• Magyar
  • Román

Jazz Fesztivál 2011 - Nagyszeben, május 8-15

2011-05-03 23:42
SIBIU JAZZ FEST 2011

Kevés az a jazz fesztivál, amely több mint négy évtizedes fennállással büszkélkedik - az egyik közülük a nagyszebeni. Az alig egy évszázados művészet terén ez egy fontos teljesítmény. E nemes nagyszebeni kulturális esemény fenntartása lehetővé vált, az utóbbi 15 évben H.K.J. Schmidt – hogyan másképp mint body and soul? – fáradhatatlan tevékenységének és támogatásának köszönhetően, a Sibiu Jazz Festival szervező Alapítvány égisze alatt.

ChinaMoses_online_bPlakat_b

Mit készítenek a 2011 május 8-15 esemény alkalmával?

Kezdjük az énekes női hangokkal (H.K.J.S. vallott kedvencei). Sokszínű minta ajánlott, szó szerint és átvitt értelemben: 1.) Fanny Beriaux, a belgiumi szőke klasszikus szellemben nőtt fel, de fegyverrel és csomagokkal áttért a játékos improvizációra; aki nem szégyelli bizonyítani, egy ritmikus szekció lendületével, azt hogy a scat jazz szótő tartalmazza a cat angol szót; a művésznőt a dallam koloratúrája foglalkoztatja első sorban, ami az ő különlegességét tanúsítja, a mai művészet eklekticizmusában.  2.) A világszerte ismert China Moses úgy értékesíti afro-amerikai gyökereit, hogy feltámassza jazz díváit (köztük egy tiszteletre méltó helyen állva saját édesanyja: Dee Dee Bridgewater); a soul és rhythm&blues-on túllévén az MTV-France volt bemondónője, a sárga veszély nevű néger nő visszatér a jazz ismerős útjára a francia Raphaël Lemonnier segítségével; elsőbbség: entertainment. 3.) Maria João portugál nő Mozambikban született a színpad egyik legjártasabb és világszerte ismert jazz művésznője. 1980-ban lépett először színpadra, Aki Takase japán zongoraművésznővel együtt. De az igazi zenei példája Mário Laginha zseniális zongoraművész volt, akivel 1983-ban első albumját készítette. Ezt 12 album követte és együtt a portugál jazz védjegyét jelképezik. Egy dicséretre méltó ötlet volt Szebenbe meghívni és ez új utakat nyithat más luszitán (feltaláló nép) zenészek számára a mi tartományainkon.

maria joao_online_b

Hollandia magas szinten lesz képviselve. A Wired Paradise csoport első szaxofonosa van meghívva: Yuri Honing. Ő a zenei improvizáció művészetét kombinálja rock, dance és elektronikus elemekkel azért, hogy megvallja azt a hitet, amely szerint a jazz nem egy stílus hanem egy nyelv. Ahhoz hogy ezt a tézist bizonyítsa, a szaxofonos egy hazai, megbízható csoporttal kötött szövetséget és egy jelképes maghívottja van – Frank Möbus német gitáros.

Szokás szerint a szebeni fesztivál minden évben bemutat egy lengyel jazz panoráma mintát. Ez alkalommal megismerjük a Chromosomos együttest, amelyet Artur Dominik dobos alapított és vezet.  A kvartett további tagjai Tomek Kasiukiewicz / harsona & elektronikus eszközök, Lukasz Kluczniak – szax és Marcin Lamch. Ez a kvartett a stílus és a műfaj határán mozog, egy szokatlan kombináció tudatalatti jelben:  King Crimson, Ornette Coleman Prime Time-ja, balkán ritmusok, stb.

Kétségtelenül Ausztria egy nagy zenei erő marad mindörökké. Nagyszebeni részvétele 2011-ben több mint vonzó lesz: mióta vártuk hogy itt lássunk egy „klasszikus triót Hammond orgonával”! Csak az egyszerű gondolat hogy újra hallgathatjuk Harry Sokal-t a szakszofonost (a kitűnő Vienna Art Orchestra volt tagja) Raphael Wressnig – el a fiatal orgona alkimistával és Lukas Knöfler – el a heveny dobossal, minden zene szeretőt, aki szomorúan fogadta Jimmy Smith elhunytát, reménnyel tölt el.

A hazai színpad három bíztató pillanatot hirdet: Liviu Laurenţiu Butoi temesvári szaxofonos csoportját, Burton Greene veterán amerikai zongora művésszel; Eduard Jak Neumann híres szaxofonos (aki Temesváron nőtt fel, és Londonban érvényesült); Marcian Petrescu, az első hiteles román szájharmonikás, több évtizedes Toots Thielemans uralkodásának műfajában.

Chucho_Valdes bella_online_b

Mint minden tiszteletre méltó fesztivál a szebeni is azt az alkalmat ajánlja közönségének, hogy sztárokkal találkozzon. 2011-ben a fesztivál csúcspontjaként szereplő koncert Jesús Chucho Valdés-nek, a kubai jazzfőnek van fenntartva, aki egy világszerte ismert élő legenda. Bebo Valdés fia (zongoraművész aki hozzájárult a Buenavista Social Club jelenség fejlődéséhez – akinek hódolatot hozott Wim Wenders filmje), Chucho még az 1960-as években indult mint egy igazi természeti erő. Az ő extrém virtuozitása nem akadályozza meg, hogy a jazz mellett maradjon, ami egy kollektív művészet. Így 1972-ben létrehozza az Irakere együttest, ami majd újra meghatározza a kubai jazz koordináták kifejezőerejét (egy olyan ág amit már 1950-ben Dizzy Gillespie „felfedezett” és népszerűsített). Neki döntő hozzájárulása volt Paquito D’Rivera, Arturo Sandoval, Gonzalo Rubalcaba, Omar Sosa, stb. érvényülésében. Világszerte turnéi vannak.  Havannában, Latin Amerika legfontosabb jazz fesztiválját vezeti. Ő az egyike a kevés külföldi jazz énekesnek aki el van ismerve és akit befogadtak a legbefolyásosabb személyiségek „kánonjába” amit a Down Beat folyóirat empirikus kritikusa követel. 2011. november 9.-én, Jesús Chucho Valdés 70 évet tölt. A legtöbb dal amit az utóbbi években írt Julián fiának vannak dedikálva, aki ugyancsak októberbe született, most öt éve.

Vitalitás, a neved jazz!

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje