• Magyar
  • Román

"A zene barátai" című fesztivál Nagyszebenben

2015-03-02 09:47
Harmadik alkalommal - 2015. március 6-8.

Harmadik alkalommal szervezik meg Nagyszebenben "A zene barátai" című fesztivált, amelynek keretén belül zongoraelőadó versenyre is sor kerül a legfiatalabb korosztálynak. A fesztivál összes műsorát az Astra Könyvtárban szervezik meg, a belépő ingyenes. A nagyszebeni esemény főszervezője Orth Enikő zongoratanárnő. További részleteket, román nyelven alább lehet olvasni:

FESTIVALUL  “PRIETENII MUZICII/PRO PIANO – ROMÂNIA’’ - EDIŢIA a III - a

Festivalul ’’Prietenii muzicii’’ din cadrul ’’PRO PIANO ROMÂNIA’’, aflat la cea de-a III–a ediţie, se va desfăşura în perioada 06-08 martie la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, în Sala festivă (Corp A, etaj 2).

Intrarea pe tot parcursul celor trei zile de festival este liberă.

AFIS PRO PIANO 2015_b

Manifestarea este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani, fiind divizată în 3 secţiuni: A - tineri care studiază pianul ca instrument principal, în școli și licee de muzică, B - tineri care studiază pianul fie ca instrument opțional, fie la Palatele Copiilor, Case de Cultură sau în sistem particular şi  C- ansamblu la 4 mâini (pe un pian).

La festival s-au înscris 114 copii, cu 36 mai mulţi faţă de ediţia de anul trecut. Dintre aceaştia 41 sunt din judeţul Sibiu.

Scopurile festivalului:

- Încurajarea învăţării unui instrument muzical, considerând că muzica contribuie la dezvoltarea capacităţilor mentale ale copiilor și tinerilor

- Crearea unui  cadru organizat de manifestare artistică şi muzicală în care tinerii îşi pot prezenta şi compara calităţile tehnico-interpretative însuşite

- Oferirea unei alternative constructive de petrecere a timpului liber şi o posibilitate de direcţionare optimă a atenţiei şi al potenţialului de manifestări multiple ale copiilor

La nivel naţional evenimentul este organizat de Fundaţia Culturală “PRO PIANO-ROMÂNIA”, care a fost înfiinţată în anul 1996, în Bucureşti. Potrivit statutului său, fundaţia are ca scop principal depistarea, educarea, selecționarea şi subvenţionarea elitei artistice, culturale, muzicale, prin şcolarizarea în învăţământ autorizat a persoanelor fizice de orice vârstă, precum şi prin sprijinirea şi promovarea tinerilor supradotaţi, a talentelor reprezentative pentru muzica vocală şi instrumentală laică şi religioasă, pe plan naţional şi internaţional. În anul 1997 a fost organizată prima ediție a Concursului Internațional de pian ,,Pro Piano – România, cu frecvență anuală. Preşedintele ei este Stela Avesalon, profesoară de pian gradul I, cu Gradaţie de Merit și Diplomă de Excelență conferit de Ministerul Invațământului, pentru întreaga activitate.

DSC00966_b

Iniţiatoarea acestui festival la Sibiu este profesoara de pian Enikő–Maria Orth,

cu Medalia ,,Meritul pentru Învăţământ clasa I – a”.

În cadrul festivalului se vor acorda diplome de Excelenţă, de Merit, de Participare, Premii Speciale (pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti, premiu pentru prezenţă artistică deosebită, etc.) din partea Fundaţiei ’’PRO PIANO-ROMÂNIA’’ şi premii speciale în bani din partea arhitectului Mircea ŢIBULEAC, în calitate de preşedinte al Filialei Judeţene Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Culturală ’’PRO PIANO – ROMÂNIA” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Filiala Judeţeană Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) si Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Sponsori: S.C. BLISS S.R.L, Rotary Club Sibiu Cibinum

Parteneri media: Tribuna, Turnul Sfatului, Radio TV Sibiu, Hermannstadter Zeitung, Sibiu 100%.

 
 
 
Oldal teteje