• Magyar
  • Román

Márciuskák a Népművészeti Galériákban

2011-03-04 13:04
Astra Múzeum műsorán

A Művészetek Háza Népművészeti Galériái (Kispiac (Piaţa Mică, 21 szám) és a szabadtéri Múzeum felkészültek a tavaszra! Megszokás szerint az ASTRA Múzeum, évszakváltásra hív meg mindannyiunkat! Március 1 előtt a Népművészeti Galériák, ebben az évben is márciuska kiállítást rendeznek, eladásnak szánnak több száz fajta ökó anyagokból készült márciuskát: gyapjú, kerámia, gyöngy, fa, természetes szálas anyagok, stb.


A fehér-piros zsinórral kötött amulettek, híres kézművesek által vannak készítve és a természet újjászületését jelképezik, a lélek „tavaszát” és szerencse meg gazdagság hordozók. A kis fekete kéményseprő régi szerencse szimbólum, a román hagyomány szerint. A kéményseprő a szerencsét jelképezi és boldogságot és gazdagságot hoz. A hóvirág márciuska a kitartás, a bátorság és az örök hűség jelképe, ez a virág reményt oszt. A katicabogár Európa szinten elismert szerencsehozó és védő tulajdonságai miatt. A négylevelű lóhere egy gyakori szimbólum több nemzetiség körében. Némely legenda azt állítja hogy a négylevelű lóhere az egyetlen amit Éva magával vitt amikor ki lett űzve a Paradicsomból. A patkó a legismertebb szerencsét hozó talizmán a világon. Kezdetben a patkók vasból készültek és ember és állat védő tulajdonságokkal rendelkeztek. Megvédték az embereket és az állatokat a gonosz varázslók ellen és a gonosz szellemek ellen.

A Kispiacon a 21 számnál várunk mindenkit szívesen, a Hazugok Hídja (Podul Minciunilor) mellett, 09.00 és 17.00 óra közt, hogy megcsodálja és megvásárolja az Évszakok Galériája által kiállított tárgyakat!

 
 
 
Oldal teteje