• Magyar
  • Román

A nagyszebeni színház

2007-03-07 05:27

A nagyszebeni színházi élet kezdetei már a XVI. században fellelhetőek, amikor évente kétszer került sor diákelőadásra. 1582 februárjában tartották meg az első szabadtéri színházi előadást, amely egy csatajelenetet mutatott be.

1756-tól kezdődően Möhringer báró házában (a Nagypiacon található Kék Házban) rendszeresen tartottak színi előadásokat. Akkora érdeklődést váltottak ki az előadások, hogy rövidesen napvilágot látott 1778-ban az első színházi publikáció, a Theatral Wochenblatt.

Martin Hochmeister, a város nyomdásza 1789-ben a Grósztorony átalakításával létrehozta Erdélyben az első színházépületet. 1923-ban kezdett játszani az első román színházi társulat.

A Radu Stanca Nemzeti Színház 1949-ben alakult, a Petri család által működtetett mozi épületében, amit mára átalakítottak és modernizáltak. Ugyanebben az évben alakult meg a Filharmónia valamint a Gong - Gyermek és Ifjúsági Színház.

Évente megrendezik Nagyszebenben a Nemzetközi Színházfesztivált valamint a Diákszínjátszó Fesztivált. A fesztiválokra gyakran eljönnek hazai és magyarországi társulatok magyar előadásokkal.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje