• Magyar
  • Román

Astra Múzeum

2007-03-07 06:56

ASTRA—az Erdélyi Civilizáció Múzeuma, Kispiac (Piaţa Mică) 11 szám. A múzeum 1993-ban jött létre és az erdélyi kultúrát és civilizációt interdiszciplináris és az együtt élő etnikumok nézőpontból mutatja be, felvállalta az 1905-ben létrehozott első romániai múzeum szerepkörét, amelyet a nagyszebeni Asociaţiune hozott létre.

A Művészetek Háza, amely a Világbank támogatásával felújítás alatt áll, a későbbiekben lehetőséget biztosít arra, hogy egy széleskörű kiállítási program valósuljon meg, hiszen a legkorszerűbb kiállítótermek sajátosságaival fog majd rendelkezni.

Nagyszeben számos lehetőséget kínál a szabadidős tevékenységek megszervezésére, a hetente sorrakerülő kulturális és sportesemények által. Ha viszont a természetben szeretné valaki eltölteni a szabad idejét, nem kell elhagynia a várost, nem kell a hegyekbe menekülnie, hiszen a város jónéhány parkjában alkalom adódik hosszabb rövidebb sétákra. Mindezek mellett számos terasz, vendéglő várja azokat, akik kikapcsolódásra vágynak, életkortól függetlenül.

Nagyszebenben található Románia legrégebbi vendéglője az Aranyhordó, amely a 15. század óta a Lépcsősétányon található. A helybéliek úgy tartják, hogy maga Mihai Vitéz is itt pihent meg a Szászszelindeki csata után.

Nagyszebenben harminc szálloda működik—hotelek, motelek, panziók—ahol 1740 személy elszállásolása válik lehetővé a lehető legkülönbözőbb árakon, 10 és 200 Euró között.

A Nagyszebeni hoteleknek nagy hagyománya van. Az első hotelről 1555-ből maradtak fenn írásos dokumentumok, amely ott helyezkedett el, ahol ma az Împăratul Romanilor (Római Császár) szálloda található, amely ma is egy igazi turista-látványosság. A hotel első megnevezése "A Török Szultánhoz" volt, amely az évek során sokféleképpen változott. A jelenlegi név 1773-ból való, a ma látható épületet pedig 1895-ben alakították olyanná, amilyen. Ebben a hotelben szálltak meg olyan hírességek, mint Liszt Ferenc, Johann Strauss, Johannes Brahms, II.József - Ausztria császára, XII. Károly - Svédország királya, Mihai Eminescu, Danielle Mitterand, három német államfő: Roman Herzog, Karl Carstens, Johannes Rau és itt szállt meg Charles Főherceg is.

A Nagyszeben környékén élő román lakosság két nagy csoportra osztható, egy részük a Cindrel Hegyek melletti falvakban élnek, Sălişte és az Olt folyó között, másrészük az Olt és a Fogarasi Havasok közötti vidéken találtak maguknak életteret. Nagyszebentől északra és keletre szászok laktak évszázadokon át, sajátos életformával, az erődtemplomok közelében.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje