységeit, gleccsereit és kénsav képződményeit ábrázolják.

A szebeni múzeumban, a kiállított fotók április 3.-ig megtekinthetők keddtől vasárnapig, 9-17 óra közt.

Raluca Buşie,

„Franz Binder” Néprajzi Múzeum

 
 
 
Oldal teteje