• Magyar
  • Román

A Nagyszebeni Nemzetközi Színház Fesztivál egy színpaddá varázsolja a várost

2011-05-24 11:12
FITS 2011 - május 27-június 5

 

10 napig Nagyszeben utcái és terei valódi színpaddá válnak. A város egyedi építészete az ideális színpad a közterületi események kibontakozásának. Ez újbol megerősíti a a 2007-ben volt kulturális főváros látványosságát. A XVIII. Nemzetközi Színház Fesztivál ebben az évben május 27 és június 5. között 90 utcai előadást mutat be és 40.000 néző várható. A szabadban előadott színdarabok szezona, ami már egy hagyományt jelképez, közel akarja hozni az előadás művészetét a közönséghez ezért buzdítja a nézőket hogy részt vegyenek ezeken a művészeti előadásokon. Parádék, berendezések, táncosok, pirotechnikusok, zenészek, akrobaták és óriás szereplők a világ minden részéről összegyűlnek Nagyszebenben és egy lenyűgöző előadást mutatnak be. 300 vetítő és intelligens fények lesznek felszerelve, egy több mind 60 tonnás daru, 80.000 wattos hang berendezés és több mind 15 tonna technikai felszerelés.

Az idéni fesztivált a német Aktionstheater Pan.Optikum cég egy nagyszerű fény előadással, akrobáciákkal, tüzijátékokkal, zenével és felszereléssel nyitja meg. TRANSITion egy olyan előadás ami a társadalmat és a közösségi normákat mutatja be. Ez pénteken, május 27.-én 22:50- kor kezdődik. MALABAR, világszerte a legjobban névlegesített színtársulat, visszatér Nagyszebenbe két új előadással május 29.-én. Az első előadás, Fénylő és bizarr alakok, a Nicolae Bălcescu utcában lesz bemutatva 17:00 órai kezdettel, a második, Helios II, a Nagypiacon 22:30 órai kezdettel. Kétségtelenül, egy maximális érdekpontot a Muaré előadás jelképezi amit a Voala Project színtársulat mutat be és ami egy argentin – spanyol koprodukció. Muaré egy utcai előadás ami 40 méter magasságban lesz bemutatva, a szabad ég alatt, élő zenével és 13 darura felfüggesztett művésszel. Az idén prömierként az Állatkertben is előadások lesznek  bemutatva, ahol a hollandiai Teatro Pavana fogja a „Zsiráfok” nevű színdarabot előadni, vasárnap 12:00 órai kezdettel. Az események teljes prógramját és a szabad ég alatti előadások bemutatását a www.sibfest.ro honlapon lehet nyomozni.

A nagyszebeni Nemzetközi Színház Fesztivál a szebeni „Radu Stanca“ Nemzeti Színház, a Nagyszeben Városháza és a Szeben Megyei Tanács rendezi, a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztérium, a Területfejlesztési és Idegenforgalmi Minisztérium, a Román Kulturális Intézet, a nagyszebeni „Lucian Blaga” Egyetem és az UNITER közbenjárásával.

Társ-producer: a Román Televízió Társaság és a Román Rádió Társaság.

 

 
 
 
Oldal teteje