• Magyar
  • Román

AFRIKA SZÍNEI

2011-05-03 09:53
kiállítás a „Franz Binder” Egyetemes Néprajzi Múzeumban

2011. május 5-én, csütörtökön 13 órai kezdettel, nyílik meg az AFRIKA SZÍNEI című kiállítás a „Franz Binder” Egyetemes Néprajzi Múzeumban (Kispiac 11-es szám alatt).

A kiállításon 71 műalkotás és 24 kép, szövegek és térképek lesznek bemutatva a közönségnek, amelyek ismertetni fogják a hagyományos al-szaharai afrikai művészetet. A látogatók megcsodálhatják a „Franz Binder” Múzeum új műgyűjteményét. Ez egy 2009-es mű szelekción alapszik, mely Ana Daniela Mayaya-tól voltak megvásárolva, azaz 57 műalkotás amely a Kongó folyó medencéjéből származik: gazdagon díszített anyagok és Kasai bársony, rituálé és istenek szobrai, faragott bábuk, hangszerek, mindennapi használatú tárgyak és dekorációk. 2010 nyarán, ehhez a gyűjteményhez hozzáadtak 70 különböző tárgyat és beszámoló képet, amik ugyanonnan származnak és amelyeket a iasii gyűjtő a szebeni múzeumnak adományozta. Ma a gyűjtemény kilenc etnikai-kulturális csoportot tartalmaz ami az al-szaharai Afrikát jelképezi:  bembe, luba, songe, kuba, chokwe, pende, yaka, teke és kongo, legtöbbjük a Demokratikus Köztársaság Kongoból (volt Zair) és a Kongo Köztársaságból (Congo-Brazzaville). A képeken megpillanthatók a fenti országok tájképei és Kamerunból is.

Ki kell hangsúlyozzuk ezek gyűjtemények új, változatos és komplex karakterét: a „Francz Binder” Múzeumban, ahol számtalan afrikai műalkotás található, ez egy bizonyos nagyon híres területet mutat be, amelyet rengetek antropológus, történész és művész látogat, de amely nagyon keveset van bemutatva.

A megnyitón Lerida Buchholzer színésznő, a „Radu Stanca” Színházból, egy rövid szavalással kezdi a műsort, a szenegáli Léopold Sédar Senghor költő versei közül néhányat bemutatva.

Az  AFRIKA SZÍNEI kiállítás, a bemutató plakát és a múzeumi oktatási prógram egy szenvedélyes ablakot nyit meg az afrikai kontinens megismerése felé azok számára akik átlépik a múzeum küszöbét.

2011 Május 5 – Július 10 között van megnyitva.

 
 
 
Oldal teteje